Annonce
Indland

Naturvenner: Socialdemokratiets klimamål mangler ekstra gear

Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Danmarks Naturfredningsforening roser Socialdemokratiet for klimamål i 2030, men appellerer til mere.

Socialdemokratiet tager et skridt i den rigtige retning ved at sætte et konkret mål om at begrænse udledningen af drivhusgasser i 2030.

Men skal klimaforandringerne være under menneskelig kontrol, er der grund til at skrue op for ambitionerne.

Sådan lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening.

Socialdemokratiet har ifølge Politiken sat som mål, at udledningen af drivhusgasser i 2030 skal være faldet med 60 procent sammenlignet med 1990.

- Det er virkelig grund til at rose, at man kommer med et konkret mål frem til 2030, siger Maria Reumert Gjerding, der er præsident for Danmarks Naturfredningsforening.

- Men det er samtidig vigtigt at sige, at vi skal have et lidt højere ambitionsniveau for at kunne leve op til vores mål i Parisaftalen. Så skal vi op på 70 procent, siger Maria Reumert Gjerding.

Hun henviser til aftalen fra klimatopmødet i Paris i 2015.

Dengang blev over 190 lande landene enige om at holde de globale temperaturstigninger under 2 grader og under 1,5 grader, hvis det er muligt.

Ifølge Maria Reumert Gjerding er forskellen på 60 og 70 procent forskellen på temperaturstigninger på 2 grader og 1,5 grader.

- På 1,5 grader holder vi os med en vis sikkerhed under, at klimaforandringerne eskalerer og kommer ud af kontrol.

- Det handler om at undgå, at klimaet går så meget amok, at vi vil opleve kolossale tørkeepisoder i store dele af verden, så mennesker bliver nødt til at flygte, siger Maria Reumert Gjerding.

Hos Dansk Industri, der repræsenterer omkring 10.000 danske virksomheder, er direktør Tine Roed positiv over for Socialdemokratiets forslag.

Hun kalder det dog afgørende, at der bliver lavet et mere ambitiøst klimamål på europæisk niveau. EU's mål lyder for nuværende på en CO2-reduktion på 40 procent i 2030.

- Det er positivt, at vi politisk ser nogle ambitiøse mål for klimaet. For virksomhederne er det vigtigt, at der er stabile rammer for, hvordan vi sikrer den grønne omstilling.

- Danmark kan dog ikke gøre det alene, for vi er et meget lille land. Det er derfor vigtigt, at Europa trækker i den rigtige retning - også fordi danske virksomheder er stærke på det grønne område, og der er et stort marked her, siger Tine Roed.

/ritzau/

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tak for havefesten

18 år blev det til. 18 år med guitarsoloer, fadøl og festglade mennesker. År med solskin og overskud, men til sidst også for mange år med regnvejr og underskud, og nu er det slut med Rock i Holstebro. Det kan man begræde herfra og til al evighed. I sidste ende var det dog publikum som svigtede, og kombinationen af flere år med dårligere regnskaber var mere end en-dags-festivalen kunne klare. Det er altid trist, når noget, der engang var stort, må lukke og slukke. Mange har erindringer og oplevelser bundet op i arrangementet – ja nogle har måske endda mødt deres udkårne på festivalpladsen, til tonerne af nogle landets mest populære kunstnere. For andre har det været en årlig tilbagevendende begivenhed, hvor man mødte alle de mennesker, man ikke lige fik set nok til i en travl hverdag. Det var ikke uden grund, at det blev kaldt Nordvestjyllands største havefest, der dog de sidste år blev mindre og mindre, mens arrangørerne kæmpede en hård kamp for at skabe et økonomisk bæredygtigt projekt, hvor der var en sammenhæng mellem det musikalske ambitionsniveau og publikums interesse. De kommende dage vil det sikkert være mismodet, der fylder mest - og skuffelse over, at det i sidste ende ikke lykkedes at finde en aftale med kreditorerne, så festivalen fik lige en chance mere til for at bevise sin levedygtighed. Men det ændrer ikke på, at Rock i Holstebro i mange år lavede Nordvestjyllands største fest. Der var år, hvor tilskuertallet nåede op over 10.000, og hvor ikke bare gæsterne fik en fed fest; der var også penge at tjene for de frivillige foreninger, der bidrog til, at festivalen kunne afholdes. Det ville naturligvis være lettere, hvis der ikke var konkurrence, og Rock i Holstebro kunne have koncertmarkedet næsten for sig selv. Men der er i dag kommet et langt større udbud af koncerter og arrangementer året rundt, hvilket kun er positivt for det musikelskende publikum. Tilbage er bare at sige tak for festen og kampen. Og hvem ved, måske der af asken fra Rock i Holstebro vokser nye initiativer frem.

Annonce