Annonce
Lemvig

Pris gik til pædagog: - Han får børnene til at føle sig som vigtige ambassadører i naturen

Pædagog blev belønnet for sit arbejde med at formidle naturen overfor børn

Lemvig: Det blev pædagog Tage Vium, Gudum, der tirsdag aften modtog Danmarks Naturfredningsforenings Naturpris 2019.

Han fik overrakt prisen tirsdag aften i forbindelse med den lokale afdelings generalforsamling, der blev holdt på Lemvig Gymnasium.

Tage Vium modtog prisen for sit arbejde med at formidle naturen overfor børn og unge.

- Hvis vi skal sikre en forståelse for naturens mangfoldighed og dens betydning fremover, er det vigtigt, at det netop er børnene - den kommende generation - der får et forhold til naturen som en spændende og vigtig verden, der har værdi i sig selv. Kendskab til naturen giver respekt for naturen, siger formanden for Danmarks Naturfredningsforenings Lokalkomite, Jens Johan Brogaard, der overrakte prisen.

Tage Vium blev indstillet til prisen af personalet ved Bøvling Børnehus, hvor han arbejder som pædagog. Her har han gjort naturen nærværende overfor børnene ved at smage på planter, studere smådyr, bygge bi-hoteller eller lytte til fugle - alt sammen i børnehøjde.

"Han får børnene til at føle sig som vigtige ambassadører i naturen", fremgår det af indstillingen.

Og det valgte Danmarks Naturfredningsforening at påskønne ved at overrække ham Naturprisen 2019.

- Han fortæller ikke bare om natur for at formidle den. Han giver børnene et levende indtryk af, hvad det vil sige at leve med naturen, og derved bliver hans virke i Børnehuset en opdragende proces i forhold til de børn, han er i kontakt med, siger Jens Johan Brogaard.

Tage Vium modtog prisen foran to andre kandidater, Julietta Jensen og Danny Ørts Andersen, der også var indstillet til prisen.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

De æreløse

Det er let at blive forarget. Det er endda berettiget at blive forarget, vred og måske endda også opgivende, når man i gårsdagens avis læser om, hvordan næsten fire ud af ti piger med anden etnisk herkomst oplever negativ social kontrol fra familie, venner og andre i deres omgangskreds. Selv efter flere generationer i Danmark, er der piger og drenge, der ikke selv kan få lov til at vælge deres ægtefælle, som ikke må gå ud med ""danske" venner og fortsæt selv listen af uhyrligheder. Det burde være enhver ung mand eller kvindes ret selv at bestemme, hvem de vil leve deres liv med, hvem de vil gå i seng med eller hvilken uddannelse, de vil have. Men forargelsen og vreden gør bare ingen forskel; Den ændrer ikke på noget. Derfor er det også ros værd, at Integrationsrådet nu går ind kampen mod social kontrol, der stortrives blandt specielt børn og unge af anden etnisk herkomst. Det handler om at give de unge mennesker mulighed for at få hjælp - og give dem mod til at stå op mod omgivelsernes krav om, at skulle leve livet på en speciel måde. Når 37 procent af piger med minoritetsbaggrund mener, at de er udsat for en form for negativ social kontrol i forhold til valg af kæreste og ægtefælle, mens det gælder for 24 procent af drengene, så har vi som samfund et stort problem. Men det er også et problem, der ikke kan løses med flere penge. I sidste ende kræver det, at de unge mennesker selv siger fra overfor tåbelige krav om at gifte sig med den rette, gå med tørklæde, og hvad der ellers kan blive stillet krav om. Det er de unge - uanset etnicitet og religion - der selv må tage kampen. Samfundet skal herefter være klar til at bakke op og samle op. Der er i den grad brug for mønsterbrydere, der viser, at det ikke har en pind med ære at gøre at efterleve familien eller omgivelsernes urimelige krav. Det til gengæld æreløst at tvinge nogen til at gifte sig mod deres vilje, forhindre dem i at gå til fester, sport eller vælge uddannelse - uanset om det er religiøst funderet eller har rod i en tradition, der ikke hører hjemme i Danmark anno 2019.

Annonce