Annonce
Struer

Nato sender 11 af lokoførerne fra Struer ud på en daglig køretur til Vemb

Formanden for Lokomotivpersonalets Områdegruppe DSB i Struer, Niels Haunstrup forventer selv at komme til at køre for Arriva, når DSB nedlægger basen i Struer. Arkivfoto: Morten Stricker
Da Arriva vandt udbuddet på jernbanestrækningen fra Struer til Vejle, og Midtjyske Jernbaner fik ansvaret for jernbanedriften mellem Holstebro og Skjern, valgte DSB at nedlægge basen i Struer, hvor 40 DSB-ansatte lokoførere stod til at miste deres job. Nu har 11 fået job for Midtjyske Jernbaner med base i Vemb, og syv kommer til at køre for Arriva med udgangspunkt for turene i Herning.
Annonce

Struer: Når Arriva overtager jernbanedriften mellem Struer og Vejle 14. december 2020, kapper DSB den sidste forbindelse til Struer som omdrejningspunkt for jernbanetrafikken i hele Midt- og Vestjylland.

De cirka 40 DSB-ansatte lokoførere, som har base i Struer, fik allerede i juni 2019 besked om, at deres stillinger vil blive nedlagt.

Det skete med et tilbud om at de kunne beholde deres job, hvis de flyttede til enten Esbjerg, Fredericia eller Aarhus.

- Det er ikke umiddelbart noget, vi kan bruge til noget, konstaterede formanden for Lokomotivpersonalets Områdegruppe DSB i Struer, Niels Haunstrup, som kunne fortælle, at den yngste var 53 år, og den ældste af lokoførerne i Struer er nu lidt over 60 år gammel.

Så generelt så det lidt dystert ud for de mange lokoførere, som voksede op med statsgaranti for jobsikkerhed, da de i sin tid blev ansat som tjenestemænd ved Statsbanerne. Dette er så ikke dem alle. Nogle er overenskomstansatte.

Men de kan ikke få lov til at parkere togene i Holstebro om natten. Nato har reserveret skinnerne, så der til enhver tid kan blive læsset kampvogne. Så de kommer til at møde ind i Vemb, og alle kollegerne, som nu kommer til at køre for Arriva, skal møde ind i Herning.

Niels Haunstrup, formand, Lokomotivpersonalets Områdegruppe DSB i Struer

Annonce

Herning eller Vemb

Men nu stod de altså i samme situation, og arbejdet på at finde en løsning gik i gang.

Arriva meddelte allerede fra start, at der formentlig ville være job til et sted mellem syv og fjorten af de DSB-ansatte lokoførere i Struer på strækningen mellem Struer og Vejle, når Arriva overtager ansvaret for driften 14. december.

Umiddelbart op til juleferien i 2019 kom der så en endelig udmelding fra Arriva, som er endt med at skulle bruge syv.

I mellemtiden har 11 af lokoførerne fra DSB-basen i Struer allerede fået tilsagn om et nyt job for Midtjyske Jernbane, når de overtager jernbanedriften på strækningen mellem Holstebro og Skjern, og det oplagte udgangspunkt for turene ville i den forbindelse være Holstebro, så afstanden til den nye base ville være til at overse.

- Men de kan ikke få lov til at parkere togene i Holstebro om natten. Nato har reserveret skinnerne, så der til enhver tid kan blive læsset kampvogne. Så de kommer til at møde ind i Vemb, og alle kollegerne, som nu kommer til at køre for Arriva, skal møde ind i Herning, forklarer Niels Haunstrup.

Så alle må altså forlade basen i Struer.

- Men det er da en køretur, der er til at overse, uanset om det så for den enkelte bliver Herning eller Vemb. Det er noget, vi kan leve med som en rigtig god løsning, når vi ellers stod til at miste jobbet eller flytte til for eksempel Esbjerg, mener Niels Haunstrup, som selv forventer at komme til at køre for Arriva, når køreplanerne for 2021 træder i kraft midt i december i år.

Annonce

Fredericia en mulighed

Da det stod klart, hvor mange af de DSB-ansatte lokoførere fra Struer, der kunne få mulighed for at køre for Arriva i stedet for DSB, blev der så efterladt en restgruppe på cirka 20.

- 14 eller 15 af disse har nu fået tilbud om at beholde deres job som lokoførere hos DSB med base i Fredericia, men med mulighed for at køre ud fra Struer på langt de fleste af vagterne.

- De bliver måske nødt til at køre til Fredericia to eller tre gange om ugen, men alle weekendvagter vil være med mulighed for at starte turene i Struer, forklarer Niels Haunstrup.

Dette vil så kun være en mulighed med begrænset tidshorisont.

- Om fire år er det slut med satelitturene, som DSB kalder dem, der kommer til at udgå fra Fredericia, fortæller Niels Haunstrup, og til den tid vil de fleste af lokoførerne fra Struer, som har tænkt sig at benytte sig af tilbudet, være modne til en pension.

- Det er måske et år eller to tidligere, end de oprindelig havde planlagt det. Men det er en mulighed, og om fire år vil tre eller fire så være nødsaget til at finde noget andet, fortæller han.

Derudover er tre af de DSB-ansatte lokoførere i Struer allerede nu klar til at gå på pension, når DSB nedlægger basen i Struer.

Et regnestykke, som Niels Haunstrup kunne fremlægge for alle de DSB-ansatte lokoførere i Struer, da medlemmerne af Lokomotivpersonalets Områdegruppe DSB i Struer i fredags var samlet til den sidste generalforsamling, inden gruppen bliver opløst til december.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce