Annonce
Udland

Nato bereder sig på verden med ny missiltrussel mod Europa

INF-traktaten er ved at falde, og de allierede i Nato skal i denne uge forberede sig på en mere farlig verden.

Uret tikker hastigt mod et endeligt farvel - senere i år - til en 30 år gammel traktat om våbenkontrol mellem Rusland og USA, hvilket ses som en åbenlys trussel mod Europa.

Rusland kan endnu nå at rette ind og overholde INF-traktaten, siger Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, efter at USA for nylig har taget skridt til at forlade aftalen, hvilket tager seks måneder.

Det skyldes, at Rusland ifølge USA og Nato med nye mobile missilsystemer på kanten af Europa ikke respekterer aftalen.

- Rusland har sidste chance for at komme ind på et ansvarligt spor. Vi opfordrer Rusland til at gøre dette, siger Stoltenberg.

Generalsekretæren leder onsdag og torsdag et møde mellem Nato-landenes forsvarsministre. På mødet vil de allierede tale om, hvad de kan gøre, hvis aftalen falder.

- Vi forbereder os på en verden uden INF. Vi vil drøfte, hvilke skridt vi kan tage, siger han.

Han understreger, at "Nato ikke vil indlede et nyt våbenkapløb" med Rusland.

INF-traktaten forbyder opstilling af mellemdistancemissiler på landjorden. Den blev indgået i slutningen af 1980'erne mellem USA og Sovjetunionen.

USA vil være ude af traktaten til sommer, hvis ikke Rusland tager skridt til at fjerne missiler af typen SCC-8, som ifølge amerikanerne falder inden for forbuddet i INF-aftalen.

Rusland nægter at have våben, der strider mod de fælles retningslinjer. Efter at have nægtet at have nye missiler, erkendte russerne for et par år siden, at de faktisk havde udviklet et nyt missil.

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Læserbrev

Ulv eller hybrid? Ulv og hund har fælles gener

Debat: I forbindelse med ankesagen mod Mourits Troldtoft som er dømt i byretten for at skyde en fredet ulv i 2018, fremsætter forsvaret påstand om at det ikke var en ulv der blev skudt, men en ulvehybrid. Mange ulvemodstandere påstår, at de danske ulve ikke er ”rene” ulve, men hybrider, altså en blanding mellem ulv og hund. Formålet med denne påstand er formodentligt, håbet om at få fjernet de danske ulve. Afkommet fra en parring mellem en ulv og en hund vil være en hybrid med statistisk 50% hundegener og 50% ulvegener i genomet (Den samlede genetiske information i kromosomerne). Disse individer kaldes F1 hybrider. Hvis en F1 hybrid får afkom med en ulv, vil afkommet statistisk indeholde 75% ulvegener og 25% hundegener i genomet. Disse kaldes F2 hybrider. Der findes ikke nogen fast definition for, hvor stor en del af genomet i en blanding af hund og ulv skal bestå af hundegener, før der er tale om en hybrid. Når det understreges, at det er ”statistisk”, skyldes det, at de to dyr for det første er så nært beslægtede, at de deler størstedelen af genomet og det derfor er en meget lille del af genomet, der er specifikt for hhv ulv og hund. For det andet, at begge dyr med jævne mellemrum gennem deres fælles historie har byttet gener og for det tredje, at hvert æg og sædcelle bærer en unik kombination af halvdelen af moders - respektive faders – gener og at der i den proces opstår en vis ujævnhed i fordelingen af de typespecifike DNA-sekvenser. Desuden er tæmning af ulv til tamhund sket i flere, uafhængige civilisationer gennem 15.000 – 35.000 år og gennem udvælgelse (senere raceavl) er det forskellige egenskaber ved ulven/hunden, der har været foretrukket.

Kultur

Ung bykirke holder jubilæumsfest

Annonce