Annonce
Udland

Nato bereder sig på verden med ny missiltrussel mod Europa

INF-traktaten er ved at falde, og de allierede i Nato skal i denne uge forberede sig på en mere farlig verden.

Uret tikker hastigt mod et endeligt farvel - senere i år - til en 30 år gammel traktat om våbenkontrol mellem Rusland og USA, hvilket ses som en åbenlys trussel mod Europa.

Rusland kan endnu nå at rette ind og overholde INF-traktaten, siger Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, efter at USA for nylig har taget skridt til at forlade aftalen, hvilket tager seks måneder.

Det skyldes, at Rusland ifølge USA og Nato med nye mobile missilsystemer på kanten af Europa ikke respekterer aftalen.

- Rusland har sidste chance for at komme ind på et ansvarligt spor. Vi opfordrer Rusland til at gøre dette, siger Stoltenberg.

Generalsekretæren leder onsdag og torsdag et møde mellem Nato-landenes forsvarsministre. På mødet vil de allierede tale om, hvad de kan gøre, hvis aftalen falder.

- Vi forbereder os på en verden uden INF. Vi vil drøfte, hvilke skridt vi kan tage, siger han.

Han understreger, at "Nato ikke vil indlede et nyt våbenkapløb" med Rusland.

INF-traktaten forbyder opstilling af mellemdistancemissiler på landjorden. Den blev indgået i slutningen af 1980'erne mellem USA og Sovjetunionen.

USA vil være ude af traktaten til sommer, hvis ikke Rusland tager skridt til at fjerne missiler af typen SCC-8, som ifølge amerikanerne falder inden for forbuddet i INF-aftalen.

Rusland nægter at have våben, der strider mod de fælles retningslinjer. Efter at have nægtet at have nye missiler, erkendte russerne for et par år siden, at de faktisk havde udviklet et nyt missil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Nye afsløringer af sjusk og rod: Kommunens kort betalte for værtshusbesøg, boksebilletter og Apple Watch

Leder For abonnenter

Den socialdemokratiske pølsefabrik

Politik er sjældent kønt. Som den tidligere tyske rigskansler Bismark sagde: "Jo mindre folk ved om, hvordan man laver pølser og politik, jo bedre sover de." Det er sikkert ikke helt forkert. Der er næppe mange, der har fået væsentligt meget mere tillid til landets politikere efter at have set den mail, som blev lækket fra Socialdemokratiet omkring de forestående forhandlinger om en ny kommunal udligningsordning. Her fremgår det, at finansministerens særlige rådgiver sammen med to ledende medarbejdere i AIA (Socialdemokraternes informationskontor red.) skal stå for ”historier på Venstre (…) på baggrund af svar fra forhandlinger og andet”.” Med andre ord; regeringens folk skal angribe Venstre på sociale medier og i rigtige medier, mens man samtidig forhandler med dem. Man fristes naturligvis til at spørge, hvorfor dog begynde at angribe sin forhandlingspartner, mens man forsøger at lande en aftale i et fortroligt rum? Men det svar får man aldrig som et rigtigt svar, der giver nogen objektiv mening uden for Christiansborgs tykke mure. Sådan er politik åbenbart bare. Sådan er det at lave pølser. Nu er Socialdemokraterne næppe ene om at have strategier for, hvordan man bedst mulig nedgør og forsøger at ydmyge sine politiske modstandere. Man kan dog med rette undres over, at det skal ske ved at bruge skattebetalte personlige rådgivere og statsfinansierede partiapparater til at lave smudskampagner. I tilfældet Socialdemokraterne kan det desuden virke helt overflødigt. Modsat Venstre har partiet jo vist, at det faktisk godt kan lade sig gøre at have en et-parti regering, der ikke hele tiden balancerer på randen af sammenbrud. Læg dertil at oppositionen anført af Venstre satdig virker som om, at den ikke har nogen form for selvstændig politik. Det værste i mail-sagen er dog, at udligningsreformen faktisk er rigtig vigtig for kommunerne, der hver dag forsøger at levere den mest borgernære service til landets borgere. De har fortjent en mere seriøs indgang til udligningsspørgsmålet end et stykke absurd politisk skuespil anført af Socialdemokraterne.

Annonce