Annonce
Holstebro

Naboer ringede 112: Tog kørte over med fuld fart trods fejl på bomme

Naboerne var så utrygge, at de sendte bud efter politiet, der rykkede ud og foretog en vejafspærring. Foto: Lund
"Jeg har boet her i 14 år, og det er den farligste situation, jeg har oplevet," siger nabo til jernbaneoverskæring, der i flere timer torsdag har været ude af drift.

Holstebro: Bilister skal tage sig i agt, hvis de kører ad Lemvigvej. Her virker jernbanebommene i øjeblikket ikke - og har ikke gjort det en stor del af eftermiddagen.

Banedanmark har en mand på stedet, og inden da har Midt- og Vestjyllands Politi været ude at lave en afspærring, så bilister er blevet ledt en anden vej.

Det var naboer til jernbaneoverskæringen, der ringede 112, fordi de var utrygge.

- Der kom et tog med fuld fart på - vel 70 kilometer i timen. Lige forinden var der gået en ældre dame over og kørt en bil forbi, fortæller Anitta Minet og tilføjer, at hun har ringet hele tre gange til Banedanmark for at gøre opmærksom på de defekte bomme.

- Nu har jeg boet her i 14 år, og det er det farligste, jeg nogensinde har oplevet, siger en anden nabo, der var ham, der alarmerede politiet.

Naboerne fortæller, at de jævnligt oplever fejl på bommene. Enten går de ikke ned - eller op igen og står og bimler og bamler i op til en halv time efter et tog er kørt igennem.

- Så begynder folk jo at blive utålmodige og zigzagge mellem bommene, og det er jo smadderfarligt, siger Anitta Minet.

Banedanmark er lige nu ved at undersøge, hvad der er gået galt, og hvorfor lokomotivføreren på Københavnertoget, der krydsede Lemvigvej lidt forsinket - cirka 13.44 - ikke stoppede toget før overskæringen, og steg ud af toget for selv at aktivere bommene manuelt. Det er normal procedure, men det skete ifølge flere vidner ikke, ligesom vidner oplyser til Dagbladet, at lokomotivføreren først tudede i hornet, efter han havde passeret overskæringen.

Banedanmarks montør på stedet har fundet en defekt komponent på relæsystemet, men reservedelen skal hentes i Herning. Bommene forventes derfor tidligst at være oppe at køre igen omkring klokken 17.30-18.00 torsdag.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Gavekort mod misbrug

Det kan godt være, at det virker. Men moralsk er det en glidebane, når man vil til at forære unge misbrugere gavekort for at følge deres misbrugsbehandling. Det er de tre nordvestjyske kommuner, der nu gerne vil have lov til at bruge metoden, hvor man belønner misbrugerne med et gavekort på 200 kroner, efter hver anden ambulante samtale, når de følger behandlingen. Metoden er brugt i andre kommuner, hvor erfaringerne viser, at cirka halvdelen slipper helt ud af misbruget, og det er mere effektivt end andre metoder til afrusning. Det er muligvis rigtigt. Men at samfundet skal til at belønne mennesker økonomisk for at deltage i en behandling, som skatteborgerne i forvejen har betalt dyrt for, og som er til misbrugernes eget bedste, er vanskeligt at forstå. Tænk på hvilket ramaskrig det ville give, hvis landets folkeskoler belønnede eleverne økonomisk for at motivere dem til bedre karakterer? Eller hvis man gav kriminelle penge for at stoppe med at være kriminelle? Også selv om det virkede. Ifølge Center for Rusmiddel og Forebyggelse i Holstebro, som også dækker Struer og Lemvig Kommuner, er der 105 unge misbrugere mellem 15 og 25 år i de tre kommuner. Halvdelen vil kunne have gavn af at deltage i forløbet, vurderer Center for Rusmiddel og Forebyggelse. Det er naturligvis 105 misbrugere for meget, og mange af de 105 har helt sikkert brug for en hjælpende hånd til at droppe misbruget, hvad de heldigvis også kan få. Men man må holde fast i, at der ikke er nogen, der har tvunget de unge mennesker ud i deres misbrug, hvor ulykkeligt og ødelæggende det nu engang er. Læg dertil, at det er grundlæggende forkert at belønne folk for at have dårlige vaner med andre folks skattekroner. Hvad bliver det næste? Skal vi som samfund belønne folk økonomisk for at tabe sig og drikke mindre? Det må på alle parametre være belønning i sig selv, at man kan få et liv uden et misbrug af stoffer, alkohol, spil eller rygning for den sags skyld. Det skal man ikke have betaling for.

Erhverv

Bankchef skifter til byggefirma

Annonce