Annonce
Ulfborg/Vemb

Nøgne, mod det kolde gys

Sæsonen åbner ved naturiststranden ved Græm. Det fejrede Naturistforeningen torsdag med en dukkert. Foto: Johan Gadegaard
Græm Strand markerede torsdag "åbningen af sæsonen" med et bade-arrangement på stranden.

Græm Strand: Bare, blåfrosne baller og brede smil indtog torsdag Græm Strand ved Husby, der blev til Naturiststrand - eller såkaldt "FKK-strand" (Freie Körper Kultur red.) i 2017. Man må som udgangspunkt opholde sig nøgen på stranden hele året, men kommunen har alligevel valgt at kalde eventet en "sæsonstart".

- Vi bruger billederne fra eventet til at markedsføre - særligt i Nordtyskland, for det er ret unikt, at vi har skiltning med "FKK-strand" - det har man ikke andre steder i landet, siger Susanne Toftegaard Hansen, chef for Erhverv og Turisme i Holstebro kommune.

55-årige Henning Møller, der er formand for Danske Naturister Midtvest, og som bor i Thisted med sin kone, er naturist:

- Det er tredje år, vi er her, og vi bliver en 15-20 stykker. Så stiller vi op hernede med vores mobilsauna og går sammen ned i vandet, siger han.

- Vi har lige været til generalforsamling for 14 dage siden, og nu her i weekenden skal vi på naturist-camping - det er lige ved, at vi bruger alt vores fritid på naturisme-ting, siger han.

Annonce
Den snes-store gruppe fik udleveret håndklæder og "nøgne" kagemænd af kommunen. Foto: Johan Gadegaard

En anden frihed

Andetsteds på parkeringspladsen ved Græm Strand står 65-årige Nis Christiansen. Han bor til dagligt med sin kæreste i Struer.

- At bade nøgen giver jo den frihed, at man ikke, når man kommer op af vandet, har det her våde badetøj på, som klæber til kroppen, og som begynder at køle, når vinden blæser ind på det. Når man er nøgen, så blæser vandet af dig, du går ind i saunaen og er tør med det samme, siger han.

Den 65-årige pensionist mener, at naturister generelt set er mere frie og tolerante mennesker:

- Og man skal ikke spekulere på, hvordan man ser ud - det er jo ellers noget af det, der ødelægger de unges selvværd i dag, siger han.

Det kolde gys

Godt tyve minutter senere skal de røde håndklæder, som Holstebro Kommune i dagens anledning deler ud til naturisterne, tages i brug.

Dukkerten har opkvikkende - og i særdeleshed kølende effekt. Det kan 55-årige Henning Møller skrive under på:

- Det var koldt. Men nu vinterbader jeg jo også kun i Thailand, griner han.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det er med at komme i gang

I både Holstebro og Lemvig kommuner har sundhedshuse været en vigtig del af dagsordenen de seneste år, ikke mindst fordi sygehuset i Gødstrup ligger langt væk, og der skal være nære sundhedstilbud. Samtidig gør situationen omkring de praktiserende læger det nødvendigt, at der nytænkes. Den tid er forbi, hvor der sidder en enkelt læge i en enkelt praksis. Ja, det går så længe, de nuværende læger fortsætter. Men når de stopper, kan de umuligt skille sig af med deres praksis, fordi ingen nye læger vil sidde alene. Derfor er det en god idé med et godt fagligt klima med flere praktiserende læger og gerne i et miljø, hvor der er mange andre sundhedsfaglige ekspertiser. Det har været naturligt at diskutere disse ting i Holstebro og Lemvig, fordi man enten har et forhenværende eller snart får et forhenværende sygehus, og man derfor i forvejen har en dialog med regionen omkring disse ting. Struer Kommune er vel mest sammenlignelig med Lemvig, når vi taler kommunestørrelse, og som vi har kunnet læse i aviserne i sidste uge, så er der også her akutte udfordringer med at få besat lægepraksis. I søndagsavisen blev regionen spurgt til udfordringen, og her var opfordringen, at man i Struer snarest får sat sig sammen, så man netop kan skabe sådan et sundhedshus med flerlægepraksis, så man får skabt det miljø, der skal til, for at man bevarer de sundhedsfaglige tilbud i byen. OK, der er ikke så langt til Holstebro fra Struer, som der er fra Lemvig. Men alligevel er det vigtigt for købstaden, at man bevarer disse tilbud "hjemme". Derfor må kommunen hurtigst muligt tage initiativ til at følge opfordringen fra regionen. Få de praktiserende læger og regionen engageret i at finde sådan et sted, hvor der kan skabes et sundhedscenter, og få diskuteret, hvad der kan være i det af kommunale, regionale og private initiativer. Og det er med at komme i gang. Erfaringen viser, at det tager rigtig lang tid både at finde samarbejdet, indholdet, men så sandelig også en finansiering, hvor det kræver store investeringer på flere års budgetter, før man har et økonomisk grundlag. Og så skal regionen også overbevises om, at der skal findes penge. Det tager også tid.

Annonce