x
Annonce
Kultur

Nøgen Uwe Max stoppet af politiet: - Det var naivt

Sådan så det ud, kort før politiet ankom. Uwe Max Jensen hylder årligt Jens Jørgen Thorsen, fordi Holstebro har glemt, hvor stor en betydning den afdøde kunstner har. Uwe Max Jensen forklarer, at han plejer at besøge Holstebro Kunstmuseum hver gang, han er i byen. Han roser kunstmuseet generelt, "men det er mærkværdigt, at der ikke er et rum tilegnet Jens Jørgen Thorsen, som havde så stor international betydning." Foto: Jacob Ravnholt
Uwe Max Jensen hædrer hvert år kunstneren Jens Jørgen Thorsen, som, han føler, bliver overset af Holstebro. I år blev fejringen foretaget nøgen, men det satte politiet hurtigt en stopper for. Selv fortryder han intet - på nær en fodfejl som udløste hele virakken.

Holstebro: Kunstner Uwe Max Jensen nåede i år ikke at fuldføre sin hyldest af den afdøde multikunstner Jens Jørgen Thorsen, fordi han blev stoppet af politiet undervejs.

Det er tiende gang, Uwe Max Jensen rejser et monument til ære for Thorsen i den hjemby, som, han føler, overser hans betydning.

- Sidste år spurgte en praktikant fra DR, som dækkede seancen, hvordan jeg ville markere den tiende gang. Jeg sagde, at jeg ville gøre det nøgen, hvis praktikanten mødte op. Der mødte dog ingen op fra pressen i går, men jeg syntes alligevel, at jeg ville opfylde min del af aftalen, forklarer Uwe Max Jensen.

- At være nøgen passer godt ind i Jens Jørgen Thorsens ånd, som var nøgen, når han malede - og i alle mulige andre sammenhænge, tilføjer han.

Derfor klatrede en nøgen Uwe Max Jensen i går op på en stige foran det gamle rådhus i Holstebros gågade for at hænge sit værk op - et portræt af Jesus på korset komplet med strunkt erigeret lem, lavet af piberensere.

Annonce

At være nøgen passer godt ind i Jens Jørgen Thorsens ånd, som var nøgen, når han malede - og i alle mulige andre sammenhænge.

Uwe Max Jensen, kunstner.

Havde forberedt mere

Der gik dog ikke mere end to minutter, før politiet nåede frem og stoppede begivenheden, og det ærgrer ham.

- Sidste år hængte jeg en skulptur til venstre for arresthusets indgang, men fordi der stadig var en rest tilbage af den skulptur, valgte jeg i stedet at gøre det til højre, hvor der var videoovervågning. Jeg tror, de har set mig inde fra arresthuset og kontaktet politiet. Her bagefter kan jeg godt se, at det var naivt af mig at gøre det lige ud for videoovervågningen, siger Uwe Max Jensen.

Politiet sigtede ham for blufærdighedskrænkelse og forstyrrelse af den offentlige orden, ligesom man ville have ham med ind på stationen.

- Men den sidste del fik jeg dem nu til at droppe. Politiet sagde, at nogen havde følt sig krænket, men det tror jeg ikke på, for der var ikke rigtig nogen tilskuere i gågaden, siger Uwe Max Jensen, der selvsagt ikke er enig i lovovertrædelserne, blandt andet fordi hans lem var dækket af seks piberensere.

- Men man kunne selvfølgelig se min bare røv. Det må nu være op til politiets jurister at vurdere, om jeg har gjort noget forkert.

Han nåede dog ikke at blive færdig med at ophænge Jesus-figuren, og derudover havde han planlagt et "sammenlignelig studie med mand på mælkekasse og kvinde på kærre", hvor han nøgen ville have stået ved siden af Alberto Giacomettis kunstværk.

- Men der var ligesom en stiltiende aftale med politiet om, at jeg ikke foretog mig yderligere - og så slap jeg for at komme med på stationen.

12 år endnu

Jacob Ravnholt overværede og filmede optrinnet.

- Der var kun forbipasserende og ingen publikummer. Det var, som om det bare skete, og det ikke var planlagt. Der gik en del børnefamilier forbi, og det var på en måde en smule grænseoverskridende at se, forklarer Jacob Ravnholt.

Kan du forstå, at nogen har kunnet føle sig krænket af at se dig nøgen?

- Nej, det har ikke været i mine overvejelser, siger Uwe Max Jensen, der agter at komme igen næste år - med tøj på.

- Jeg vil i hvert fald fortsætte, indtil Jens Jørgen Thorsen kunne være fyldt 100 år, hvilket er om 12 år. Hvis Holstebro Kommune herefter ikke inviterer mig mere officielt, så vil mit bidrag nok ophøre, tilføjer han.

Nøgen Uwe Max Jensen begynder sin ophængning (Video: Jacob Ravnholt)

Uwe Max Jensen stoppet af politiet (Video: Jacob Ravnholt)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Lad os nu høre om vejen ud

En af corona-krisens store frustrationer for mange er usikkerheden om, hvor lang tid denne alternative virkelighed kommer til at herske. Prisen for at begrænse belastningen på sundhedsområdet er enorm. Erhvervslivet er lammet, mange virksomheder risikerer at lukke - også selv om skatteborgernes store pengekasse er åbnet på vid gab med diverse støtteordninger. Uanset hvor mange skattekroner, Folketinget besluttet at sende ud til de ramte brancher, kommer nedlukningen til at koste arbejdspladser. Den kommer til at ødelægge grundlaget for et utal af virksomheder. Økonomien bliver påvirket langt frem i tiden. For at kunne håndtere de barske realiteter, har vi behov for at kende planerne for, hvordan landet igen kan åbnes. Vi har behov for at vide, hvad myndighederne forestiller sig muligt - og hvornår. Ingen forlanger, at Mette Frederiksen, Nikolai Wammen eller Søren Brostrøm skal kunne svare på, hvornår smittefaren er drevet over, men vi må kunne få svar på, hvilke planer der er for rækkefølgen af genetableringen af samfundet. De fleste kan nok forestille sig, at rejsebranchen og teater- og koncertarrangører vil være ramt af begrænsninger længere ind i fremtiden end frisørerne. Eller genbrugspladserne. Eller skolerne. Indtil nu har Danmark ageret trofast og fulgt retningslinjerne. Men hvis vi skal blive ved med at have tillid til myndighederne, må vi sammen kunne se en vej ud af det hele. Ingen tror på en snarlig vaccine eller kur, hvorfor vi må forvente begrænsninger eller risici i en periode, der strækker sig noget længere end til den 13. april, som lige nu er den eneste kendte dato i planerne. Det gik fint med at vise os forskellige scenarier for, hvad der ville ske, hvis vi ikke lukkede landet. Med pædagogiske plancher og grafer, blev vi alle overbevist om nødvendigheden. Vis os nu de forskellige scenarier for, hvordan vi igen får landet på fode. Også selv om de er skræmmende. Vi kan tåle det meste, men hemmeligheder og uvished hører ingen steder hjemme.

Annonce