Annonce
Kultur

Nøgen Uwe Max stoppet af politiet: - Det var naivt

Sådan så det ud, kort før politiet ankom. Uwe Max Jensen hylder årligt Jens Jørgen Thorsen, fordi Holstebro har glemt, hvor stor en betydning den afdøde kunstner har. Uwe Max Jensen forklarer, at han plejer at besøge Holstebro Kunstmuseum hver gang, han er i byen. Han roser kunstmuseet generelt, "men det er mærkværdigt, at der ikke er et rum tilegnet Jens Jørgen Thorsen, som havde så stor international betydning." Foto: Jacob Ravnholt
Uwe Max Jensen hædrer hvert år kunstneren Jens Jørgen Thorsen, som, han føler, bliver overset af Holstebro. I år blev fejringen foretaget nøgen, men det satte politiet hurtigt en stopper for. Selv fortryder han intet - på nær en fodfejl som udløste hele virakken.

Holstebro: Kunstner Uwe Max Jensen nåede i år ikke at fuldføre sin hyldest af den afdøde multikunstner Jens Jørgen Thorsen, fordi han blev stoppet af politiet undervejs.

Det er tiende gang, Uwe Max Jensen rejser et monument til ære for Thorsen i den hjemby, som, han føler, overser hans betydning.

- Sidste år spurgte en praktikant fra DR, som dækkede seancen, hvordan jeg ville markere den tiende gang. Jeg sagde, at jeg ville gøre det nøgen, hvis praktikanten mødte op. Der mødte dog ingen op fra pressen i går, men jeg syntes alligevel, at jeg ville opfylde min del af aftalen, forklarer Uwe Max Jensen.

- At være nøgen passer godt ind i Jens Jørgen Thorsens ånd, som var nøgen, når han malede - og i alle mulige andre sammenhænge, tilføjer han.

Derfor klatrede en nøgen Uwe Max Jensen i går op på en stige foran det gamle rådhus i Holstebros gågade for at hænge sit værk op - et portræt af Jesus på korset komplet med strunkt erigeret lem, lavet af piberensere.

Annonce

At være nøgen passer godt ind i Jens Jørgen Thorsens ånd, som var nøgen, når han malede - og i alle mulige andre sammenhænge.

Uwe Max Jensen, kunstner.

Havde forberedt mere

Der gik dog ikke mere end to minutter, før politiet nåede frem og stoppede begivenheden, og det ærgrer ham.

- Sidste år hængte jeg en skulptur til venstre for arresthusets indgang, men fordi der stadig var en rest tilbage af den skulptur, valgte jeg i stedet at gøre det til højre, hvor der var videoovervågning. Jeg tror, de har set mig inde fra arresthuset og kontaktet politiet. Her bagefter kan jeg godt se, at det var naivt af mig at gøre det lige ud for videoovervågningen, siger Uwe Max Jensen.

Politiet sigtede ham for blufærdighedskrænkelse og forstyrrelse af den offentlige orden, ligesom man ville have ham med ind på stationen.

- Men den sidste del fik jeg dem nu til at droppe. Politiet sagde, at nogen havde følt sig krænket, men det tror jeg ikke på, for der var ikke rigtig nogen tilskuere i gågaden, siger Uwe Max Jensen, der selvsagt ikke er enig i lovovertrædelserne, blandt andet fordi hans lem var dækket af seks piberensere.

- Men man kunne selvfølgelig se min bare røv. Det må nu være op til politiets jurister at vurdere, om jeg har gjort noget forkert.

Han nåede dog ikke at blive færdig med at ophænge Jesus-figuren, og derudover havde han planlagt et "sammenlignelig studie med mand på mælkekasse og kvinde på kærre", hvor han nøgen ville have stået ved siden af Alberto Giacomettis kunstværk.

- Men der var ligesom en stiltiende aftale med politiet om, at jeg ikke foretog mig yderligere - og så slap jeg for at komme med på stationen.

12 år endnu

Jacob Ravnholt overværede og filmede optrinnet.

- Der var kun forbipasserende og ingen publikummer. Det var, som om det bare skete, og det ikke var planlagt. Der gik en del børnefamilier forbi, og det var på en måde en smule grænseoverskridende at se, forklarer Jacob Ravnholt.

Kan du forstå, at nogen har kunnet føle sig krænket af at se dig nøgen?

- Nej, det har ikke været i mine overvejelser, siger Uwe Max Jensen, der agter at komme igen næste år - med tøj på.

- Jeg vil i hvert fald fortsætte, indtil Jens Jørgen Thorsen kunne være fyldt 100 år, hvilket er om 12 år. Hvis Holstebro Kommune herefter ikke inviterer mig mere officielt, så vil mit bidrag nok ophøre, tilføjer han.

Nøgen Uwe Max Jensen begynder sin ophængning (Video: Jacob Ravnholt)

Uwe Max Jensen stoppet af politiet (Video: Jacob Ravnholt)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Øjenåbner: Håndtryk var så vigtigt

Landet over er kommunerne ved at gennemføre de Grundlovsceremonier, man nu skal, for at udlændinge kan blive danske statsborgere. En del af ceremonien er det meget omtalte håndtryk, som har fyldt rigtigt meget. Ikke mindst det jo synliggør, at nogle gerne vil være danskere, men de alligevel ikke er så meget danske, at de vil give håndtryk til en person af det modsatte køn. Undertegnede har derfor hidtil opfattet denne ceremoni som noget symbol-politik, som vi egentlig godt kunne være foruden, da det kun er med til at tydeliggøre de kulturelle og religiøse forskelle, der også er i vort eget samfund. Det var så derfor noget af en øjenåbner at være med til den første Grundlovceremoni på rådhuset i Lemvig, hvor en ukrainsk statsborger ville være dansker efter 16 år i et land, som han vil bo i resten af sine dage og gerne vil være en rigtig del af. Der blev givet håndtryk. Et fast et af slagsen. Og under den efterfølgende hyggesnak med et glas mellem de officielle deltagere og ukraineren og hans fraskilte hustru, så lagde de to ukrainere megen vægt på, at det var en stor oplevelse for dem at være med til denne ceremoni, og ikke mindst håndtrykket var vigtigt for dem. - Det gør, at vi føler, vi bliver personligt modtaget i Danmark, og vi ikke blot får et stykke upersonligt papir. Det her gør, at vi føler os rigtigt velkomne. Det var så noget helt andet end det skriveri, der hidtil har været om det håndtryk. Det blev altså opfattet som noget rigtigt godt og var et vigtigt symbol. Ikke på forskelle, men på ligeværdighed og en velkomst. Og hvorfor blev den fraskilte hustru så ikke også dansker, selv om hun talte stort set perfekt dansk? Hun havde holdninger til blandt andet de goder, det danske demokrati giver. Hun kunne udtrykke, at demokrati er så naturligt for danskerne, at mange slet ikke opfatter, at det er noget, man skal kæmpe for andre steder i verden - også i hendes hjemland. Ændring af regler har gjort, at da hun var under uddannelse for at være en del af det danske samfund, kunne hun ikke leve op til kravene om fuldtidsarbejde i en ubrudt årrække. Så nu må hun vente i mindst tre år yderligere, før hun kan blive dansker. Regler er somme tider for firkantede.

Holstebro

Unge bakker op om Bronxparty

Annonce