Holstebro

Næste gang sirenen lyder, så gør du lige sådan her, ik'?

Det kan gå galt, når varslingssignalet skal aktiveres - det skete i fredags og den forrige gang alarmen lød i Holstebro. Foto: Scanpix
Det gik galt i fredags, selvom der jo ikke var noget i vejen i Nordvestjylland. Varslingssignalet lød, og politiet anerkendte hurtigt, at det havde lavet en bommert - og ditto for såvel den efterfølgende informationsprocedure som mange borgeres reaktion.

Holstebro: Fredagens falske varslingssignal kan vel i en snæver vending sammenlignes med en donkraft.

Man ved, man har den. Man ved, at den nok skal bruges en dag. Men hvordan er det nu lige, at den fungerer?

Fredag aften kiksede Rigspolitiet, da det blot en uge efter at have overtaget ansvaret for at udsende sirenevarslinger, kom til at alarmere hele Midt- og Vestjylland. De særprægede toner skulle kun have lydt i forbindelse med en brand i Viborg.

Men at det let går galt, når noget, der bruges sjældent, skal i brug, er Holstebros nu næst-seneste alarm også et eksempel på.

I 2012 brændte taget på den nye Gråkjær Arena. Dengang var beredskabsinspektør ved Nordvestjyllands Brandvæsen Per Borg Jakobsen indsatsleder, og sammen med politiets pendant besluttede de sig for at lade varslingssignalet gjalde.

- Røgen drev ned over Nordkap og Lavhedecentret, men alarmen kom nu til at lyde i hele Holstebro by, selvom det kun skulle have lydt i det berørte område. Der var jo en telefonstorm på rådhuset og til politiet - i stedet for at folk gjorde det, de skal gøre, erindrer Per Borg Jakobsen.

Når sirenen lyder

I Danmark er der 1.078 sirener i byer med flere end 1.000 indbyggere. Sirenerne kan høres af omkring 80 procent af befolkningen. I de øvrige områder kan politiet vælge at bruge mobile sirener. Sirenerne har egen nødstrømsforsyning, så de også kan virke under strømafbrydelser.

Politiet har ansvaret for sirenerne.

Døve og hørehæmmede kan tilmelde sig en SMS-ordning.

Den første onsdag i maj, klokken 12, testes sirenevarslingssystemet. Det er sket siden 1994.

Signalet om fare består af én lyd, som stiger hurtigt og derefter falder langsomt. Lyden kommer fire gange, og signalet varer i alt 45 sekunder. Et nyt signal lyder, når faren er overstået. Denne gang vil der lyde en lang ensartet tone, som varer 45 sekunder.

Sådan skal man gøre, når sirenen lyder:

- Gå inden døre.

- En beredskabsmeddelelse fra myndighederne vil hurtigst muligt efter sirenevarslingen blive udsendt via dr.dk og tv2.dk og vil kunne høres på DR’s FM-radiokanaler i det berørte geografiske område. DR og TV2 bringer desuden beredskabsmeddelelsen på tekst-tv side 150.

- Det er en god ide at sikre sig, at alle omkringstående har forstået varslingssignalet.

- Ring ikke 112, fordi man er nysgerrig - det kan blokere for livsvigtige opkald.

Kilde: Beredskabsstyrelsen

Side 150

Fejltagelsen gentog sig i fredags, da folk også lagde Midt- og Vestjyllands Politis telefonlinje ned. 600 personer var på et tidspunkt i kø.

Og der var flere fejl. Danmarks Radio og TV2 var i hvert fald ikke hurtige til at fortælle befolkningen, hvad der var los - som retningslinjerne ellers foreskriver.

- Man skal søge indendøre, lukke døre og vinduer, og så gå ind på DR eller TV2 samt tekst-TV side 150. At der så i fredags gik relativ lang tid, inden der skete noget, det var en brist - i min verden skal varsel og informationen følges af, siger Per Borg Jakobsen.

Hvordan reagerede han egentlig selv på alarmen, der ikke havde en hurtig forklaring?

- Jeg sad på mit kontor derhjemme. Jeg gik ind til min kone, som så TV for at høre, om lyden kom fra fjernsynet. Men hun havde ikke hørt noget. Så var det ind på tekst-TV, men det gav ikke meget, og så må jeg indrømme, at jeg tog det roligt. Jeg havde selv vagten i fredags og havde ikke hørt noget, siger Per Borg Jakobsen.

Hos Rigspolitiet var man mandag eftermiddag stadigvæk ikke helt sikker på, præcist hvilken teknisk fejl der udløste alarmen. Ifølge Rigspolitiets presseafdeling forventes der en forklaring i løbet af denne uge - på både fejlen og hvorfor den efterfølgende information til folket tog så lang tid, som tilfældet var.

0/0
Annonce
112 For abonnenter

Formand for dyreværnsforening: Det største svineri mine frivillige har set

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Får en million kroner til nyt naturområde: Håber at starte byggeriet i 2020

Erhverv

Lars Larsens søn rykker ind i Actona-bestyrelse

Sport For abonnenter

TTH-direktør i den varme stol: Jeg håber HB rykker op, men de behøver ikke blive til en superligaklub...

112

Diskotek sigtet for at lukke 17-årig ind

112

Som forsvarer skal man kunne være professionel: - Selv det mest usle menneske, har krav på et forsvar

Holstebro

Hundehegn og frit udsyn skal skræmme skovskidere væk

Fodbold For abonnenter

Nedrykkede Herrup sprudlede da presset forsvandt

Holstebro

Tiltalt for voldtægt af niårig pige: Jeg kørte hende bare hjem

Struer

Befriende besked til 86-årig mand fra Asp: Du kan flytte ind i lejlighed 3 på plejehjemmet på tirsdag

Annonce