Annonce
Erhverv

Når kun det bedste er grønt nok

Kim Axelsen fra PA Savværk Korinth på Fyn er begyndt at skifte ud i bestyrelsen bag virksomheden, som har været den samme i lang tid og bestod udelukkende af personer, han enten har kendt i lang tid eller fået anbefalet. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
PA Savværk Korinth på Fyn og Wiking Gulve i Nordvestjylland får, før februar er omme, certifikationen Cradle-to-Cradle. - Vi vidste jo godt, at vi er grønne, men nu har vi også beviset på, at vi skiller os ud fra konkurrenterne, siger direktør Kim Axelsen.
Annonce

FAABORG/SKIVE: For Kim Axelsen har bæredygtighed altid været en vigtig del af at drive forretning. Nærmere bestemt PA Savværk Korinth mellem Faaborg og Kværndrup.

Han overtog savværket efter sin far, Per Axelsen, i 2006. På det tidspunkt havde den sydfynske virksomhed været i familiens eje gennem 27 år og leveret træ til danskerne helt tilbage fra 1885.

- Savværkets historie går 135 år tilbage og har altid arbejdet med sporbarhed, kun købt træ fra kendte skove og så videre. Vi benytter 100 procent vindstrøm til anlægget, og vi har vores eget opvarmningssystem, hvor vi laver spildproduktet fra produktionen om til varme, men i 2020 går vi skridtet fuldt ud og bliver 100 procent CO2-neutrale, forklarer Kim Axelsen, som udover PA Savværk Korinth også er medejer af Wiking Gulve i Roslev ved Skive.

Der har været tale om en løbende investering i maskinparken. Fra fossile brædsler til bæredygtig strøm. Dog er der endnu to dieseldrevne maskiner tilbage, som det endnu ikke har været muligt at skifte ud.

- Men her køber vi så aflad for den CO2, som vi slipper ud, siger Kim Axelsen.

Cradle to Cradle

Cradle to Cradle Certified™ er en internationalt anerkendt, tredjepartsverificeret produktcertificering.

En Cradle to Cradle certificering giver internationale konkurrencefordele, fordi virksomheden kan dokumentere, at den

  • arbejder seriøst med cirkulær økonomi og genanvendelse
  • bruger de sundeste materialer, der kan tåle at gå i kredsløb
  • går over til vedvarende energi
  • konstant forbedrer produkterne
  • tager ansvar for mennesker og miljø

Kilde: vuggetilvugge.dk

Annonce

De grønneste grønne

Inden for den kommende måned får Kim Axelsen også papir på, hvor langt PA Savværk Korinth er nået i den bæredygtige retning. Senest 29. februar lander beviset på, at savværket har opnået den internationale og anerkendte produktcertificering Cradle-to-Cradle (vugge til vugge, red.).

- Processen har taget otte måneder. Ikke fordi vi har skulle lave en masse om, for vi vidste, at vi gjorde de rigtige ting. Den store udfordring har i stedet været at beskrive det. Nu er vi dog så tæt på, at vi godt tør fortælle om det, og vi glæder os til at præsentere det på messen Byggeri'20 i Fredericia i marts, forklarer Kim Axelsen og fortsætter:

- Det paradoksale er, at vi hele tiden har set os selv som de grønneste grønne. Vi arbejder med en grøn råvarer, hentet i danske skove, og vores gulve har en lang levetid, men mange af vores konkurrenter er jo også FSC-certificerede og kan dokumentere, at træet kommer fra bæredygtig skovdrift. Derfor er vi gået efter den sværeste af alle certificeringer, og det er Cradle-to-Cradle, som kommer 360 grader rundt om hele virksomheden både på materialer og produktion, herunder indkøb af varer, så underleverdøren også er grøn, og social bæredygtighed som at tage personer fra kanten af arbejdsmarkedet ind i virksomheden.

Den nye certificering kommer til at gælde begge virksomheder - PA Savværk Korinth og Wiking Gulve.

Annonce

Grøn profil betaler sig

Kim Axelsen fornemmer, at markedet også er klar til at honorere den grønne profil:

- Både pensionsselskaber og bygherrer i byggeriet begynder at stille højere krav, og hvor det tidligere måske var økonomien, der vandt alene, så er villigheden til at betale lidt mere til stede nu.

PA Savværk Korinth beskæftiger godt 40 medarbejdere, som først og fremmest leverer emner til den danske møbelindustri og producerer 50.000 kvadratmeter massive plankegulve om året, mens der er 30 ansatte på Wiking Gulve i Roslev, der er den eneste tilbageværende producent af lamelgulve i Danmark. Her rækker den årlige produktion til 150.000 kvadratmeter gulv.

Kim Axelsen købte sig ind i Wiking Gulve i 2012 og har i dag størstedelen af ejerskabet i søstervirksomheden. Efter en turnaround har gulvfirmaet givet overskud i de seneste fem år og nåede 2,3 mio. kroner før skat per april 2019.

Også PA Savværk Korinth er i god, grøn gænge og kom ud med et resultat før skat på 3,7 mio. kroner før skat i sit seneste årsregnskab.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Faerch kæmper om plastprisen

Struer

Værtshuset Bubsi er nu åbent igen

Struer

Struer er næsten en smittefri ø

Annonce