Annonce
Livsstil

Oplevelsesguide: Tag på opdagelse i Midt- og Vestjylland

Bunkermuseet Tirpitz Foto: John Randeris/ Scanpix
Udtrykket ”Det mørke Jylland” blev ikke opfundet af Aarhus-bandet TV-2, men derimod i 1800-tallet af kække københavnere, der mente, at Jylland var kulturelt formørket. I dag er Jylland alt andet end mørkt – tag på opdagelse i Midt- og Vestjylland og mærk selv.
Annonce

KULTURsus Tirpitz, Blåvand Bunkermuseet Tirpitz ligger skjult i Blåvands klitlandskab og er en portal til den jyske vestkysts skattekiste af skjulte historier.

I ”Den skjulte vestkyst” dykker du ned i 20.000 års vestkysthistorie fortalt gennem 12 dramatiske fortællinger om alt fra mammutter til tryllekunstnere og smuglere. ”En hær af beton” serverer en række personlige historier om Anden Verdenskrig i Vestjylland, mens du i udstillingen ”Havets Guld” rejser mange millioner år tilbage i tiden og hører myterne om tilblivelsen af de mange stykker rav.

Museum Frello, Varde Du må ikke gå glip af et besøg på Museum Frello, for her kan du opleve et fantastisk univers og den største samling af maleren Otto Frellos malerier. Frello er en kunstner med en helt unik stil, der får de fleste voksne og børn til at synes, at kunst er fantastisk. Spændingen mellem kunst og fidus går nemlig igen i mange af hans malerier, der fascinerer med deres væld af detaljer. Motiverne rummer både det dagligdags og det mystiske og har så mange detaljer, at man kan opleve dem igen og igen.

JANUS – Vestjyllands Kunstmuseum, Tistrup Er du til nutidskunst, må du lægge vejen forbi Vestjyllands Kunstmuseum, JANUS, som blev indviet i år 2000. Igennem året er der skiftende udstillinger, og det gyldne efterår byder på den årlige Vestjyllandsudstilling, mens den lune sommer byder på Kunstnernes Sommerudstilling, som er en af landets få pointgivende censurerede udstillinger.

Når du er færdig i museumshimlen, så besøg museumsbutikken, hvor du kan få fingrene i kunsthåndværk, design, kunstbøger, postkort og delikatesser.

GANEkræs Henne Kirkeby Kro, Henne I naturskønne omgivelser blot tre kilometer fra Vesterhavet ligger Henne Kirkeby Kro. Hvis du sætter pris på udsøgt mad, så må du opleve kroen, som kan bryste sig af at være en Danmarks bedste restauranter. Faktisk har kroen modtaget hele to Michelin-stjerner, og du er garanteret en sanseoplevelse tilsat stjernedrys fra kokkens hånd. Henne Kirkeby Kros stråtækte idyl har i mere end 175 år været rammen om gæster fra nær og fjern, er i dag totalt moderniseret og råder også over dobbeltværelser og en eksklusiv suite.

Restaurant Under Klippen, Holstebro Under Klippen – helt bogstaveligt. I centrum af Holstebro finder du en stor kunstig klippe, og lige under klippen finder du indgangen til restauranten. Under Klippen er en gourmetrestaurant med en Michelin-kok i køkkenet, og restauranten lægger vægt på det håndværksmæssige køkken med smag og finesse. Sæt tænder i alt fra dagfriske fisk og skaldyr fra Vesterhavet og Limfjorden til krogmodnet dansk oksekød og sæsonaktuelle grøntsager. Både restauranten og selskabslokalet virker som indbydende huler med en særlig stemning lige under den store klippe.

Pandekagehuset Kvie Sø, Ansager Hvis du er til delikate pandekager, skummende belgisk øl og idyllisk udsigt, så er Pandekagehuset ved Kvie Sø et godt bud. Faktisk er der omkring 50 forskellige pandekager på menukortet – både dem med kød- og grøntsagsfyld og selvfølgelig også de mere søde af slagsen. Og så har Pandekagehuset mere end 25 belgiske specialøl på kortet. Skål.

Efter maden kan du tage en gåtur omkring søen, som byder på flere vandrestier langs søkanten.

PARKfryd Geopark Vestjylland, Lemvig, Struer og Holstebro I Geopark Vestjylland kan du opleve en fascinerende kombination af geologi, kulturhistorie og natur. Istidens landskaber er storladne og rigt varierede i den vestlige del af Limfjorden. Landskabet bag kysten byder på stor variation med frodige morænelandskaber, sandede og flade sletter, ådale og søer. Her finder du plantager, dyrkede marker og store heder, der byder på et væld af oplevelser. Og du kan opleve det hele, uanset om du er til fods, på cykel, til hest eller til søs. Selve geoparken omfatter hele tre kommuner, en stor del af den vestlige Limfjord samt dele af Nordsøen ud til Jyske Rev.

Maxi Road Trip, Lemvig Hvis du er til et anderledes eventyr, så starter det i Lemvig. Her kan du simpelthen komme på et vestjysk roadtrip på en Puch Maxi. Maxien fragter dig rundt på en tur, hvor du kan opleve fjord- og havudsigt, enorme plantager og pure vestjysk skønhed. Det er hos Maxi Tours, du lejer knallerten, og de hjælper også gerne med rute, mad og overnatning. Er du mere til uventede oplevelser om næste hjørne, kan du også blot leje knallerten og selv rulle ud i det blå.

HOTELoptur Henne Mølle Å Badehotel, Henne Henne Mølle Å Badehotel blev opført af arkitekten Poul Henningsen i 1936. Hans idé var at skabe et fristed, der gled så naturligt og ubemærket som muligt ind i klit- og hedelandskabet ved Vesterhavet. Det lykkedes så godt, at de fleste bliver overraskede over, at der ligger et hotel for enden af den beskedne grusvej, der fører ned til Henne Mølle Å.

I mange år blev badehotellet brugt som et kulturradikalt fristed for storbyfolket, der indlogerede sig for at finde ro. I dag er Henne Mølle Å Badehotel et moderne hotel og stadig aldeles skønt. Prøv det.

Kan du ikke få nok af Midt- og Vestjylland? Her må du også forbi!

1. Nørre Vosborg Herregård, Vemb

2. HEART Herning Museum of Contemporary Art, Herning

3. Mønsted Kalkgruber, Viborg

4. Holstebro Kunstmuseum, Holstebro

5. Sea War Museum Jutland, Thyborøn
Udsnit af et Frello maleri. Foto: Museum Frello
Henne Kirby Kro Foto. Anders Schoennemann
Henne Mølle Å. Pr-foto
Geopark Vestjylland ved Bovbjerg Fyr. Foto: Morten Stricker/ Scanpix
Roadtrip på en Puch Maxi. Foto: Maxitours
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Hvad mener du om sexisme-debatten?

CORONAVIRUS

Live: USA's topekspert tror på effektiv vaccine mod corona i december

Annonce