Annonce
Kultur

Nålen, Disco-Jørgen og hemmelige historier: Arrangerer mindedag for Kim Larsen

Tidspunkter og rækkefælgen er endnu ikke faldet på plads, men fredag den 14. juni mindes Knud Christensen nu afdøde Kim Larsen. Som undskyldning for at han engang kom til at give en andens cigaretetui til Kim Larsen, gav Knud Christensen musikeren et nyt etui i fødselsdagsgave. - Jeg fik indgraveret de latinske ord "Fortes Fortuna Juvat" ("Lykken stå den kække bi"), men til min skuffelse vidste Larsen, hvad de ord betød. "Husk, jeg er jo skolelærer," sagde han, forklarer Knud Christensen. Foto: Morten Stricker
Knud Christensen lover historier og meget andet, når han arrangerer mindedag for Kim Larsen på det sted og den dato, hvor det danske musikkoryfæ spillede en særlig koncert.

Vemb: Det var ikke 1992 eller cirka deromkring. Det var den 14. juni 1992.

Det var Knud Christensens 40 års fødselsdag. Der var omkring 70 gæster hos Flamingo Naturpark nær Vemb.

Den musikalske underholdning stod Kim Larsen for. Ja, dén Kim Larsen.

- Og han gjorde det kvit og frit. De kom otte-ni mand, og normalt spillede Kim Larsen "på døren", men ikke her. Det var nok den mindste koncert, han har spillet nogensinde, siger Knud Christensen, der er tidligere ejer er Flamingo Pub og herigennem opstod kontakten til den nu afdøde musiker.

Optrædenen var Kim Larsens gave til "den flinke mand", som han kaldte Knud Christensen.

Og nu vil Knud Christensen betale gaven tilbage. Den 14. juni i år vil han lave en mindedag for Kim Larsen.

Der var kun ganske få, der kom tæt på Kim Larsen, og Nålen var en af hans bedste kammerater. Der vil med garanti blive fortalt nogle historier om Kim Larsen, som man ikke har hørt før.

Knud Christensen, Flamingo Naturpark.

Nålen

Mindedagen skal foregå, hvor koncerten i sin tid fandt sted - ved den ønskebrønd, som Knud Christensen siden har ladet opføre til minde om koncerten.

Men der bliver ingen live-musik denne gang.

- Jeg havde ellers kig på et band, men så kom vi på, at Kim Larsen jo hadede kopimusik. Han ville sige, at når man spillede den samme streng, så kom kulturen jo ingen vegne, forklarer Knud Christensen.

Til gengæld kommer Nålen. Hans borgerlige navn er Lars Hansen, og tilnavnet fik han som ansat hos pubben, fordi han var høj og tynd. Det var også på arbejdspladsen, at Nålen mødte Gasolin og Kim Larsen, som han var stor fan af.

- Engang skulle Nålen have signeret nogle plader, og Kim Larsen spurgte, om de ikke skulle ordne det i baren med en kold og en smøg. Så ville skæbnen, at Larsen tilbød Nålen et cigaret fra en cigaretetui, som var Nålens! Det var et etui, Kim Larsen forinden havde set i et skab hos os, og jeg vidste ikke, at det tilhørte Nålen. Så Nålen kom ned til mig og kunne fortælle, at det var det eneste minde, han havde fra sin farfar. Jeg var dernæst nødt til at gå den tunge gang og spørge, om jeg kunne få etuiet igen.

Disco-Jørgen

Lars Hansen skulle siden blive en nær ven til Kim Larsen i Odense. Den 14. juni tager han turen tilbage til Vestjylland, hvor han og Knud Christensen vil blive interviewet som en del af mindedagen.

- Der var kun ganske få, der kom tæt på Kim Larsen, og Nålen var en af hans bedste kammerater. Der vil med garanti blive fortalt nogle historier om Kim Larsen, som man ikke har hørt før, og der kommer også nogle sjove anekdoter, lover jeg - selvfølgelig i selskab med en to kolde og en smøg i Larsens ånd, siger Knud Christensen og ler.

Dagen vil byde på en afsløring af en "speciel skulptur", og så vækkes Disco-Jørgen til live igen.

- Han var frivillig hos os i pubben og mange andre steder dengang. "Hvordan ser Disco-Jørgen ud," spurgte Nålen. Han ser ud til at være i live, og det er godt nok for mig, ler Knud Christensen og lover, at den ægte Kim Larsen vil blive spillet på dagen.

Alle er velkommen til at deltage, prisen er 100 kroner, og initiativtageren tør ikke selv skyde på, hvor mange mennesker der ventes:

- Ingen anelse. Men jeg kunne forestille mig, at foreninger og fans af Kim Larsen vil være interesseret i historier, der med sikkerhed aldrig er hørt før.

Kim Larsen døde den 30. september sidste år; 72 år gammel. Her er hans portræt malet på hegnet ind mod Christiania på Prinsessegade i København. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kuk i den kommunale økonomi

I løbet af den kommende måneds tid vil byrådspolitikerne i alle de tre nordvestjyske kommuner træffe en lang række beslutninger, som vil få afgørende indflydelse på din hverdag, når der skal lægges budgetter for den kommunale husholdning i 2020 og frem til 2023. I Struer sker det, når byrådet i løbet af de kommende par dage er samlet til et budgetseminar, hvor de kommer til at bokse med regneark og budgetter for alt det, der har indflydelse på din hverdag. Det er alt fra hullerne i fortovet til plejen af dine børn eller dine forældre. Udgifter til skoler og driften af kulturinstitutioner, investeringer og anlægsudgifter, hvis der skulle være ønsker om for eksempel nye omklædningsrum i den lokale boldklub. Det kan derfor virke en smule paradoksalt, at den kollektive opmærksomhed i langt højere grad er rettet mod landsdækkende temaer som for eksempel formandsskiftet i Venstre. Det er byrådspolitikerne, du skal henvende dig til, hvis det er forhold i din hverdag, det gælder. Det helt store spørgsmål er så, om de har mulighed for at indfri dine ønsker. Nationalbankens direktør, Lars Rohde, udtalte i går, at den danske økonomi er både robust og inde i et historisk opsving. Samfundsøkonomien kører på skinner med lav rente, kun ganske få arbejdsløse og lav inflation, så du får mere og mere for pengene. I den kommunale økonomi ser det bare anderledes dystert ud for byrådspolitikerne i både Struer og Holstebro. Dybøl Mølle maler ikke helt, som den skal, når det gælder fordelingen af de kollektive goder og bidragene til fællesskabet, og kommunerne kæmper for at få enderne til at nå sammen. I Holstebro har det medført, at der nu er fremsat konkrete forslag om en skattestigning på 0,3 procent. I Struer vil borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) ikke afvise tanken om at bevæge sig i samme retning. Udgangspunkt må dog stadigvæk være, at politikerne sikrer sig, at borgerne kan føle sig trygge ved de kommunal velfærdsydelser uden at skulle dreje skatteskruen yderligere i bund.

Annonce