Kultur

Nålen, Disco-Jørgen og hemmelige historier: Arrangerer mindedag for Kim Larsen

Tidspunkter og rækkefælgen er endnu ikke faldet på plads, men fredag den 14. juni mindes Knud Christensen nu afdøde Kim Larsen. Som undskyldning for at han engang kom til at give en andens cigaretetui til Kim Larsen, gav Knud Christensen musikeren et nyt etui i fødselsdagsgave. - Jeg fik indgraveret de latinske ord "Fortes Fortuna Juvat" ("Lykken stå den kække bi"), men til min skuffelse vidste Larsen, hvad de ord betød. "Husk, jeg er jo skolelærer," sagde han, forklarer Knud Christensen. Foto: Morten Stricker
Knud Christensen lover historier og meget andet, når han arrangerer mindedag for Kim Larsen på det sted og den dato, hvor det danske musikkoryfæ spillede en særlig koncert.

Vemb: Det var ikke 1992 eller cirka deromkring. Det var den 14. juni 1992.

Det var Knud Christensens 40 års fødselsdag. Der var omkring 70 gæster hos Flamingo Naturpark nær Vemb.

Den musikalske underholdning stod Kim Larsen for. Ja, dén Kim Larsen.

- Og han gjorde det kvit og frit. De kom otte-ni mand, og normalt spillede Kim Larsen "på døren", men ikke her. Det var nok den mindste koncert, han har spillet nogensinde, siger Knud Christensen, der er tidligere ejer er Flamingo Pub og herigennem opstod kontakten til den nu afdøde musiker.

Optrædenen var Kim Larsens gave til "den flinke mand", som han kaldte Knud Christensen.

Og nu vil Knud Christensen betale gaven tilbage. Den 14. juni i år vil han lave en mindedag for Kim Larsen.

Der var kun ganske få, der kom tæt på Kim Larsen, og Nålen var en af hans bedste kammerater. Der vil med garanti blive fortalt nogle historier om Kim Larsen, som man ikke har hørt før.

Knud Christensen, Flamingo Naturpark.

Nålen

Mindedagen skal foregå, hvor koncerten i sin tid fandt sted - ved den ønskebrønd, som Knud Christensen siden har ladet opføre til minde om koncerten.

Men der bliver ingen live-musik denne gang.

- Jeg havde ellers kig på et band, men så kom vi på, at Kim Larsen jo hadede kopimusik. Han ville sige, at når man spillede den samme streng, så kom kulturen jo ingen vegne, forklarer Knud Christensen.

Til gengæld kommer Nålen. Hans borgerlige navn er Lars Hansen, og tilnavnet fik han som ansat hos pubben, fordi han var høj og tynd. Det var også på arbejdspladsen, at Nålen mødte Gasolin og Kim Larsen, som han var stor fan af.

- Engang skulle Nålen have signeret nogle plader, og Kim Larsen spurgte, om de ikke skulle ordne det i baren med en kold og en smøg. Så ville skæbnen, at Larsen tilbød Nålen et cigaret fra en cigaretetui, som var Nålens! Det var et etui, Kim Larsen forinden havde set i et skab hos os, og jeg vidste ikke, at det tilhørte Nålen. Så Nålen kom ned til mig og kunne fortælle, at det var det eneste minde, han havde fra sin farfar. Jeg var dernæst nødt til at gå den tunge gang og spørge, om jeg kunne få etuiet igen.

Disco-Jørgen

Lars Hansen skulle siden blive en nær ven til Kim Larsen i Odense. Den 14. juni tager han turen tilbage til Vestjylland, hvor han og Knud Christensen vil blive interviewet som en del af mindedagen.

- Der var kun ganske få, der kom tæt på Kim Larsen, og Nålen var en af hans bedste kammerater. Der vil med garanti blive fortalt nogle historier om Kim Larsen, som man ikke har hørt før, og der kommer også nogle sjove anekdoter, lover jeg - selvfølgelig i selskab med en to kolde og en smøg i Larsens ånd, siger Knud Christensen og ler.

Dagen vil byde på en afsløring af en "speciel skulptur", og så vækkes Disco-Jørgen til live igen.

- Han var frivillig hos os i pubben og mange andre steder dengang. "Hvordan ser Disco-Jørgen ud," spurgte Nålen. Han ser ud til at være i live, og det er godt nok for mig, ler Knud Christensen og lover, at den ægte Kim Larsen vil blive spillet på dagen.

Alle er velkommen til at deltage, prisen er 100 kroner, og initiativtageren tør ikke selv skyde på, hvor mange mennesker der ventes:

- Ingen anelse. Men jeg kunne forestille mig, at foreninger og fans af Kim Larsen vil være interesseret i historier, der med sikkerhed aldrig er hørt før.

Kim Larsen døde den 30. september sidste år; 72 år gammel. Her er hans portræt malet på hegnet ind mod Christiania på Prinsessegade i København. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
0/0
Annonce
Kultur

Er det en skraldespand? Ny udstilling åbner på museet i dag

Kultur

Hvidbjerg Bank bliver hovedsponsor for ny festival

Kultur

Se billederne: Onsdagskoncerter indledt med Beatles og Quinee

Kultur For abonnenter

Ny bog: Svenske Greta Thunbergs vej til at blive klimaaktivist

De fleste har hørt om 16-årige Greta Thunberg. Den unge, svenske kvinde, som fysisk ligner en lille pige, er blevet verdensberømt, siden hun begyndte sin skolestrejke for klimaet siddende uden for Sveriges Riksdag. Hun har talt i FN, mødt paven og er nomineret til Nobels fredspris. Men hvem er hun - inderst inde? Hvad har formet hende? Og hvad driver hende? Er det egne bekymringer, eller er det snarere forældrene og indflydelsesrige voksne? Det meste af det får man svar på i en ny bog ”Scener fra hjertet - et liv med klimaaktivisme og Aspergers”. Ifølge bogens forside er den skrevet af Greta sammen med far, Svante Thunberg, mor, Malena Ernman, og søster, Beata Ernman. Men den førende stemme er mor Malena, som skriver i jeg-form. Om sig selv, sin mand, og om sine døtre. Bagest i bogen bringes nogle af Gretas taler. Malena har været en feteret operasanger, grandprix-sangerinde m.m. og synger stadig. Faren har været skuespiller, men droppede karrieren, da han og Malena fik døtrene. Den lille familie har været hårdt udfordret af psykiske diagnoser. Malena skriver om sig selv, at hun fik diagnosen ADHD som 45-årig, at far Svante er gået gennem livet som en ”totalt stilsikker parodi på en person med Aspergers syndrom”, men aldrig har fået stillet en diagnose. Det har til gengæld døtrene. Lillesøster Beata har ADHD med træk af Aspergers, OCD (tvangshandlinger og tvangstanker) og ODD (adfærdsforstyrrelse knyttet til ADHD) Greta har Aspergers, højtfungerende autisme og har også været drevet af tvangstanker og tvangshandlinger. Hun er også ramt af såkaldte selektiv mutisme, hvor man kan have fine talefærdigheder i én sammenhæng, men være stum i andre. Da Greta går i 5. klasse holder hun op med at spise, bliver underernæret, men med udsigt til indlæggelse begynder hun langsomt at spise udvalgte fødevarer igen. Det viser sig også, at Greta har været mobbet i skolen, hvor hun er blevet holdt systematisk udenfor.

Kultur

Lokal sanger med på Grand Prix-holdet: En kæmpestor oplevelse

Kultur

Sub Festivalen er i gang: - I Holstebro er det sgu cool at være frivillig

Kultur

Sidste dag med Kentaurlandsbyen

Annonce