Annonce
Navne

My name was Bond

Som de fleste husker Timothy Dalton - skarp og ulasteligt klædt i ikonrollen som James Bond - her dog i en voksudgave på Madame Tussauds i Berlin i 2016. Arkivfoto: Britta Pedersen/Ritzau Scanpix
Snart 75-årige Timothy Dalton fik tilbudt rollen som James Bond to gange, før han sagde ja. Han fik kun to film, men det er stadig dem, han huskes mest for.

75: Som medlem af den lille eksklusive herreklub, der har spillet den udødelige James Bond, har filmrollen også sat sit varige aftryk på den britiske skuespiller Timothy Dalton.

Når han 21. marts fylder 75 år, så ligner Dalton i dag mere den ældre mand, som har begået sig med succes også i klassisk teater, end den stilige dræber, han var i de to Bond-film, det blev til.

For mange er Sean Connery eller Daniel Craig den bedste Bond. Da danskerne for par år siden blev spurgt, endte Timothy Dalton helt i bund sammen med skuespiller George Lazenby.

Dalton fik ellers rollen tilbudt allerede i 1968 som bare 22-årig. Men han syntes selv, at han var for ung, og sagde nej. Men tilbuddet stod stadig ved magt, da han endte med at takke ja godt 20 år senere. Roger Moore pjankede i en årrække Agent 007 i en stadigt mere corny retning langt væk fra Ian Flemings oprindelige forlæg. Derfor blev Dalton med en hagekløft som et øksehug hyret til at revitalisere agenten med licens til at dræbe.


For en - efter eget udsagn - genert mand med hang til laksefiskeri og et privatliv langt ude af søgelyset var mødet med Bond-universet overvældende.


Han tilførte Bond en mørkere maskulinitet og power uden pjat. Men efter to film, "The Living Daylights" og "License to Kill", blev han alligevel afløst af Pierce Brosnan. Selv har Dalton sagt, at han nød rollen. Men at det var også var en lettelse at slippe hysteriet omkring den enorme Bond-filmmaskine. For en - efter eget udsagn - genert mand med hang til laksefiskeri og et privatliv langt ude af søgelyset var mødet med Bond-universet overvældende.

Dalton blev født i Wales og kom som 20-årig ind på Englands bedste teaterskole, The Royal Academy of Dramatic Arts. Efter et par år sprang fra han dog fra for at blive en efterspurgt Shakespeare-skuespiller. Hans favorable udseende a la græsk gud satte dog hurtigt gang i efterspørgslen fra filmverdenen i en række lande samt på BBC.

Da det aldrende "sexløbersymbol" Mae West i 1978 i en alder af 85 skulle have en flot partner i den kitschede musicalfilm "Sextette", krævede hun specifikt Dalton. Og gennem hele sin karriere har han haft samme effekt på kvinder som magneter har på jernspåner.

Ud over de berømte Bondfilm har han medvirket i masser af teater, tv og film, hvor han med sin klassiske skuespillertilgang blandt andet har excelleret i kostumedramaer og historiske film.

Dalton var gennem 1970'erne og 80'erne kæreste med den meget politisk aktive engelske skuespiller Vanessa Redgrave. Siden var han blandt andet sammen med den russiske musiker Oksana Grigorieva, som han i 1997 fik en søn med.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Irak-krigen tændte EL-profils politiske ild

Erhverv

Det betyder de nye indrejseregler for grænsehandlen: Efter disse datoer kan du handle i Tyskland

Holstebro

55-årig gemte stikvåben i bilen

Annonce