Annonce
Struer

Museumsleder: Nej, selvfølgelig skal Buchholtz Hus ikke rives ned

Jesper Bækgaard (til venstre) mødtes med Benny Boysen (til højre) og Ove Kristensen for at snakke om kritikken i deres læserbrev. Foto: Morten Stricker
Lederen af Struer Museum, Jesper Bækgaard, mødtes onsdag med skribenterne til et skarpt læserbrev i tirsdagens avis, der kom med kritik af Johannes Buchholtz' hus, som, de mener, er misligholdt
Annonce

Struer: For nylig var Ove Kristensen, der er tidligere forvalter på Struer Museum, med sin familie på besøg på sin gamle arbejdsplads, og i den forbindelse kom de forbi Johannes Buchholtz' hus, der har været en del af Struer Museum i mange år, efterhånden.

- Er der ikke sket noget, siden du stoppede i 1997, ville en af gæsterne vide.

- Og de har helt ret. Det trænger til en gevaldig renovering, det kan enhver jo se, siger Benny Boysen.

Han er den tidligere leder af Struer Museum, og da han hørte, hvad hans gamle kollegas familiemedlem havde sagt, gik han selv en tur rundt om det 108 år gamle hus for at få syn for sagen.

Han peger blandt andet på den tidligere hovedindgang, hvor trappetrinene er blevet forsømt gennem flere år, og en større sætningsskade på det ene hjørne af huset.

Det er blandt andet sætningsskaden her, som læserbrevsskribenterne ikke er glade for. Foto: Morten Stricker

Det mundede ud i læserbrevet "Riv Buchholtz' Hus ned", og her står afsendernes mening meget klart:

"Huset har tilhørt en forfatter, som døde for over 80 år siden uden at efterlade sig synderlige spor i dansk litteratur. Huset er 108 år gammelt og har aldrig været genstand for andet end almindelig vedligehold og lappeløsninger. Det gjaldt også i den tid, hvor vi var ansat på Struer Museum. Nu går det ikke længere. Huset trænger til den helt store tur. Restaurer Buchholtz Hus. Vil man ikke det, så riv det ned!" skriver de blandt andet.

Annonce

Prioriteringer

Det sidste håber de dog ikke sker.

- Jeg tror ikke, der er nogen af os, der har lyst til, at det skal rives ned, siger Benny Boysen.

- Men det ender jo med at falde sammen, hvis det får lov bare at stå som her, istemmer Ove Kristensen.

Den nuværende leder af Struer Museum, Jesper Bækgaard, mødtes onsdag med de to herrer og lyttede til kritikken. Som han sådan set ikke var uenig i.

- Buchholtz' hus trænger til at blive renoveret, det er der ingen tvivl om. Vi har lige brugt 30.000 kroner på nye tagrender, der snart vil blive installeret, og vi har indhentet tilbud og priser på den helt store renovering, forklarer Jesper Bækgaard.


Men det ender jo med at falde sammen, hvis det får lov bare at stå som her.

Ove Kristensen


Det blev Ove Kristensen og Benny Boysen glade for at høre. De synes, det er ærgerligt, at Struer Kommune har tildelt den nye B&O-udstilling, som museet arbejder på, en million kroner, mens Buchholtz' hus intet får.

- Hvis de bare sådan kan sende en million til en anden afdeling af museet, så er der jo penge. Så er det jo prioriteringen, den er gal med, siger Benny Boysen.

Den gamle hovedindgang til Buchholtz' hus er ikke blevet vedligeholdt. Foto: Morten Stricker

Helt så enkelt er det dog ikke, forklarer Jesper Bækgaard. For få år siden var Struers mest kendte digters gamle hus lige ved at blive erklæret fredet, hvilket ville have gjort det væsentligt lettere at få huset repareret. Men indstillingen gik ikke igennem.

- Og når det ikke er et fredet hus, så lukker det mange muligheder i forhold til fonde, vi kan søge, siger Jesper Bækgaard.

Derudover er der helt grundlæggende nogle projekter, som det er nemmere at søge penge til end andre. En ny og forbedret udstilling om B&O, et af de mest hæderkronede danske firmaer, der også kendes i det store udland? Ja.

En renovering af en relativt ukendt dansk digters 108 år gamle hus? Tja...

Derfor har Jesper Bækgaard heller ikke noget imod læserbrevet.

- Jeg synes, det er fint, at der bliver gjort opmærksom på det, for det er en stor udfordring for os, siger han.

Annonce

Perlen i samlingen

De tre mænd er dog alle enige om, at Buchholtz' hus er helt uundværligt for Struer Museum.

- Johannes Buchholtz Hus er perlen i vores museum, det skal der ikke være nogen tvivl om. Det er det fineste, vi har. Blandt andet er hans skrifter om Struer en kæmpe ressource for os, understreger Jesper Bækgaard.

Svaret på, hvorfor bygningen overhovedet skal have lov at bestå, kommer også klart og hurtigt fra Benny Boysen.

- Det kan godt være, at Johannes Buchholtz ikke var en kendt dansk forfatter, men Buchholtz' Hus handler også om manden som person. Johannes Buchholtz er en stor del af Struers kulturhistorie. Det var ham, der blandt andet startede en turistforening og fik teater til byen og meget andet, siger Benny Boysen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Ekstra julegave som tak for indsatsen

Coronavirus

Live: Ifølge medie tilbageholdt Heunicke også oplysninger om minksmitte

Annonce