Annonce
Navne

Museumsdirektør lykkelig for kulturpris

Ingeborg Svennevig er både stolt over og særdeles glad for at modtage kulturprisen. PR-foto

Holstebro: - Jeg må indrømme, at jeg fik en kæmpeklump i halsen og kom til at tude.

Fortæller direktør for De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune, Ingeborg Svennevig.

Men det var altså af glæde og stolthed, nemlig over at hun skal modtage KulturPrisen 2018 fra Kultursamarbejdet Midt- og Vestjylland.

Formanden for Kultursamarbejdet Midt- og Vestjylland, Johs Poulsen, begrunder gerne, hvorfor Ingeborg Svennevig er valgt til at modtage KulturPrisen 2018.

- Hendes visionære tilgang til det kulturhistoriske museumsområde har været til inspiration for ikke blot andre i hele det midt- og vestjyske, men også for museer på nationalt plan. Det har tiltrukket investorer ude fra, som tilsammen har bidraget med mere end 100 millioner kroner til projekter, der er til gavn for befolkningen. Det er til sammenligning mere, end kulturhovedstadsprojektet Aarhus 2017 indsamlede i alt, siger Johs Poulsen, der er kulturudvalgsformand i Herning.

KulturPrisen gives for en bemærkelsesværdig indsats for kulturen i det midt- og vestjyske og er på 15.000 kroner og et diplom.

Ingeborg Svennevig, der har været direktør siden 2012, ser prisen som en påskønnelse til hele museumsarbejdet i kommunen.

- Vi har et godt hold, en god bestyrelse og godt gang i mange rigtig store projekter, opsummerer hun.

Udviklingsprojektet for Strandingsmuseet St. George kalder hun gigantisk, og hun glæder sig vildt til genåbningen af det ombyggede Holstebro Museum til oktober.

Samtidigt er der en stor forvandling i gang på frilandsmuseet Hjerl Hede, hvor man går fra at have fokus på byggeskik til de mennesker, der har boet i husene, og som skal være med til at fortælle danmarkshistorien.

De 15.000 kroner vil hun bruge til et museumsrelevant arrangement for medarbejderne.

Prisen overrækkes i forbindelse med generalforsamlingen i Kultursamarbejdet Midt- og Vestjylland torsdag den 25. april i MCH Jyske Bank Boxen i Herning.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det kan ikke blive 100 procent

Flere ældre overlever ikke det uheld, at de taber en cigaret, og så går der ild i tøjet eller sengen, og det får fatale konsekvenser i form af dødsfald. Senest skete det i denne uge i Holstebro i en plejebolig. Det får debatten til at køre på, om man skal forbyde denne rygning, så man undgår disse uheld. Selv en snarrådig indsats fra plejepersonalet var ikke nok til at forhindre dødsulykken i Holstebro. Der er sket mange begrænsninger af rygning de sidste år, og det er sket af hensyntagen til andre, der ikke skal udsættes for passiv rygning. Derfor er rygning forbudt flere og flere steder i det offentlige rum, og den udvikling stopper sandsynligvis ikke. Det vil sikkert ikke vare længe, før eget hjem er eneste sted, man må ryge. Det er dog fortsat op til ens eget ansvar, om man vil ødelægge sit eget helbred med rygningen, og det vil også være noget af en tærskel at overskride, da det så må følges op af, vi heller ikke må spise flødeskumskager og flæskesvær - endsige drikke alkohol. Alt sammen noget, der ikke er godt for helbredet - i hvert tilfælde i større mængder. Derfor er det ikke muligt at skride ind over for den ældres ret til selv at bestemme, at han/hun vil ryge i eget hjem. En plejebolig er eget hjem. På fællesarealerne må der naturligvis ikke ryges af hensyn til ansatte og andre beboere. Der er dog den diskussion i emnet, at en plejebolig også er arbejdsplads for en række ansatte, som nødvendigvis må komme der for at pleje beboeren. Her kan man så sige, at der ikke må ryges, mens de ansatte er der, og der skal luftes ud. Men når beboeren sidder alene, så er det svært med et forbud, da det vil være et opgør med den ældres selvbestemmelsesret. Så det er en vanskelig diskussion, fordi vi jo skal passe på, at beboeren ikke sætter ild til sig selv og kan forårsage, at branden også breder sig til at gå ud over andre. Det er ikke altid, rygeforklæder med mere er nok. Vi kan se, at alarmer heller ikke altid er det. Men man kan ikke gøre andet, end at disse sikkerhedsmæssige ting er 100 procent i orden, så man mindsker risikoen. Men den ældres selvbestemmelsesret gør, at det aldrig kan blive 100 procent sikkert, og det er så den risiko, den ældre har lov til selv at vælge ved at ryge.

Lemvig For abonnenter

Ældrerådet utilfreds med overflytning af plejehjemspladser fra Nørre Nissum til Harboøre.: - Det er helt uacceptabelt

Annonce