Annonce
Kultur

Museet slog dørene op efter 2,5 år: - Det er som at se en teenager vokse

Holstebro Museum kunne lørdag reåbne efter 2,5 år med renoveringer og nytækning af museets udstillinger. Her Lone Færch på rundtur i udstillingen "Det Eventyrlige Loft". Foto: Johan Gadegaard
Efter 2,5 års renovering og nyskabelse åbnede Holstebro Museum lørdag sine døre.
Annonce

Holstebro: - Det er som at se en teenager vokse. For museet er som en teenager på vej ind i et nyt stadie. Et skridt ind i de moderne museers verden, hvor kravene til totaloplevelse, rummenes arkitektur og formidlingsformen er gigantiske.

Sådan lød det, da Holstebros borgmester H.C. Østerby (S), som en af mange gik på talerstolen i Folkesalen på Holstebro Museum lørdag eftermiddag.

Og lidt som en teenager - af den slags, der skal op til eksamen, havde museumsinspektør Ann Bodilsen det, før dørene blev åbnet.

- Vi synes jo i al beskedenhed, vi er lykkedes meget godt med udstillingerne. Men vi ved jo ikke noget, før det er prøvet af på gæsterne, og det er det, der bliver spændende at se, sagde hun, mens menneskemængden hurtigt besatte næsten samtlige kvadratmeter af museets velkomsthal.

Holstebro Museum har været lukket ned i 2,5 år, og kunne endelig lørdag byde gæsterne velkomne i den gamle Færch-villa. To gårdgaver er blevet overdækket og indddraget i det nye museum, indgangspartiet er fornyet, forpladsen gentænkt, udstillingsarealerne er øget og to nye udstillinger "Det Eventyrlige Loftsrum" og "Jernmænd" er blevet sat op. Antallet af arbejdstimer er tusindfoldig.

Der var stuvende fuldt på museet til genåbningen. Foto: Johan Gadegaard
Annonce

Involvering

Selve oplevelsen er der blevet lagt stor vægt på i gentænkningen af museet.

- Vi indbyder alle til at gå på opdagelse. Der er mulighed for at se, prøve, blæse, spille, opleve, lære. Men der er også plads til den traditionelle museumsoplevelse, fortalte Ann Bodilsen om museets mange nye interaktive skærme, lydfortællinger og installationer.

Det faldt i 37-årige Jens Hedevangs smag.

- Man føler sig meget "involveret" - det er de lykkedes godt med. Det er ikke bare "kig og læs". Der står for eksempel en kurv, der lugter af tobak, sagde Jens Hedevang, der til dagligt arbejder som naturvejleder, efter besøget.

- Så jeg synes, at vi nu har fået noget i Holstebro - der i forhold til involveringen af gæsterne ihvertfald - kan matche Moesgaard, sagde han.

71-årige Ane Mette Nielsen var en af de gæster, der ikke helt vidste, hvad hun skulle forvente sig af det nye museum. Men hun blev positivt overrasket over det - noget anderledes museum:

- Nu har jeg gået rundt herinde i noget tid og har kunnet danne mig et lille indtryk. Det er sjovt det her med, at man kan vandre i forskellige temaer og tid så hurtigt og følge eller bryde historielinjen, som man vil. Men jeg tror, jeg skal tilbage hertil, bruge mere tid og se det rigtigt - men det giver lyst til at se mere, sagde hun efter at have været igennem "Det eventyrlige loftrum".

Annonce

Ambitionen

Da åbningsdagen lakkede mod enden, havde museumsinspektør Ann Bodilsen for længst for manet "eksamensangsten" til jorden:

- Det gik til et 12-tal, for jeg synes gæsterne har været overvældende positive, sagde hun.

Det er Færchfonden og Birn Fonden, der har bidraget til ombygningen af museet med 37,5 millioner kroner. De to fonde har ligeledes sammen med Augustinusfonden, Holstebro kommune og Holstebro industri- og Håndværkerforening kastet 14 millioner kroner i den permanente udstilling.

Museet har en ambition om, at få 30.000 gæster i løbet af det første år med de nye udstillinger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Skøjtebanen tager form

Holstebro For abonnenter

Omtvistede minkgrave: Ny tvivlsom lov kan lovliggøre minkgrave - men måske i strid med grundloven

Annonce