Annonce
Kultur

Museet slog dørene op efter 2,5 år: - Det er som at se en teenager vokse

Holstebro Museum kunne lørdag reåbne efter 2,5 år med renoveringer og nytækning af museets udstillinger. Her Lone Færch på rundtur i udstillingen "Det Eventyrlige Loft". Foto: Johan Gadegaard
Efter 2,5 års renovering og nyskabelse åbnede Holstebro Museum lørdag sine døre.

Holstebro: - Det er som at se en teenager vokse. For museet er som en teenager på vej ind i et nyt stadie. Et skridt ind i de moderne museers verden, hvor kravene til totaloplevelse, rummenes arkitektur og formidlingsformen er gigantiske.

Sådan lød det, da Holstebros borgmester H.C. Østerby (S), som en af mange gik på talerstolen i Folkesalen på Holstebro Museum lørdag eftermiddag.

Og lidt som en teenager - af den slags, der skal op til eksamen, havde museumsinspektør Ann Bodilsen det, før dørene blev åbnet.

- Vi synes jo i al beskedenhed, vi er lykkedes meget godt med udstillingerne. Men vi ved jo ikke noget, før det er prøvet af på gæsterne, og det er det, der bliver spændende at se, sagde hun, mens menneskemængden hurtigt besatte næsten samtlige kvadratmeter af museets velkomsthal.

Holstebro Museum har været lukket ned i 2,5 år, og kunne endelig lørdag byde gæsterne velkomne i den gamle Færch-villa. To gårdgaver er blevet overdækket og indddraget i det nye museum, indgangspartiet er fornyet, forpladsen gentænkt, udstillingsarealerne er øget og to nye udstillinger "Det Eventyrlige Loftsrum" og "Jernmænd" er blevet sat op. Antallet af arbejdstimer er tusindfoldig.

Annonce
Der var stuvende fuldt på museet til genåbningen. Foto: Johan Gadegaard

Involvering

Selve oplevelsen er der blevet lagt stor vægt på i gentænkningen af museet.

- Vi indbyder alle til at gå på opdagelse. Der er mulighed for at se, prøve, blæse, spille, opleve, lære. Men der er også plads til den traditionelle museumsoplevelse, fortalte Ann Bodilsen om museets mange nye interaktive skærme, lydfortællinger og installationer.

Det faldt i 37-årige Jens Hedevangs smag.

- Man føler sig meget "involveret" - det er de lykkedes godt med. Det er ikke bare "kig og læs". Der står for eksempel en kurv, der lugter af tobak, sagde Jens Hedevang, der til dagligt arbejder som naturvejleder, efter besøget.

- Så jeg synes, at vi nu har fået noget i Holstebro - der i forhold til involveringen af gæsterne ihvertfald - kan matche Moesgaard, sagde han.

71-årige Ane Mette Nielsen var en af de gæster, der ikke helt vidste, hvad hun skulle forvente sig af det nye museum. Men hun blev positivt overrasket over det - noget anderledes museum:

- Nu har jeg gået rundt herinde i noget tid og har kunnet danne mig et lille indtryk. Det er sjovt det her med, at man kan vandre i forskellige temaer og tid så hurtigt og følge eller bryde historielinjen, som man vil. Men jeg tror, jeg skal tilbage hertil, bruge mere tid og se det rigtigt - men det giver lyst til at se mere, sagde hun efter at have været igennem "Det eventyrlige loftrum".

Ambitionen

Da åbningsdagen lakkede mod enden, havde museumsinspektør Ann Bodilsen for længst for manet "eksamensangsten" til jorden:

- Det gik til et 12-tal, for jeg synes gæsterne har været overvældende positive, sagde hun.

Det er Færchfonden og Birn Fonden, der har bidraget til ombygningen af museet med 37,5 millioner kroner. De to fonde har ligeledes sammen med Augustinusfonden, Holstebro kommune og Holstebro industri- og Håndværkerforening kastet 14 millioner kroner i den permanente udstilling.

Museet har en ambition om, at få 30.000 gæster i løbet af det første år med de nye udstillinger.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Mobiltelefonen afslørede 31 hash-kunder

Leder For abonnenter

Gymnasium og Klimatorium

Byggeriet af Klimatorium i Lemvig foregår fortsat mest under jordhøjde. Men mens byggeriet vil rejse sig i løbet af de kommende måneder og blive et synligt tegn på, at Lemvig Kommune satser på, at klimaudfordringerne skal blive til et vækstpotentiale frem for et problem, så arbejdes der på tiltag, som skal samarbejde med Klimatorium. I lørdags kunne vi fortælle om det nyeste initiativ, som får forbindelse til Klimatorium. Lemvig Gymnasium vil lave en klima-linje, hvor Klimatorium er en samarbejdspartner. Det er det første gymnasium i landet, der sætter ord og handling bag, at klimaet er en vigtig del af den nære fremtids udfordringer. Det er et eksempel på det, Klimatorium gerne skal udvikle, nemlig ideer og projekter, som skal sætte Vestjylland på dagsordenen. Klimatorium har allerede givet omtale andre steder på kloden. På New Zealand vil man lave noget tilsvarende efter et besøg i Lemvig. Og vi har for eksempel her i bladet kunnet fortælle om en amerikansk klummeskriver, der opfordrede præsident Trump til at kigge mod Lemvig for netop at lave sådan et tiltag for at sætte gang i, at man også i USA får lavet problemerne med klimaet om til noget positivt. En betingelse for, at Klimatorium bliver en succes, er, at man skaffer sig samarbejdspartnere, som netop vil bruge bygningen i Lemvig som det sted, hvor man sammen med andre vil udvikle idéer - og det skulle gerne være til gavn for det lokale erhvervsliv, som kan være medspillere. Lakmusprøven er, om det lykkes at skaffe de partnere, der skal til, for at etape 2 kan bygges af private investorer, efter det er Lemvig Kommune og Lemvig Vand & Spildevand, der står for den første etape. At Lemvig Gymnasium har set muligheden for, at det er vestjyske studenter, der skal gå forrest med en studenterhue med klimabånd, er med til at styrke omtalen og interessen for Klimatorium, allerede inden byggeriet står klar. Efter sommerferien skulle 1. etape af det markante byggeri så være klar til at blive indviet, og så er det, vi med spænding venter på, om folkene bag kan melde ud, at nu er interessen så stor, at en privat investor kan lade håndværkerne fortsætte med at få hele projektet gjort færdigt.

112

Rumæner anholdt for pant-bedrageri

Annonce