Annonce
Kultur

Museet fyrer ansatte og gør Lokalhistorisk Arkiv frivilligt

Jannie Würtz Sløk overtog Lokalhistorisk Arkiv i Holstebro efter dets grundlægger Bent Holm. Nu er det slut - for Jannie Würtz Sløk efter 32 års ansættelse og for arkivet som et professionelt drevet foretagende. Frivillige skal tage over som følge af museets spareplan. Arkivfoto: Morten Stricker
Holstebro Museum siger farvel til syv ansatte, og efter knap 60 år med et professionelt drevet lokalt arkiv skal frivillige nu stå for driften.
Annonce

Holstebro: Tiderne - og læg dertil corona-virussen - er ikke rare ved Holstebro Museum.

Syv ansatte, flere med adskillige års ansættelse, må nu forlade arbejdspladsen. Seks er afskediget, mens den syvende har valgt at gå på pension.

Med i besparelsen hører, at det 58 år gamle Lokalhistorisk Arkiv ikke længere skal bemandes af professionelle kræfter, men derimod drives af frivillige.

Før påske fik de ansatte besked om de økonomiske kvaler, og flere ansatte, som avisen har talt med, forklarer, at medarbejderne gik med til at gå ti procent ned i løn. Det udspil virkede lovende, vurderer de, men de tilføjede samtidig, at deres arbejdsindsats dermed også vil gå ned med ti procent.

Dagen efter deres forslag meddelte ledelsen imidlertid, at man i stedet ville afskedige flere medarbejdere.

Lokalhistorisk Arkiv

I starten af 1950'erne grundlægger elektrikerlærling Bent T. Holm en omfattende privat samling af dokumenter om Holstebro.

I 1962 erklærer Holstebro Byråd byhistorisk arkiv for en selvejende institution med kommunalt tilskud.

I 1976 gik arkivet fra at være en selvejende institution til at være en afdeling af Holstebro Museum. I 1991 flytter arkivet ind i det nye kulturhistoriske museumskompleks på Museumsvej 2 i Holstebro.

Over 400 personer har gennem årene, hovedsageligt 1980'erne og 1990'erne, arbejdet på Lokalhistorisk Arkiv i forskellige former for beskæftigelsesprojekter, jobtræning og sygedagpengeafklaringer.

Samlingen rummer over 500 hyldemeter arkivalier - 40.2 tons, ca. 75.000 fotos, godt og vel 1.000.000 negativer og fotografiske glasplader. I registreringen af Dagbladet Holstebro (perioden 1910-1996) er der 43.479 emner – til hvert emne hører fra én til flere hundrede artikelreferencer.

Kilde: Lokalhistorisk Arkiv Holstebro

Annonce

Sørgeligt

En af fyrede ansatte er leder af Lokalhistorisk Arkiv, Jannie Würtz Sløk. Ligesom sine kolleger har hun en opsigelsesperiode, hvilket betyder, at hun bemander arkivet i ni måneder endnu.

Men når hun siger farvel, bliver det efter 32 år. Den pille er svær at sluge, erkender hun.

- Der er dage, hvor jeg siger, at det er museets tab og ikke mit. At sådan er det. Men på andre tidspunkter gør det ondt at tænke på, at det, man har kæmpet så hårdt for i 32 år, nu mere eller mindre får lov til at tabes på gulvet, siger Jannie Würtz Sløk, der er arkivets eneste fuldtidsansatte, mens andre i fleksjob er tilknyttet.

I mindre byer styres lokale arkiver af frivillige, og deri ligger netop forskellen, mener lederen.

- Det er meget sørgeligt, at det livsværk, som Bent Holm for omkring 58 år stiftede og omhyggeligt opbyggede, nu overlades til uerfarne kræfter. Det er urimeligt, for der er afgørende forskel på et sognearkiv og et så omfattende købstadsarkiv som vores, siger Jannie Würtz Sløk.

Ingeborg Svennevig, der er direktør for De Kulturhistoriske Museer i Holstebro, herunder Lokalhistorisk Arkiv, bekræfter besparelserne, men havde ikke tid til at kommentere før avisens deadline.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Åbningen af Klimatorium udskudt

Holstebro

Værktøjstyven kom på knallert

Annonce