Annonce
Holstebro

Museer i alvorlig pengenød: Egenkapital væk på to år

De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune udgøres af Frilandsmuseet Hjerl Hede, Strandingsmuseum St. George og Holstebro Museum. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Revisoren skriver i årsberetningen for De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune, "at der er usikkerhed, der kan rejse tvivl om institutionens fortsatte drift."
Annonce

Holstebro: På bare to år - et med investeringer og et andet med sort uheld - kan De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommunes egenkapital på fem millioner kroner være helt ædt op.

Situationen er så alvorlig, at museerne må søge om hjælp hos Kulturministeriets ordning for særligt nødlidende kulturinstitutioner, "hvorved en konkurs kan undgås", som det lyder i den ledelsesberetning, Udvalget for Kultur- og Fritid i dag skal godkende.

- Det er en særlig pulje, man kan få del i, hvis man har behov for det. Vi er ikke færdige med at regne på tallene og ved endnu ikke, om vi er berettiget, siger museernes direktør Ingeborg Svennevig.

Ordet konkurs lyder aldrig godt. Hvor alvorligt er det?

- En revisor skal i den situation, vi befinder os i, skrive sådan, men det er ikke realistisk, at et statsanerkendt museum kan gå konkurs, siger Ingeborg Svennevig.

Annonce

Ikke flere chancer

Men situationen er alvorlig.

De røde tal afsløres i forbindelse med godkendelse af 2019-regnskabet. Det viste et underskud på 2,2 millioner kroner, som tilskrives et renoveringsprojekt af stubmøllen på Hjerl Hede, at man brugte en million kroner til nye udstillinger på det genåbnede Holstebro Museum samt "uforudsete konsekvenser af den nye ferielov".

Overblik: Holstebro Kommune

Og så kom 2020 og coronavirussen oveni.

Indtil videre vurderer bestyrelsen, at museerne vil opleve et tab på mellem 2,7 og 4,1 millioner kroner i år, og dermed kan den resterende egenkapital på 2,6 millioner kroner være væk.

Situationen har bevirket, at der i år er foretaget besparelser i forbruget på 1,3 millioner kroner, afskediget medarbejdere samt søgt om kompensation for faste udgifter i regeringens hjælpepakke.

Kultur- og Fritidsudvalget skal mandag godkende De Kulturhistoriske Museers årsregnskab for 2019, og det er indstillet, at udvalget gør netop det.

Det tilføjes samtidig, at der ikke er råderum til at tage chancer længere, ligesom det er målet øge indtjeningen, fordi museets egenindtjening er faldet siden 2017 - i det år formåede kulturinstitutionen et overskud på over 718.000 kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Stjal Galant

Annonce