Annonce
Holstebro

Mundbindet blev i tasken: Kun de allerfærreste bruger beskyttelsen

Dagen i dag var på alle måder speciel for Nikolaj Maabjerg og Lasse Flink (til venstre). De havde første skoledag på UCH, og den kom midt i en corona-tid. Foto: Palle Brændsgaard
Med skolernes start er der igen trængsel i busserne. Mandag morgen benyttede stort set ingen mundbind. Det er heller ikke et krav, men en anbefaling. Chaufførerne har dog værnemidler.
Annonce

Holstebro-Vinderup: Fødselsdag, første skoledag og første bustur med corona hængende over hovedet.

Der var nok at se til for Nikolaj Maabjerg mandag morgen.

Sammen med kammeraten Lasse Flink havde de taget turen fra Vinderup, var stået af bussen i Holstebro, inden en anden bybus ville tage dem til den allerførste skoledag hos UCH på Nørre Boulevard. Her vil de uddanne sig til elektrikere.

Først stod de dog over for et andet valg: Mundbind eller ej?

Mundbindet

Sundhedsstyrelsen anbefalede den 31. juli brug af mundbind ved trængsel i den kollektive trafik.

Her er anbefalingerne:

Børn op til 12 år behøver ikke bære mundbind. Udgangspunktet er, at mundbind kun skal bruges af personer, der selv kan tage det af og på, derfor er f.eks. børn og personer med vejrtrækningsbesvær, nedsat bevidsthedsniveau, eller fysiske eller mentale svækkelser, som gør, at de ikke selv kan fjerne mundbindet, undtaget.

Mundbind skal fjernes, hvis bæreren får svære gener og ubehag, som f.eks. vejrtrækningsbesvær, kvælningsfornemmelser m.v.

Mundbindet skal kunne sidde tæt til ansigtet, og det gør, at f.eks. børn eller nogle personer med forandringer ved ansigt og ører kan være undtaget, fordi et standardmundbind ikke passer til dem.

Mundbind kan fjernes, hvis man har brug for at spise eller drikke, indtage medicin, ved samtale med personer der mundaflæser osv.

Mundbind kan fjernes, hvis politiet skal foretage identifikation.

Det er intet krav, men en anbefaling ved trængsel i den kollektive trafik at benytte mundbind.

- Jeg har et mundbind i tasken, men det afhænger af de andre i bussen, om jeg vil bruge det, siger Nikolaj Maabjerg, der i dag fylder 17 år.

Mundbindet er i øvrigt købt i Djurs Sommerland.

15-årige Lasse Flink havde ikke taget et mundbind med.

- Det er ikke rigtig noget, jeg har overvejet, siger han.

Annonce

Intet krav

Lasse Flink var slet ikke den eneste. I de par busser, der mandag morgen ved 7.30-tiden halvfyldte forlod busterminalen, bar ingen mundbind.

Faktisk var der kun én, som iførte sig mundbind. En buschauffør.

Chaufførerne er udstyret med håndsprit, mundbind, visir og handsker. Det er op til dem selv, om de vil benytte det, forklarer Claus Jensen, der er tillidsmand for Arrivas buschauffører i Holstebro.

Tillidsmanden havde fri mandag, men var på arbejde i sidste uge.

- Der var nogle enkelte, der bar mundbind, men det var ikke ret mange - men der var heller ikke ret mange passagerer med busserne. Det var egentlig alle aldre, der bar mundbind, siger Claus Jensen.

Et andet tryk kommer der på passagerantallet, nu når skolerne begynder igen. Busserne modtager igen kontanter, og passagerer må igen komme ind ad fordøren. De forreste pladser i bussen er dog fortsat "optagne" af hensyn til chaufføren. Men skulle der være trængsel i bussen, har chaufførerne ikke pligt til at kræve beskyttelse fra passagerne.

- Mig bekendt er det ikke umiddelbart vores opgave, at vi skal bede passagererne om at bruge mundbind, og det tror jeg heller ikke, at vi kommer til at gøre, vurderer Claus Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce