Annonce
Holstebro

Multihus kan gøre Skave til årets landsby

Det nye multihus i Skave forbinder idrætshal og skole (billedet). Arkivfoto

Skave er Holstebro Kommunes bud på Landsbyprisen. Eksemplerne er talrige, dog kan man ikke komme uden om den stolthed, byen har for det multihus, der er bygget af sammenhold.

Skave: I næste uge tager formand for Skave Borgerforening, Henny Hedegaard Jensen, ud med fem buketter. Blomsterne er til tilflyttere, og dem har der været mange af de seneste år i byen øst for Holstebro. Faktisk er den lille by vokset knap fem procent over en femårig periode.

De nye ansigter har kunnet bevidne en by, hvis traditionsrige erhvervs- og foreningsliv blandt andet har ført til Skave og omegns multihus. Huset blev en realitet, fordi LAG og kommunen støttede projektet, men det var ikke blevet til noget, havde det ikke været for Skave selv. Borgerne fandt to millioner kroner og erhvervslivet én million.

- Vi synes, at det nye multihus er det fysiske bevis på, hvad vi kan, og det er at stå sammen i fællesskab, konkluderer Henny Hedegaard Jensen.

Gode eksempler som multihuset har borgerforeningen nedfældet og sendt til LAG Struer-Holstebro, som netop har indstillet byen til Landsbyprisen i Region Midtjylland.

- Ud af de indstillinger, vi har fået, var Skave den mest spændende, og den by, der kommer tættest på de kriterier, som regionen har sat op. Byen har vist, at den kan løfte ting ved at stå sammen, og her er multihalen jo det gode eksempel, som vidner om en kæmpe indsats, siger LAG-koordinator Alex Würtz om valget af Skave.

De 12 udvalgte landsbyer

Her er de 12 byer, der er indstillet til Region Midtjylland Landsbyprisen. Vinderen bliver fundet i det nye år.Durup, Skive Kommune

Fjordklyngen, Viborg Kommune

Gl. Rye, Skanderborg kommune

Mørke, Syddjurs Kommune

Nordvestkraft, Herning Kommune (Nordvestkraft er et landsbyfællesskab bestående af Abildå, Vind, Sørvad og Ørnhøj)

Nr. Nissum, Lemvig Kommune

Sall, Favrskov Kommune

Skave, Holstebro Kommune

Tønning-Træden, Horsens Kommune

Vorgod-Barde, Ringkøbing-Skjern Kommune

Ørsted, Norddjurs Kommune

Øster Bjerregrav, Randers Kommune

Annonce

Det siger tilflytterne

Sammenhold, lokalt ejerskab og forankring vægtes i øvrigt højt hos LAG, forklarer Alex Würtz.

- Og så kan vi godt lide, at Skave formår at arbejde på tværs af sognegrænserne. For nogle år siden skulle enhver landsby have sin egen multihal og dit og dat, men sammen med Hogager har Skave erkendt, at de skal gå sammen, siger han om landsbykonkurrencen, hvor der ifølge Alex Würtz normalt kun er få indstillinger og i år var ingen undtagelse med tre.

Det ændrer imidlertid ikke ved Skaves kvaliteter, der ifølge indstillingen også tæller krea-klub, madlavningshold, Tinkerdal Besøgssted og kampen for at beholde skolen, da den var lukningstruet. Den kamp vandt Skave, og igen var det på grund af borgernes sammenhold. Det kommer tilflyttere også til at lære, for eksempel gennem de "Skave-guider", som byen planlægger at bruge snart, og som skal invitere de nye folk med til byfesten eller julestuen på skolen for at integrere dem.

- Når vi spørger tilflyttere om, hvorfor de valgte netop Skave, så siger de, at det er de lækre huse, de kan få til billige penge i forhold til i Holstebro. Samtidig nævner de bymiljøet - det er ikke sådan, at vi har en biograf eller et musikteater - men der er skole, gode indkøbsmuligheder og busser, der ofte kører ude på Viborgvej, siger Henny Hedegaard Jensen.

Og så er der en trumf, hvis man skulle søge biograf eller musikteater.

- Der er altså ikke mere end ti kilometer til Holstebro, og når motorvejen kommer, er der kun fire kilometer til nærmeste afkørsel, siger hun.

Skave skal op mod 11 andre byer i kampen om Region Midtjylland Landsbyprisen. Prisen gives til en landsby, som har formået at skabe liv og sammenhængskraft. Med prisen følger 150.000 kroner, som kan bruges lokalt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Syv udstillinger, du skal se

Sport

44 sorte minutter knækkede HB på Sydfyn

Annonce