Annonce
Navne

Mr. Pianoman har aldrig sluppet klaveret

Pianomanden Billy Joel ved det piano, han med enorm succes har bearbejdet i en 50 år lang karriere med utallige hits til følge. (Arkivfoto) Rick Diamond/Ritzau Scanpix
En af USA's mest kendte og sælgende popsangere, Billy Joel, fylder 70 år. Men han er stadig på farten, selv om sangskriverkarrieren er indstillet.

70 år: Få kan smede et ørehængende, langtidsholdbart hit, mens han hamrer i klaveret som den amerikanske musiker og singer-songwriter Billy Joel.

Det har han gjort så godt i så mange årtier, at han, når han 9. maj fylder 70 år, fortsat rangerer som en af de bedst indtjenende amerikanske musikere.

Bjerge af Grammyer og andre priser er væltet ned over ham i en snart 50 år lang karriere helt fremme på hitlisterne og med over 150 millioner solgte albums.

Han puster sine idoler Beatles i nakken med en række syv-, ni- og sågar 20-dobbelte platinplader. Hans "Greatest Hits Volume I & Volume II" er med 23 millioner det fjerdebedst sælgende album nogensinde i USA.

Og så er det endda årtier siden, han rigtigt har udgivet ny musik. Den seneste popplade kom tilbage i 1993.

- Jeg har lavet 12 albums ligesom Beatles. Jeg har sagt det, jeg skal sige, sagde sangeren i et tv-show sidste år.

Det har dog ikke forhindret ham i at fortsætte karrieren på scenen med et overvældende bagkatalog, hvor han fortsat turnerer primært i USA og med hyppige afstikkere til Madison Square Garden i New York, hvor han også optræder på sin fødselsdag.

Publikum står fortsat i kø for at overdøve Joel til all time classics som "New York State of Mind", "Scenes from an Italian Restaurant" og "Just the Wau U Are".

Billy Joel med de tunge hundeøjne og det italienske Stallone-look kommer fra en jødisk baggrund. Han er født i Bronx og har som New York-elsker skrevet en række sange om byen.

Han stammer fra en musikalsk familie, hvor faren var klassisk pianist.

Joels klavertimer startede derfor allerede, da han var fire. Han droppede college til fordel for musikken. Allerede som 16-årig var han veteran i flere band, før han i 1971 udsendte sin første soloplade.

I 1973 hamrede han igennem med kæmpehittet "The Pianoman", som sikrede ham samme livslange kælenavn. Sangen bygger på hans egne surt indtjente ungdomserfaringer som klaverbokser på billige barer.

Samtidig blev hans signaturstil med pop med pointer og musik med mening om mennesker skabt. Hans hjerte for almindelige mennesker har gennem tiden betydet masser af koncerter for velgørende formål.

Han var også den første af de store amerikanske popmusikere, der spillede kæmpe stadionkoncerter i Sovjetunionen allerede i 1987 i det daværende Leningrad og Moskva.

Rejsen mod stjernerne har dog ikke være uden sorte huller med depressioner, misbrug og afvænning og sågar selvmordsforsøg.

Billy Joel er gift for fjerde gang og er far til tre, herunder sangerinden Alexa Ray.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Spilfirma i gang efter konkurs

Danmark

Frygter skævvridning af Danmark efter coronakrise: Regeringen varsler særlig hjælp til landdistrikterne

Lemvig

Søren V. Jensen overtager murer-firma

Annonce