Annonce
Holstebro

Mon ikke man kunne få plads til de gode formål på finansloven, hvis de nu var så vigtige?

- Jeg har ikke en liste over ting, der skal forbydes. Men jeg har en kammerat hvis søn var på vej til at blive ludoman, det er altså ravruskende alvorligt, siger Søren Gade (V). Foto: Ritzau Scanpix
Forklar mig hvorfor, at vi har brug for at opfordre folk til at spille, når vi ved det er usundt, siger Søren Gade (V), der bryster sig af at være liberal, men som vil have et forbud mod reklamer for pengespil.

Holstebro:

Du vil ligesom landstræner i fodbold, Kasper Hjulmand, have spilreklamer forbudt. Hvorfor?

Fordi de ikke har gjort noget godt for nogen. Spil er lige så skadeligt som alkohol. Og hvorfor tillade at reklamere for noget, som er så skadeligt? Det forstår jeg simpelthen ikke.

Annonce

Skal man så også forbyde reklamere for eksempelvis øl og spiritus?

De er jo i dag blandt andet reguleret - og der er indlagt stærke begrænsninger. Engang troede man heller ikke, at man i Formel 1 kunne klare sig uden tobaksreklamer. Der var sågar Marlboro-sving på banerne.

Det er vel langt fra alle, der spiller lotto, der har et problem. Er et forbud ikke at skyde gråspurve med kanoner?

Jeg vil ikke forbyde nogen at spille. Jeg vil bare forbyde reklamerne. Man kan for min skyld spille sin formue væk, hvis det er det, man lyster. Men reklamerne har forøget forbruget pengespil voldsomt, og spil gør ikke noget godt for nogen som helst. Forklar mig hvorfor, at vi har brug for at opfordre folk til at spille, når vi ved det er usundt.

Risikerer i ikke at lave et barenepigesamfund, hvor staten skal regulere alt, og bestemme over borgernes vaner?

Jo, jo. Det hører jeg da og ofte; at det må være den enkeltes eget ansvar. Men bare fordi man er liberal - det er jeg – så behøver man jo ikke være en idiot.  Du beskytter også unge mennesker mod pædofili, mod rygning og alle mulige andre ting. Staten beskytter altså nogle gange sine borgere med love og regler.


Du beskytter også unge mennesker mod pædofili, mod rygning og alle mulige andre ting. Staten beskytter altså nogle gange sine borgere med love og regler.

Søren Gade, medlem af Europa-Parlamentet


Hvad skal mere forbydes?

Jeg har ikke en liste over ting, der skal forbydes. Men jeg har en kammerat hvis søn var på vej til at blive ludoman, det er altså ravruskende alvorligt. De her reklamer har samme virkning på spilafhængige, som på en alkoholiker, der kommer ind på en bar. Folk har ikke forstået, hvor alvorligt, det er. Man ser bare 15 idioter komme løbende ned af en bakke, og så skal vi bare alle spille og være galde. Ja det er ligefrem noget, som vi skal gøre sammen. Hvad er meningen med spilreklamer andet end sætte forbruget af spil i vejret?

Staten ejer 80 procent af aktierne i Danske Spil. Skal de sælges?

Staten kan sagtens beholde deres spilaktier. Det er jeg ligeglad med. Det er reklamerne jeg er imod. Jeg synes, at man bør kunne se en idrætsbegivenhed – herunder fodboldlandsholdet - uden man skal konfronteres med en opfordring til spille.

Hvis spilleindtægterne falder, falder udlodningen af midler også. Er det ikke et problem?

Hvis det er så fantastiske formål, der bliver støttet, så sæt dem dog på finansloven. Vi har lige brændt flere hundrede millioner kroner af på Corona-krisen. Mon ikke man kunne få plads til de gode formål på finansloven, hvis de nu var så vigtige. Det er jeg sikker på, at man kunne.

Spiller du aldrig selv?

Jeg spiller lotto. Men det det handler ikke om det. Det handler om, at spil ikke gør noget godt for nogen som helst. Derfor er der heller ingen grund til at reklamere med det. Og spil forsvinder jo ikke ved, at man forbyder reklamerne. Men der er ingen grund til at lokke endnu flere til at begynde at spille. Der er ingen, som bliver lykkeligere at spille.

Hvor stor er chancen for at få spil-reklamerne forbudt?

Lige nu, er den næppe stor. Men jeg er sikker på, at det kommer. Det tager tid. Det så man med tobak.

Når du bakker om forbud mod spilreklamer, hvilke reaktioner får du så?

Jeg er ofte levet kontaktet af fodboldtrænere og spillere, der selv har haft problematikken med spil tæt inde på kroppen. De er helt enige. Men de vil ikke save den gren over, som de selv sidder på. Derfor fortjener Kasper Hjulmand også næsten en statue for at turde sige det, som mange i den verden faktisk tænker. Spilreklamerne er et problem. Også for sporten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Struer

47-årig familiefar omkom i redningsforsøg - forsøgte at svømme ud til to børn i en gummibåd

Struer For abonnenter

Kristian efterlod sig millionformue efter langt og nøjsomt liv - nu får plejehjemmets venner de sidste 720.000 kroner af arven

Holstebro

Se video: Sygeplejersker på gaden for at forklare sig - derfor strejker vi nu

Annonce