Annonce
Udland

Mistanke om russisk indblanding i britisk valgkamp

Jeff Overs/BBC/Reuters
Lækkede dokumenter i britisk valgkamp kan være russisk desinformation, som skal ødelægge demokratiet.

Dokumenter, som er blevet lækket i den britiske valgkamp om blandt andet handel mellem USA og Storbritannien, kan være en del af en russisk desinformationskampagne.

Oppositionspartiet Labour meddelte den 27. november, at hemmeligt stemplede dokumenter viser, at det regerende konservative parti skulle have planer om at sætte det nationale sundhedsvæsen, NHS, til salg under handelsforhandlinger med Washington.

Mange briter er stærkt optaget af NHS, og det har stor betydning i valgkampen op til parlamentsvalget torsdag.

Nyhedsbureauet Reuters rapporterede mandag, at dokumenter er lagt ud online på samme måde som ved en russisk påvirkningskampagne, der blev afsløret tidligere i år.

Denne operation er blevet kendt under navnet "Secondary Infektion", som henviser til et netværk af sociale mediekonti, der ifølge Facebook har oprindelse i Rusland.

- Vi er for nylig blevet gjort bekendt med en konto på Reddit, som omfatter lækkede dokumenter fra Storbritannien, oplyser den sociale mediehjemmeside Reddit.

Dette har øget frygten for russisk indblanding og manipulation i den britiske valgkamp.

En talsmand for Labour afviser at kommentere, hvordan partiet er kommet i besiddelse af lækkede dokumenter eller om de har forbindelse til en russisk kampagne.

Den britiske regering siger, at "den allerede har iværksat en undersøgelse af sagen" med støtte fra Det Nationale Cyber Sikkerhedscenter.

"Onlineplatforme bør tage ansvar for det indhold, som ligger på dem, og vi byder Reddits aktion i dag velkommen", hedder det.

Britiske efterretningstjenester har advaret om, at Rusland og andre lande måske gør forsøg på at forstyrre og skade den demokratiske valgkamp med cyberangreb eller stærkt provokerende, opsplittende og desinformerende budskaber på sociale medier.

/ritzau/Reuters


Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Den bedste vaccination

75 år er lang tid. Det er en menneskealder - og mere skal der måske ikke til, for at glemslen om Holocausts rædsler slår igennem. I går var det 75 år siden, at russiske soldater befriede Auschwitz, og ingen længere kunne benægte det vanvid og massemord, som tyskerne havde sat i system på Europas jøder. I dag ser vi over hele Europa desværre nye angreb på jøder. Vi har set det senest i Danmark, hvor en jødisk kirkegård i Randers er blevet vandaliseret, og hvor jødiske medborgere har fået sat gule stjerner på deres postkasser. Der er naturligvis langt fra manglende respekt og hærværk fra historieløse højreradikale til nye koncentrationslejre. Men den antisemitisme, som man skulle tro, verden for evigt var blevet vaccineret mod med Anden Verdenskrig, trives desværre stadig. Det gør den i Danmark, og det gør den ude i verden. I et indlæg i nyhedsmagasinet Der Spiegel advarer den tyske udenrigsminister, Heiko Maas, ligefrem om, at fornærmelser og angreb på jøder er blevet dagligdags forekommende, og at næsten hver anden jøde i Tyskland har overvejet at forlade landet. Truslen mod den jødiske befolkning kommer mange steder fra. Den kommer fra højreradikale, den kommer fra muslimer, og den er sågar tidligere også set komme fra venstrefløjen, hvor man har sympatiseret med og økonomisk støttet grupperinger, der mest af alt ønskede staten Israel opløst. I alt seks millioner jøder blev myrdet under Anden Verdenskrig. Langt de fleste i udryddelseslejre som Auschwitz, der lå i det sydlige Polen. Og når antisemitismen viser sit grimme ansigt igen, så er det ikke kun et problem for den jødiske befolkning. Den er vores alles problem. Den viser, at vi ikke lært en dyt af historien, at vi stadig er nødt til at minde om rædslerne fra koncentrationslejrene, og hvad galoperende vanvid kan føre til. 75-året for befrielsen af Auschwitz og enden på Holocaust er en glimrende lejlighed til at genfortælle historien - og minde hinanden om, at den bedste vaccination mod gentagelse af fortidens dumheder og den stigende antisemitisme er at huske fortiden.

Annonce