Annonce
Struer

Lægehuset på Thyholm bliver privatklinik igen, men...

Foreningen Ny Læge på Thyholm er officielt opløst og missionen fuldført: Fra april næste år får Thyholm igen en privatpraktiserende læge. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Den klassiske familielæge, der flytter med sin familie til Thyholm og driver klinik de næste mange år bliver ikke den nye virkelighed
Annonce

Thyholm:  - Min eufori var da behersket.

Sådan beskriver John Vangsgaard, talsmand for den nu opløste Foreningen Ny Læge Til Thyholm, følelsen, da han torsdag eftermiddag fik opkaldet fra Region Midtjylland om, at der var kommet et bud på lægeklinikken på Thyholm.

De seneste snart tre år har klinikken på Thyholm været en såkaldt udbudsklinik, hvor Alles Lægehuse, som vandt udbuddet, har ansat lægerne, der har været på stedet i længere eller kortere tid. Til april næste år ophører den kontrakt, og klinikken har derfor været i udbud igen. Og denne gang var der en ganske almindelig privatpraktiserende læge, der bed på krogen.

Men det bliver ikke den familielæge, som thyholmerne havde drømt om.

- Vi havde håbet på en klassisk familielæge. Det var drømmescenariet, siger John Vangsgaard.

Annonce

Ejer to i forvejen

I stedet er klinikken fra april ejet af en privatpraktiserende læge, der i forvejen ejer klinikker i Thyborøn og Sorø. Han har indgået en aftale med Alles Lægehuse, der står for den nuværende drift på klinikken på Thyholm, om, at alle ansatte, inklusive de nuværende to læger, fortsætter som hidtil. Det bekræfter Region Midtjylland.

- Så vi får ikke en familielæge eller to, men vi slipper for at forholde os til nye læger, siger John Vangsgaard, der også ser andre fordele ved den nye konstellation.

- Når klinikken er privatejet, så kan ydernumrene, der er tilknyttet klinikken, sælges igen. Nu er det ikke længere regionen, der bestemmer, hvordan ydernumrene bliver omsat.

Han håber, at det bliver muligt at holde et velkomstmøde med den nye ejer, så beboerne på Thyholm kan få bekræftet, hvad den nye konstellation kommer til at betyde.

- Utrygheden spirer i takt med uvidenheden. Kommer han og siger, at nu skal der holdes fast i det personale, der er der nu, så føler vi, at folk, der har lange sygdomsforløb er i trygge hænder, siger John Vangsgaard.


Vi havde håbet på en klassisk familielæge. Det var drømmescenariet.

John Vangsgaard, Foreningen Ny Læge På Thyholm


Foreningen Ny Læge Til Thyholm har de seneste to år arbejdet på at lokke privatpraktiserende læger til stedet, blandt andet med en hjemmeside, en professionelt udført video og en stor tilstedeværelse og kampagne på de sociale medier henvendt til praktiserende læger. Om det store arbejde har været med til, at klinikken på Thyholm nu bliver privatejet fra april næste år, ved John Vangsgaard ikke.

- Det er svært at sige, om det har hjulpet. Det håber jeg, at det har, og jeg håber, at mange praktiserende læger har stoppet op og overvejet, om det var noget for dem. Men vi ved, at vores kampagne er blevet set og hørt, og det viser jo bare, at dem, som kan starte nye praksisser, de ikke hænger på træerne, siger John Vangsgaard om kampagnen, der havde mere end 20.000 hits på nettet.

Hans følelse med beskeden fra regionen var en smule ambivalent, selv om han vælger at være positiv. Nu er klinikken i det mindste privatejet, og udskiftningen i læger vil blive mindre, er håbet.

- Og om tre år begynder de store årgange af speciallæger at blive færdiguddannet, og måske der så er nogle af dem, der har lyst til at etablere sig som den klassiske familielæge herude. Måske vi til den tid skal have videoen ud på nettet igen, siger John Vangsgaard.

- Jeg har også indtryk af, at lægen, der vælger at gå ind på det her marked, netop gør det fordi det er bedre, at ydernumrene kan blive omsat, når der er den rette køber, i stedet for at der går tre år igen, som der ville gøre, hvis det blev en udbudsklinik. Det her marked er lidt mere frit, tilføjer han.

Annonce

Har gjort indtryk

Spørger man Annette Roed (A), formand for Udvalget for Nære Sundhedstilbud i Region Midtjylland, har thyholmernes indsats med foreningen og deres online kampagne båret frugt.

- Jeg tror helt sikkert, de har sat et varigt spor med deres engagement på Thyholm, siger hun.

Hun fortæller, at hun tidligere i forløbet har opfordret borgerne på Thyholm til selv at gøre en indsats for at skaffe læger til klinikken i Hvidbjerg.

- Jeg tror også, at situationen på sigt vil bedre sig, og så gør initiativer som det, de har gjort på Thyholm kun godt. Det er stadig svært at skaffe læger til udkantsområdet, så jeg er meget imponeret over deres indsats, siger Annette Roed.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Hvad mener du om sexisme-debatten?

CORONAVIRUS

Live: Smittetal sætter kedelig rekord - over 900 nye coronatilfælde i Danmark

Annonce