Annonce
Ulfborg/Vemb

Missing link: Snart kommer ny gangbro over Storåen

Det er formentlig en gangbro i stil med denne, som skal lægges hen over Storåen, så man slipper for en lang omvej på Nissum Fjord-ruten. Kommunen er dog også åben for andre forslag til udformning. Broen over Flynder Å blev indviet i 2012. Arkivfoto: Morten Stricker
Siden vandreruten omkring Nissum fjord åbnede i 2012, har der været en stor omvej omkring Vemb. Men til sommer kommer ny bro nær Storåens udløb, som fører gennem natur og afkorter ruten.

NISSUM FJORD: Det er otte år siden, at Nissum Fjord ruten åbnede rundt om Nissum Fjord, og siden er området også blevet til en naturpark. Der har dog været en stor omvej på otte kilometer på fjordruten for at komme over Storåen.

Men nu sker der noget. Holstebro Kommune har givet tilladelse til at anlægge en gangbro over Storåen nær udløbet til Nissum Fjord/Felsted Kog. Og hvor man især vandrer på diger langs fjorden for at komme frem til broen.

- Der bliver en meget smuk tur fra Kytterup Havn over Storåen til Gørding-siden. Det gælder både for lokale, som tager turen og for dem, som vandrer søen rundt, siger Karsten Filsø (SF), formand for natur- og miljøudvalget.

- Turen bliver meget mere attraktiv, når vi kan koble det stykke af, hvor man skulle vandre ad landeveje, tilføjer han.

Broen vil blive cirka 20 meter lang, og på de strækninger nær åen, som er sumpede, vil der blive udlagt en sti af planker, som man kan vandre på.

Der er lavet en vurdering af konsekvenserne for naturen i området af den nye vandresti. Det vil betyde visse forstyrrelser af fugle tæt på stien, men konklusionen er, at der er så store naturområder, at det ikke får reel betydning for ynglefugle.

- Der er et meget attraktivt naturområde nær Storåens udløb, hvor meget få kommer i dag, siger Karsten Filsø.

Annonce
Det er her nær Storåens udløb i Felsted Kog, at der kommer en ny gangbro (rødt) over Storåen, mens den grønne streg er den nye sti på digerne - og grøn stiplet linje er en plankesti. Ill: Holstebro Kommune

Skal være klar i august

Der er 800.000 kroner til at anlægge broen - og heraf betaler Friluftsrådet det halve, mens Holstebro Kommune betaler resten.

Umiddelbart er tanken, at broen skal ligne den bro i en let stålkonstruktion, som i 2012 blev indviet over Flynde Å ("Færgen") i Lemvig Kommune og som også indgår i Nissum Fjord-ruten.

- Vores planer er at udbyde opgaven og se, hvilken type bro vi kan få for de 800.000 kroner, som vi har til opgaven, siger Torben Mølgaard, der er miljøchef i Holstebro Kommune.

Det er meningen, at den nye gangbro skal være færdig, så den kan blive indviet på Nissum Fjord dagen, som er den sidste søndag i august.

Ændringen af Nissum Fjord ruten betyder dog samtidig, at den ikke længere går forbi Nørre Vosborg.

Tilladelsen til den nye bro og sti er i offentlig høring frem til den 7. februar.

Der kommer en plankesti i stil med denne hen over et par sumpede strækninger. Ill.: Holstebro Kommune
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Øjenåbner: Håndtryk var så vigtigt

Landet over er kommunerne ved at gennemføre de Grundlovsceremonier, man nu skal, for at udlændinge kan blive danske statsborgere. En del af ceremonien er det meget omtalte håndtryk, som har fyldt rigtigt meget. Ikke mindst det jo synliggør, at nogle gerne vil være danskere, men de alligevel ikke er så meget danske, at de vil give håndtryk til en person af det modsatte køn. Undertegnede har derfor hidtil opfattet denne ceremoni som noget symbol-politik, som vi egentlig godt kunne være foruden, da det kun er med til at tydeliggøre de kulturelle og religiøse forskelle, der også er i vort eget samfund. Det var så derfor noget af en øjenåbner at være med til den første Grundlovceremoni på rådhuset i Lemvig, hvor en ukrainsk statsborger ville være dansker efter 16 år i et land, som han vil bo i resten af sine dage og gerne vil være en rigtig del af. Der blev givet håndtryk. Et fast et af slagsen. Og under den efterfølgende hyggesnak med et glas mellem de officielle deltagere og ukraineren og hans fraskilte hustru, så lagde de to ukrainere megen vægt på, at det var en stor oplevelse for dem at være med til denne ceremoni, og ikke mindst håndtrykket var vigtigt for dem. - Det gør, at vi føler, vi bliver personligt modtaget i Danmark, og vi ikke blot får et stykke upersonligt papir. Det her gør, at vi føler os rigtigt velkomne. Det var så noget helt andet end det skriveri, der hidtil har været om det håndtryk. Det blev altså opfattet som noget rigtigt godt og var et vigtigt symbol. Ikke på forskelle, men på ligeværdighed og en velkomst. Og hvorfor blev den fraskilte hustru så ikke også dansker, selv om hun talte stort set perfekt dansk? Hun havde holdninger til blandt andet de goder, det danske demokrati giver. Hun kunne udtrykke, at demokrati er så naturligt for danskerne, at mange slet ikke opfatter, at det er noget, man skal kæmpe for andre steder i verden - også i hendes hjemland. Ændring af regler har gjort, at da hun var under uddannelse for at være en del af det danske samfund, kunne hun ikke leve op til kravene om fuldtidsarbejde i en ubrudt årrække. Så nu må hun vente i mindst tre år yderligere, før hun kan blive dansker. Regler er somme tider for firkantede.

Holstebro

Unge bakker op om Bronxparty

Annonce