Annonce
Holstebro

Minkfarme falder på stribe med smitte: Højst 12 må endnu pelse

Bjarne Bech Thomsen synger på sidste vers som minkavler ved Vinderup og Hjem. - Jeg har grædt lige så mange tårer som andre over det her, men vi skal videre, og jeg skal have fundet noget arbejde. Men jeg håber, at vi bliver behandlet ordentlig med en rimelig erstatning, siger minkavleren. Arkivfoto: Morten Stricker
Yderligere tre minkfarme er smittet med covid - og snart er der højst 12 minkfarme, som fortsat må pelse mink i kommunen. - Vi har lagt os ned og pelser alt, siger minkavler.

HOLSTEBRO: Mange minkavlere har knoklet de seneste dage for at pelse de mink, som ligger udenfor smittezonen. Men stadig flere farme bliver smittet, så nu er der højst 12 minkfarme af de 111 minkfarme i kommunen, hvor der fortsat må pelses - og som i princippet har frist til 1. december.

- Vi har lagt os ned og afliver det hele, siger Bjarne Bech Thomsen, der driver en minkfarm ved Vinderup.

- Jeg blev færdig med at pelse 7500 vildmink i lørdags. Det var en uge for tidligt, så de er mindre værd, men jeg frygtede at havne i smittezone, så de skulle destrueres, siger han.

Og nu er han havnet i smittezone, efter to minkfarme omkring Vinderup senest er smittet med covid og trækker en række andre farme med sig. Den ene er på Egebjergvej nord for Ejsing, mens den anden er i Øster Stendis, som trækker flere minkfarme med i en smittezone omkring Skave og Hogager.


Jeg blev færdig med at pelse 7500 vildmink i lørdags. Det var en uge for tidligt, så de er mindre værd, men jeg frygtede at havne i smittezone, så de skulle destrueres

Minkavler Bjarne Bech Thomsen


En ny smittet farm på Burvej betyder, at alle farme omkring Vemb nu er i smittezone. Og omkring Ulfborg er det kun fire farme nær Sdr. Nissum, som endnu må pelse. Ved Tvis er der minkfarme i en lomme op mod Vandkraftsøen, som endnu er fri for smitte.

Samlet er der der ifølge husdyrregistret 14 minkfarme med besætninger, som ikke er i smittezone, men der er højst 12, når ejerne har fået besked og registret er ajourført for den smittede farm ved Stendis.

Annonce

Hjælper hinanden

Minkfarmere har haft travlt med at hjælpe hinanden for at redde så mange mink som muligt.

- Da jeg var færdige med mine egne mink, hjalp jeg med at aflive mink på en farm ved Ulfborg Kirkeby, inden den kom i smittezone. Det sparer jo også staten for penge i erstatning, siger Bjarne Bech Thomsen.

Han har også drevet en minkfarm ved Hjerm med cirka 9500 mink, hvor han kun nåede at pelse 1500, inden den røg i 7,8 kilometer smittezonen.

- Jeg skal have aflivet de sidste mink, så jeg er færdig inden mandag og får en bonus på 20 kroner per mink. De 160.000 kroner er også værd at tage med, siger Bjarne Bech Thomsen, som ikke ved, hvad han skal nu.

- Jeg håber på en ekspropriation og en rimelig erstatning - og så hurtigt, at mine ansatte kan afslutte med at nedrive minkhallerne, siger Bjarne Bech Thomsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Nu åbner Aldi større butik i Struer

Annonce