Annonce
Holstebro

Skal selv tage prøver: Alle minkfarme skal nu testes for covid-19

Alle landets minkbesætninger skal nu testes for Covid-19 for at få overblik over smitten. Til gengæld skal ramte besætninger ikke aflives. Arkivfoto: Johan Gadegaard
En ny strategi betyder, at alle landets minkfarme skal testes for Covid-19 - og det skal ske to gange. Til gengæld skal syge besætninger ikke aflives.
Annonce

HOLSTEBRO: Nu skal alle landets minkfarme testes for Covid-19. Det fremgår af regeringens nye strategi for test af minkfarme - og hvor det samtidig er besluttet, at mink ikke skal slås ned, selv om besætningen er syg.

Samtlige minkavlere skal i løbet af tre uger indsende prøver af fem mink til kontrol to gange.

Ib Lundgaard, der er formand for Holstebro Minkavlerforening, er overrasket over tiltaget.

- Jeg tror ikke, at de finder noget, for de fandt jo ikke noget på de første 125 farme, som blev screenet, siger Ib Lundgaard.

- Jeg synes, at det lyder som meget at gøre ud af det. Det burde være nemmere og billigere at teste de farme, hvor der er personer omkring farmen, som er ramt af Covid-19. Men det må der jo være andre, som ved mere om, siger Ib Lundgaard.

På de første 125 minkfarme, som blev testet, blev der på hver farm aflivet 30 mink, efter de først var bedøvet, og der var taget blodprøver fra hjertet. Det vil sige, at cirka 3750 mink blev aflivet alene i forbindelse med testen.

Annonce

Skal selv tage prøver

Fremover kommer testene dog til at foregå på en helt anden måde. Den enkelte minkfarmer skal tage prøver af svælget fra fem døde mink, som han har liggende i fryseren, og som højst må have ligget på frost i tre uger.

Mink Covid-19 tests

Kopenhagen Fur sender prøvekits, vejledning og blanketter ud til alle minkfarme i Danmark.

Alle minkfarme i Danmark fordeles i tre grupper, som skal indsende prøver hver tredje uge.

Der skal sendes svaberprøver fra svælget fra fem døde mink, og prøverne sendes til Statens Serum Institut, som analyserer prøverne og sender svar direkte til ejeren. Minkavleren skal kun betale for porto.

Ved fund af coronavirus i en prøve, vil minkfarmen blive mistænkt for smitte med Covid-19 og sat under offentligt tilsyn.

Hvis en minkfarmer ikke får udtaget prøver, vil der blive lavet en gebyrbelagt opfølgende kontrol fra Fødevarestyrelsens lokale veterinærenhed. Veterinærenheden kan i den forbindelse udtage prøverne for minkfarmerens regning.

Hver landmand får tilsendt en instruktion og et testkit via Kopenhagen Fur - og testene starter i Nordjylland i ugen fra 16. juli - og resten af landet i en turnus over tre uger. Foreløbig er det besluttet at gennemføre testrunden to gange på samtlige farme.


Jeg synes, at det lyder som meget at gøre ud af det. Det burde være nemmere og billigere at teste de farme, hvor der er personer omkring farmen, som er ramt af Covid-19.

Ib Lundgaard, formand for Holstebro Minkavlerforening


Samtidig har myndighederne besluttet, at besætninger ikke fremover skal slås ned, som det skete med de tre første nordjyske minkfarme, der blev ramt af Covid-19. I stedet skal der tages en række forholdsregler for at undgå at sprede smitten.

- Det giver mening ikke at slå minkene ned, for der er ikke noget, der tyder på, at mink smitter mennesker. Desuden kan man ikke umiddelbart se på mink, at de er syge - og de bliver raske igen ligesom mennesker, siger Ib Lundgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Flag for Benny og første skoledag

Lemvig

Det er så typisk vestjysk...

Annonce