Annonce
Struer

Minkavler må aflive bestanden: - Det er bindegalt

Der er ikke konstateret smitte med Covid-19 på Leif Søndergaards minkfarme på Thyholm. Alligevel må han aflive og destruere 25.000 dyr og i stedet for at sende skindene på auktion få udbetalt erstatning fra staten. - Det er bindegalt, mener han. Arkivfoto: Mette Mørk
Minkavleren Leif Søndergaard fra Thyholm mener, det er spild af skattekroner, når han nu skal have erstatning for en nedslagtning af 25.000 raske dyr uden smitte med Covid-19

Thyholm: På mandag må minkavleren Leif Søndergaard fra Thyholm gå den tunge gang og begynde en nedslagtning af alle sine dyr på en minkfarm på både Danasvej og på A.C. Hoppesvej.

Mandag blev der konstateret smitte med Covid-19 på en naboejendom, og 55-årige Leif Søndergaard var efter 30 år som selvstændig minkfarmer mentalt forberedt på, at det kunne gå galt.

Naboejendommen ved Lyngs, som ligger et par kilometer i luftlinje fra Leif Søndergaards minkfarm på Danasvej, blev udpeget til kontrol af Fødevarestyrelsen, da ejerens søn viste sig at være en af de mange elever, som blev testet positiv for Covid-19, da smitten for alvor bredte sig på skolen inde i Hvidbjerg.

Annonce

- Men sønnen havde ikke været i nærheden af minkene, og forældrene var ikke smittet, konstaterer Leif Søndergaard.

Weekenden over havde han stadigvæk en forhåbning om at kunne slippe fri.

Men mandag aften fik han besked fra ejeren af naboejendommen om, at Fødevarestyrelsen havde konstateret smitte i to prøver fra ejendommen. Tirsdag blev udbruddet bekræftet af Fødevarestyrelsen, og i går gik dagen med at gøre tabene op for Leif Søndergaards på både Danasvej og minkfarmen, han har på A.C. Hoppesvej.

Begge inden for den fastsatte grænse på 7,8 kilometer fra minkfarmen ved Lyngs, hvor der var konstateret udbrud af smitte med Covid-19.

- Sammen med en repræsentant fra Fødevarestyrelsen fik vi dyrene talt op, fortæller Leif Søndergaard.

Bestanden blev opgjort til i alt 25.000 dyr og 4000 avlstæver, som nu skal aflives og sendes til destruktion.

Aflivningen begynder på mandag.

- Det er bindegalt, mener Leif Søndergaard.

Spild af skattekroner

Bestanden blev talt op, for at få afgjort, hvad Leif Søndergaard kan få udbetalt i erstatning.

- Vi kan vælge at få udbetalt hele beløbet med det samme, og så får vi 176 kroner per skind, som vi jo altså ikke får sendt på auktion, fortæller han.

- Men vi kan også få udbetalt 100 kroner per dyr, hvis vi hellere vil afvente, hvordan priserne udvikler sig og så få den samlede erstatning udbetalt, når vi ved, hvordan priserne udvikler sig.  Hvis det er den model, vi vælger, får vi først den samlede erstatning udbetalt i september 2021, forklarer Leif Søndergaard.

- Jeg har ikke truffet den endelige beslutning, men er ret sikker på, at det er den model, jeg vælger, sagde han onsdag aften efter at være blevet færdig med optællingen.


Og så er det jo bare spild af skattekroner, at vi skal have erstatning på en minkfarm, hvor der ikke er konstateret smitte. Det er helt tosset,

Leif Søndergaard, minkavler, Thyholm


- For vi satser da på at være oppe at køre igen i 2021, siger han.

- Det er Fødevarestyrelsen, der bestemmer, hvornår det kan ske, konstaterer han.

Men med en klar forventning om at kunne fortsætte som minkavler.

- Og så er det jo bare spild af skattekroner, at vi skal have erstatning på en minkfarm, hvor der ikke er konstateret smitte. Det er helt tosset, mener han.

Ud over de to minkfarme på Danasvej og på A.C. Hoppesvej, driver Leif Søndergaard også en minkfarm med cirka 10.000 dyr på Jegindø.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Baby-butik flytter

Annonce