Annonce
Holstebro

Mink-formand undrer sig: Fødevarestyrelsen har droppet krav om dyrelægekontroller, men kører selv rundt på farme og tjekker hegn

Grafik: Mikkel Damsgård Petersen
Bæredygtigt Landbrug har tirsdag politianmeldt Fødevarestyrelsen. Også lokal avler-formand kritiserer Fødevarestyrelsen, som - mener han - tager en unødvendig risiko.
Annonce

Vestjylland: Hverken sundhedsmyndigheder eller minkavlerne ved, hvordan coronasmitten føres rundt mellem de danske minkfarmene.

Alligevel har bæredygtigt Landbrug tirsdag valgt at politianmelde Fødevarestyrelsen på vegne af en konkret bedrift.

- Vi kan nu konstatere op til flere tilfælde, hvor minkfarmene er smittet med covid-19 meget kort tid efter, at Fødevarestyrelsen har været ude for at kontrollere besætningen, udtaler Bæredygtigt Landbrugs formand, Flemming Fuglede Jørgensen, i en pressemeddelelse.

Det er blandt andet efter simpel kontrol af farmenes indhegning, at der efterfølgende er konstateret covid-19 i de pågældende besætninger.

Annonce

Unødvendige hegns-kontroller

Også Ib Lundgaard, formanden for Holstebro Pelsdyravlerforening, retter kritik af Fødevarestyrelsen hegns-kontroller.

- Fødevarestyrelsen har givet os lov til at indstille alle mulige kontroller - både dyrlægebesøg og velfærdskontroller - og i stedet ordne det per telefon, men Fødevarestyrelsens egne kontrollanter bliver selv ved med at køre rundt og vil ind på farmene for at foretage hegnskontroller. Det er i min optik en unødvendig risiko i den situation, vi står i, siger Ib Lundgaard.

Minkfarme - Holstebro

Der er 112 minkfarme i Holstebro Kommune, og samlet vil der her i slutningen af oktober være anslået cirka to millioner mink i alt i kommunen.

Minkfarme er på gennemsnitlig 3200 til 3500 minktæver, som hver får knap fem hvalpe. Dermed er der cirka 18.000-20.000 mink i gennemsnit på en farm her kort før, den årlige pelsning går i gang i november.

Holstebro Minkfodercentral leverer foder til 14 farme i den 7,8 kilometer zone fra den farm på Blæsbjergvej 2, som er konstateret smittet med corona. Farmene ligger øst for Vemb, omkring Bur og Møborgåvej - og mod syd til Hestbjergvej/Ølgrydevej ved Nr. Felding.

Desuden leverer Minkfoderfabrikken Lemvig og Omegn foder til tre farme på Burvej mellem Vemb og Bur.

De ligger dog lige på 7,8 kilometer grænsen, men ifølge Fødevarestyrelsen er i alt 17 farme berørt og vil blive slået ned.

Samlet er det dermed mellem 17 farme, hvor minkene skal slås ned. Svarende til mellem 275.000 og 300.000 mink, som nu skal slås ned og kasseres, hvis Fødevarestyrelsen fastholder den nuværende strategi.

Holstebro Minkfodercentral leverer minkfoder til i alt 128 farme med samlet 342.000 avlsdyr - men her indgår farme i både Ringkøbing-Skjern Kommune og i Thy. Minkfodercentralen leverer til cirka to tredjedele af de 112 farme i Holstebro Kommune. Den sidste tredjedel får foder fra henholdsvis Minkfodercentralen Lemvig og fra Tværmose Minkfodercentral ved Vinderup.

Han peger endvidere på, at det burde være muligt at udføre de pågældende kontroller udenfor hegnet.

- Vi kan ikke engang forlange en negativ coronatest af kontrollanterne, kritiserer formanden for de lokale minkavlere, Ib Lundgaard. Foto: Morten Stricker

- Vi kan ikke engang forlange en negativ coronatest af kontrollanterne, kritiserer Ib Lundgaard.

Også Bæredygtigt Landbrug hæfter sig ved, at Fødevarestyrelsen ikke overholder avlernes egne regler for smittebeskyttelse, ligesom foreningen hævder, at styrelsen tilbageholder væsentlige oplysninger, der kunne være med til at opspore smittekæden.

- Mange minkavlere har jo nærmest barrikaderet sig på gården for ikke at få smitten ind. De eneste, der kommer ind, er styrelsens folk - fordi de tiltvinger sig adgang. Det er under al kritik, at kontrollanterne ikke fremviser negative corona-tests, når de ankommer, siger Flemming Fuglede Jørgensen i pressemeddelelsen.

Avisen har været i kontakt med Fødevarestyrelsen, hvorfra det lyder, at styrelsen "ikke kommenterer på verserende eller eventuelle kommende retssager."

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Nu går det fint i blæst fra sydvest

Struer

Ekstra julegave som tak for indsatsen

Annonce