Annonce
Danmark

Minister om lukket satspulje: Penge må fordeles bedst muligt

De socialt udsatte skal tænkes ind i finanslovsforhandlingerne, siger social- og indenrigsministeren.

I finanslovsforhandlingerne ligger det social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) på sinde at fordele pengene, så de bedst kommer socialt udsatte til gavn.

Det siger hun, efter at flere af Folketingets ordførere har udtrykt deres frygt for, at mange sociale indsatser vil blive ramt af, at satspuljen - også kendt som den sociale reserve - er blevet mindsket voldsomt i år.

Det skyldes, at puljen ikke er tilført nye penge, efter at den tidligere regering nedlagde den sidste år.

- Den borgerlige regering afskaffede satspuljen uden at sætte noget i stedet, og det betyder, at vi i år må prioritere færre midler, siger Astrid Krag i en skriftlig kommentar.

Da satspuljen blev lukket, var tanken, at vedvarende og langvarige indsatser skulle på finansloven og nye, kortere projekter skulle finansieres af den sociale reserve.

Men flere ordføreres opfattelse er, at regeringen ikke har trukket projekter og indsatser ind i finansloven.

Til de bekymringer siger social- og indenrigsministeren:

- Ved forhandlingsbordet er opgaven at fordele pengene, så de bedst kommer socialt udsatte til gavn, lyder det fra Astrid Krag.

Hun tilføjer, at regeringen har prioriteret socialpolitikken i andre sammenhænge.

- På finansloven foreslår vi inklusiv reserven at bruge 1,3 milliarder kroner på socialområdet, og kommuneøkonomiaftalen løfter velfærden med 2,2 milliarder kroner, hvilket også giver bedre mulighed for at prioritere udsatte mennesker ude i kommunerne, siger Astrid Krag.

Satspuljerne fik tidligere penge fra overførselsindkomster. Det var ikke småpenge, Folketinget via satspuljen kunne give til projekter.

I aftalen for 2019 blev der udmøntet over 1,1 milliard kroner fra puljen alene på børne- og socialområdet. Samlet blev der givet 3,3 milliarder kroner til projekter med udløb frem mod 2023.

Men med puljens afskaffelse kommer der ikke nye penge ind.

Ifølge Ritzaus oplysninger betyder det, at parterne nu har blot lige under 150 millioner kroner til nye projekter og projekter, man gerne vil videreføre i 2020. Og lidt over 740 millioner kroner samlet til og med 2023.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Overskud, der ikke kan beskattes

Man skal nærmest have et hjerte af sten, hvis man ikke kan blive bare lidt glad i låget af gårsdagens historie om de 350 ældre borgere, der var til julefrokost med steg, sild, Richard Ragnvald og brune kartofler. Er man i tvivl om, hvorvidt det var en succes, der skabte glæde blandt de ældre, skal man bare se på de medfølgende fotos, der er en sand eksplosion af glæde. Deltagerne var alle "brugere" af Kær.dk, Privathjælpen og TKC Mad, der havde lavet julefrokosten for deres private kunder, der i det daglige får leveret pleje, omsorg eller mad - og som sådan kan man godt kalde det "kundepleje" og "loyalitetsopbyggende". Man kan også bare lade mundvigene vende opad og anerkende, at de ældre faktisk havde en dejlig og festlig dag sammen med andre ligesindede - hvilket man alt for sjældent hører om. Når der kommer historier fra ældre- og plejesektoren er det oftest rædselsberetninger om dårlig bemanding, uværdige forhold med for få bade og borgere, der må finde sig i først at blive taget op ad sengen til middag af et evigt skiftende personale, der sætter dagsordenen. Der er næppe megen tvivl om, at mange kommuner enten ikke har prioriteret ældreservicen højt nok eller for længe har ignoreret den demografiske udvikling, og dermed ikke i tide har taget højde for det stigende pres på ældresektoren. Og der er næppe heller tvivl om, at man mange steder i ældresektoren vil have gavn af at være nogle flere hænder. Men historien om julefrokosten viser bare også, at alt ikke drejer sig om flere penge. De ansatte i de tre firmaer bag arrangementet bruger deres fritid på at servere og sikre, at julefrokosten kan afholdes. Det er et udtryk for både arbejdsglæde og nærvær. Det er overskud af den slags, som heldigvis ikke kan beskattes, men som der er så meget brug for. Det gælder både i forhold til at rekruttere personale til ældreplejen, og det gælder i forhold til troen på, at alt ikke bare kan måles og tidssættes i et kommunalt Excel ark. Godt gået.

Annonce