x
Annonce
Struer

Minister lemper reglerne - men kun delvist på Venø

En ophævelse af strandbeskyttelseslinien omkring havnen, Oddesund Nord, giver nu mulighed for at etablere landingsplads, så der kan komme muslinger i lidt større skale ind over kajen som her på Jegindø Havn, hvor reglerne for udvikling også er lempet - blot med visse forbehold. Arkivfoto.:
Reglerne for byggeri langs de danske kyster bliver lempet omkring 111 havne

Struer: Miljøminister Lea Wermelin (S) ophæver strandbeskyttelsen ved 111 havne landet over, og i Struer Kommune er det truffet afgørelse i forbindelse med en ansøgning om en ophævelse af de stramme regler for udvikling langs de danske kyster omkring havnene på både Jegindø og Venø, ved Tambohus og ved Humlum Camping og Oddesund Nord.

- Vi fik grønt lys ved Oddesund. Her bliver det nu meget nemmere at få gennemført et projekt, så der kan etableres en landingsplads for muslingefarmen i området, fortæller borgmester Niels Viggo Lynghøj.

Ved de andre havne fik Struer Kommune ikke helt så frie tøjler inden for strandbeskyttelseslinien og altså i en afstand på 300 meter fra kysten.

- Vi fik mulighed for at give tilladelse til en vis udvikling på Jegindø Havn og det samme på Venø og ved Tambohus. Det er selvfølgelig en god nyhed for Struer Kommune, understreger han med visse forbehold.

- På Venø giver miljøministeren nu tilladelse til udvikling helt ude ved kysten og i forbindelse med Venø Havn. Men der er stadigvæk et område ved havnen lidt længere inde i land, som stadigvæk er omfattet af reglerne for udvikling inden for strandbeskyttelseslinien, forklarer han.

Og ved Humlum Havn har miljøministeren så afvist at ophæve reglerne for udvikling inden for strandbeskyttelseslinien. En beslutning, som borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) er indstillet på at få trykprøvet i ministeriet.

- Nu skal vi have nærlæst præmisserne, og kan vi få begrænsningerne ophævet i fuld udstrækning på Venø og på Jegindø, skal vi da gøre et forsøg, og vi ville også meget gerne have lidt nemmere ved at give tilladelser til en positiv udvikling på Humlum Fiskerleje & Camping, siger han, efter at ministeriets beslutning om at ophæve strandbeskyttelsen ved 111 danske havne blev offentliggjort i går.

Annonce

Nu skal vi have nærlæst præmisserne, og kan vi få begrænsningerne ophævet i fuld udstrækning på Venø og på Jegindø, skal vi da gøre et forsøg, og vi ville også meget gerne have lidt nemmere ved at give tilladelser til en positiv udvikling på Humlum Fiskerleje & Camping.

Borgmester Niels Viggo Lynghøj (S), Struer Kommune

Danmark i bedre balance

- De 111 arealer ligger alle i sammenhæng med bebyggelse og rummer ikke væsentlige naturværdier, skriver ministeriet i sin begrundelse for at ophæve strandbeskyttelseslinien.

Samtidig bliver det oplyst, at 47 kommuner havde søgt om ophævelse ved 166 lokaliteter, og at miljøministeren nu ophæver strandbeskyttelsen helt 55 steder og delvist 56 steder.

- Vi skal værne om vores naturlige, åbne kyster, men nogle steder kan vi godt åbne op for mere lokal udvikling uden at gå på kompromis med det. Jeg ser ingen grund til at stå i vejen for udvikling på mindre arealer, som eksempelvis ligger indeklemt mellem en havn og en by, og hvor det ikke går ud over naturværdier. Nu kan kommunerne bedre skabe mere levende havnemiljøer med flere tilbud til turister og muligheder for erhvervslivet, lyder begrundelsen fra miljøminister Lea Wermelin.

Muligheden for at søge om ophævelse af strandbeskyttelsen blev besluttet i aftalen om ”Danmark i bedre balance” fra 2016 for at fremme vækst og udvikling for kommuner, borgere og virksomheder. Aftalen blev indgået af Socialdemokraterne, Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti. Liberal Alliance har senere tilsluttet sig aftalen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi må bede om godt vejr

Man må håbe, at det bliver godt vejr efter påske. Det vil i hvert tilfælde gøre opgaven lidt lettere for de kommunalt ansatte samt ledere på skoler og daginstitutioner, når de hen over påsken skal løse en på papiret stort set umulig opgave. De skal skaffe plads til børn i skoler og daginstitutioner, så der dels kan skabes plads nok mellem børnene, og så skal hygiejne-forholdene også være i top. Det vil være en udfordring på rigtig mange skoler og i rigtig mange dagtilbud at skaffe den fornødne plads til det, samtidigt med at det også skal fungere. Skoleklassen kan ikke være i ét klasselokale, og hvis alle forældre vælger at sige ja tak til at få børnene i daginstitution, så er her heller ikke kvadratmeter nok. Opfordringen fra statsministeren lød, at børnene skulle være så meget ude som muligt, og det må man da også håbe, det bliver vejr til i mange dage, da det vil gøre opgaven noget lettere for et presset personale at holde børnene på en rimelig afstand. Ingen ved i skrivende øjeblik hvor mange skoler og dagtilbud, der bliver klar onsdag. Der er meget, der skal på plads. Det vides heller ikke, om forældrene tager imod tilbudet. Ja, børnene skal jo i skole, men hvor mange børn bliver hjemme fra daginstitutionen, fordi forældrene er utrygge ved smittefaren? Mange forældre trænger til, at børnene kommer af sted, og mange børn vil også glæde sig. Men usikkerheden er der jo, om det er en klog beslutning eller ej at sende børnene hjemmefra. Ingen ved det. Det må tiden vise. Vi er på ukendt grund. Regeringen tør ikke længere holde samfundet i et jerngreb på grund af de økonomiske konsekvenser. Eksperterne siger, det her er den klogeste måde at åbne op på. Vi andre må bede til, de har ret. I det her ligger en kalkuleret risiko, da man gerne ser, at en hel del flere faktisk bliver smittet - men i et tempo, hvor sundhedsvæsnet kan følge med. Lukker vi fortsat helt ned, vil det trække epidemien rigtigt langt ud, og mange vil være i fare igen, når bølge to forventes at komme til efteråret. Nej, det er ikke let at træffe en klog beslutning, og en forkert kan give os et nyt Italien eller Spanien. Beslutninger skal tages nu. Næste år ved vi, om det var klogt eller ej.

Annonce