Annonce
Debat

Minister: I bagklogskabens lys ville man nok have ønsket sig, at visse ting var blevet gjort anderledes

Arkivfoto: Morten Stricker

Læserbrev: Nu går arbejdet med at få fjernet de nedgravede mink i Nørre Felding og Kølvrå endeligt i gang. Kristi himmelfartsdag foretages den første prøvegravning i Nørre Felding. Det egentlige gravearbejde ved Nørre Felding forventes at begynde ugen efter, og Fødevarestyrelsen regner med, at arbejdet er færdigt midt i juni. Herefter begynder arbejdet i Kølvrå, og Fødevarestyrelsen forventer, at alle mink er fjernet i midten af juli.

Fødevarestyrelsen har lovet mig, at den aftalte køreplan overholdes, og at de vil gøre alt, hvad de kan, for at kommunikere hyppigt og tydeligt om arbejdet til de berørte kommuner og lokalsamfund. Det handler både om at skabe tryghed og forståelse, men også om at vejlede om, hvilke forholdsregler man som borger selv kan tage.

Der vil desværre komme både lugtgener og støjgener. Og da vi aldrig har haft en lignende opgave før, er det umuligt præcist at forudse, hvor meget og hvor fælt det vil lugte. Vi vil naturligvis gøre alt for, at opgravningen skal give færrest mulige gener. Blandt andet bliver der kun gravet i én grav ad gangen for at minimere lugtgenerne. Af hensyn til natteroen bliver der i videst muligt omfang arbejdet i dagtimerne. Og hvis det bliver nødvendigt at grave om natten, vil vi sikre, at det sker i områderne længst væk fra beboelse. Endelig bestræber vi os på, at lastbilerne ikke kører gennem byerne.

Annonce


Der vil desværre komme både lugtgener og støjgener. Og da vi aldrig har haft en lignende opgave før, er det umuligt præcist at forudse, hvor meget og hvor fælt det vil lugte.Det er vigtigt at understrege, at alle kan være trygge i forhold til både drikkevand og de nærliggende søer. Miljøstyrelsen har efter flere målinger slået fast, at der hverken er fare for drikkevandet i området eller for, at der opstår forurening af søer og vandløb, så længe afværgeforanstaltningerne iværksættes. Og det bliver de. Styrelsens målinger viser, at den miljøpåvirkning, der vil kunne finde sted, ligger år ude i fremtiden. Den mindre udsivning, der er sket over de seneste måneder, sørger vi for at få renset op, og den forurenede jord bliver fjernet. Og derefter følger vi alle miljøstyrelsens anbefalinger om, hvordan vi undgår forurening af vand og miljø.

Det er en ulykkelig situation, vi er endt i. Og en situation, der forståeligt har skabt utryghed og utilfredshed. Regeringen traf for folkesundhedens skyld en tung beslutning tilbage i november. I bagklogskabens lys ville man nok have ønsket sig, at visse ting kunne være gjort anderledes og klogere. Ikke mindst bortskaffelsen af minkene. De aflivede dyr stod i containere, og der var på det tidspunkt ikke kapacitet til at brænde det store antal af. Der skulle findes en løsning hurtigt. Derfor endte de i jorden.

Det stod dog hurtigt klart, at det ikke var en langtidsholdbar beslutning. Derfor blev et politisk flertal enige om at lave beslutningen om. Fødevarestyrelsen præsenterede ministeriet og Folketinget for tre forskellige modeller for opgravningen. Vi bestemte os for den sikreste løsning. Det har betydet, vi har måttet vente lidt længere med at begynde arbejdet. Til gengæld betyder denne model også, at der ingen smitterisiko er fra de opgravede mink. Det havde været forbundet med smitterisiko at grave minkene op for tidligt. Når minkene er fjernet, sætter Fødevarestyrelsen rensningsanlæg op, som sikrer vandmiljøet i området.

Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for, at arbejdet sker så effektivt og hensynsfuldt som muligt. Det bliver helt givet en træls periode. Vi gør vores ypperste for, at forløbet skal blive så kort og genefri som overhovedet muligt. Jeg håber derfor på jeres tålmodighed en tid endnu, og at det i det mindste er muligt at varme sig en smule ved, at minkene nu endegyldigt kommer væk, og der bliver ryddet op.

Annonce
Holstebro

Ulla kan ikke nå at donere blod efter sygehusflytning: - Jeg vil ikke bruge en feriedag på det

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Tuha fik nok en nat: Nu udgives hendes tanker om tørklædet, tilværelsen og tiden i Holstebro

Sport For abonnenter

Alt forberedt på en hurtig afrejse til EM: Bramming er klar hvis telefonen ringer

Kultur

Johnny Madsen gad ikke corona-restriktioner og efterlod festival med et problem: Ny og dyrere afløser er fundet

Struer

Omikron holder fest i nordvest: Lige nu smittes fire personer hver time døgnet rundt

Mens politikerne skændes om løsningen: Virksomheder mangler akut hænder til 14.000 jobs

Erhverv For abonnenter

Niels og livsværket: Træskoene og legetøjet blev overhalet af elcyklen

Freebee vil investere sig til grøn omstilling: Jeg vil gerne gøre tingene bedst muligt for dem, der kommer efter os

Struer

Erlings lille hund blev bidt bagfra en sen aftentime: - Det er et større rovdyr, som har haft fat i den her hund

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Struer

Er du interesseret i et dobbelt lederjob, så er det nu, ørerne skal foldes ud: - Det er da lidt mærkeligt at være med til at finde sin afløser, men også privilegeret

Debat For abonnenter

Smitten er nærmest ude af kontrol, og lad os så komme videre

Holstebro

A.P Møller-fond giver millioner til nyt søsportscenter: Vi håber at kunne begynde byggeriet allerede i år

Annonce