Annonce
Kultur

Minister forbi til lynvisit på Ausumgaard

Miljø-, fiskeri- og ligestillingsminister Mogens Jensen kiggede forbi Ausumgaard et kort øjeblik mandag. Foto: Stine Kjærside
Fødevare-, fiskeri- og ligestillingsminister Mogens Jensen (S) kiggede mandag forbi til et meget hurtigt besøg på Ausumgaard, der tog det som en chance for at udbrede deres budskab og invitere til deres nye bæredygtighedsfestival

Hjerm: Det var ikke lang tid Kristian Lundgaard-Karlshøj fra Ausumgaard havde fået til at forberede sig på det møde, han mandag eftermiddag havde med Mogens Jensen (S), der er minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling. Beskeden om, at ministeren ville kigge forbi til et hurtigt visit, kom først fredag.

Ikke desto mindre havde landmanden, der for få måneder siden sammen med sin kone, Maria Lundgaard-Karlshøj, vandt prisen som Baltic Sea Farmer of The Year Award, der uddeles af WWF Verdensnaturfonden, en del ting, han gerne ville snakke med ministeren om.

- Jeg vil gerne ind på, hvad vi tænker om bæredygtighed her på stedet, og jeg vil gerne ind på landsbrugets rolle i den grønne omstilling. I forhold til det er landbruget en af de vigtigste spillere, og vi står over for nogle udfordringer, men også nogle store muligheder for landbruget, sagde Kristian Lundgaard-Karlshøj før besøget.

Annonce

Det er en kæmpe inspiration at være her.

Mogens Jensen (S), fødevare-, fiskeri- og ligestillingsminister

Vilje til at bidrage

Mogens Jensen havde dog kun 45 minutter, der blev forkortet en smule på grund af noget forsinkelse fra ministerens side, så det blev til en intensiv rundvisning på Ausumgaard, hvor ministeren blandt andet fik lov at se nogle af herregårdens værksteder, en del af lokalerne, der bruges til forårs- og julemarked, samt stedets produktion af melorme. Noget ministeren aldrig havde hørt om før.

- Melorme?! lød det forbavset fra Mogens Jensen, da Kristian Lundgaard-Karlshøj åbnede dørene til det varme og fugtige lokale, hvor melormene produceres.

Ministeren fik forklaret, at Ausumgaard var med i et projekt for at finde ud af, om melormene kunne produceres til almindelig menneskekonsum, men umiddelbart var han ikke interesseret i at smage. Til gengæld synes han, det var spændende at høre om nogle af stedets mange andre projekter, heriblandt vindmøllerne, bæredygtigheden og markederne, som de sidste ti år har tiltrukket omkring 16000 besøgende om året.

- Det giver en spændende dialog med vores omgivelser som vi værdsætter meget højt, siger Kristian Lundgaard-Karlshøj.

Også Ausumgaards seneste initiativ, festivalen Holdbart var oppe at vende. Med Holdbart vil Ausumgaard udskifte forårsmarkedet med en festival, der skal omhandle alle aspekter af bæredygtighed, og få konceptet ned i gummistøvlehøjde uden løftede pegefingre.

Mogens Jensen fik også en invitation til begivenheden, der vil finde sted næste forår. Så selvom det var 45 korte minutter og der ikke var tid til meget lod det alligevel til, at Ausumgaard gjorde indtryk på ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling.

- Vi havde jo læst, at ejerne af Ausumgaard havde vundet Baltic Sea Farmer of The Year-prisen, så det var derfor, vi gerne ville forbi og møde dem, og det er en kæmpe inspiration at være her. Det man kan lære af besøget her er, at de lokale også i den grad har en vilje til at bidrage, sagde Mogens Jensen (S) inden han skulle skynde sig videre.

Mogens Jensen (S) synes det lød spændende med melorme som menneskemad, men det blev ikke til en smagsprøve. Foto: Stine Kjærside
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hvad gemmer der sig mere

Vi danskere har gennem mange år været særdeles tilfredse med at se vort land stå blandt de øverste, når der laves lister over hvor lidt korruption og svindel, der foregår i landet. Ja, vi har brystet os af, at det stort set ikke forekommer - i hvert tilfælde ikke når vi sammenligner os med en række andre lande. Men smilet bliver noget anstrengt i denne tid, når vi præsenteres for den ene sag efter den anden, hvor det drejer sig om millioner, der er svindlet for i det offentlige. ja, vi har jo Britta-sagen, som afslørede en stor brist i sikkerheden og kontrollen, og hvor det var alt for let at hive alle de penge ud af systemet, som hun ønskede. Nu er vi så præsenteret for svindel i Forsvarets Ejendomstyrelse, hvor private leverandører for at få del i de store bestillinger i forsvaret har medvirket til, at ansatte har kunnet købe ind til privatboligen ved, at man betalte ekstra meget for de offentlige ydelser, og så kunne de ansatte bruge forskellen efter forgodtbefindende. Utroligt at sådan en åbenlys svindel har kunnet køre i årevis, når så mange har været involveret, og at der ikke er nogen, der har reageret tidligere, end det så skete nu. Nu er Dansk Folkeparti jo ikke en offentlig institution, men det er alligevel offentlige penge, der i forbindelse med Morten Messerschmidt og EU tilsyneladende også er svindlet med. Sagen er ikke afgjort endnu, så man skal vare sig med at dømme folk. Men det ser ikke godt ud for partiet ud fra det, der er kommet frem indtil nu. Så er det man spørger sig selv. Er der meget mere af den slags svindel i de store offentlige kasser? Er kontrollen for ringe, og tilliden for stor? Det kan ikke gå for hurtigt med at få kulegravet området, og om der ligger sig flere eksempler af disse millionsvindler liggende skjult. Den almindelige skatteyder kan ikke være tjent med, at pengene tilsyneladende kan fosse ud af systemet nogle steder, uden man får det for skattekroner, som vi betaler dem til. Her gælder ingen partifarve. Alle i Folketinget har kun den samme interesse. Det her skal bringes til ophør.

Annonce