Annonce
Udland

Mindst 70 dræbt ved angreb på base i Niger

Angreb på base i Inates er det værste i Niger i nyere tid. Angrebet sker før sikkerhedsmøde med Macron.

Mindst 70 soldater blev dræbt ved et angreb på en militær lejr i Niger nær grænsen til Mali tirsdag aften, siger fire sikkerhedskilder til Reuters.

Angrebet på basen i Inates er det værste på Nigers militær i nyere tid.

Det franske nyhedsbureau AFP opgiver, at antallet af dræbte er "over 60". 12 meldes såret, og nogle er savnet.

- Terroristerne bombede lejren med granater og morterer. Eksplosioner i ammunitions- og brændselslagre forårsagede det store antal dræbte, siger en sikkerhedskilde.

Kilderne siger ikke, hvilken gruppe der stod bag angrebet, men militæret i Niger kæmper mod den militante gruppe Boko Haram ved den sydøstlige grænse til Nigeria og med jihadister i den vestlige del af landet ved grænserne til Mali og Libyen.

Nigers præsident, Issoufou Mahamadou, afbrød på grund af angrebet et besøg i Egypten, hvor han deltog i en fredskonference.

Angrebet sker forud for den franske præsident, Emmanuel Macrons, møde om sikkerhed i regionen i næste uge. Macron mødes med lederne fra Burkina Faso, Mali, Mauritanien og Tchad.

Tre soldater i Niger og 14 militante blev dræbt under kampe mandag.

Tusindvis af civile og soldater er blevet dræbt under voldelige konflikter i den store Sahel-region. Volden begyndte i Mali i 2012 og har spredt sig til Burkina Faso og Niger.

Angreb fortsætter, selv om Frankrig har sendt 4500 soldater til regionen for at hjælpe lokale styrker.

13 franske soldater blev dræbt i Mali i sidste måned, da to helikoptere kolliderede under en operation rettet mod jihadister i landets urohærgede nordlige dele.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
TTH Herrer

Skjern snupper bagspiller i TTH

Leder For abonnenter

Den bedste vaccination

75 år er lang tid. Det er en menneskealder - og mere skal der måske ikke til, for at glemslen om Holocausts rædsler slår igennem. I går var det 75 år siden, at russiske soldater befriede Auschwitz, og ingen længere kunne benægte det vanvid og massemord, som tyskerne havde sat i system på Europas jøder. I dag ser vi over hele Europa desværre nye angreb på jøder. Vi har set det senest i Danmark, hvor en jødisk kirkegård i Randers er blevet vandaliseret, og hvor jødiske medborgere har fået sat gule stjerner på deres postkasser. Der er naturligvis langt fra manglende respekt og hærværk fra historieløse højreradikale til nye koncentrationslejre. Men den antisemitisme, som man skulle tro, verden for evigt var blevet vaccineret mod med Anden Verdenskrig, trives desværre stadig. Det gør den i Danmark, og det gør den ude i verden. I et indlæg i nyhedsmagasinet Der Spiegel advarer den tyske udenrigsminister, Heiko Maas, ligefrem om, at fornærmelser og angreb på jøder er blevet dagligdags forekommende, og at næsten hver anden jøde i Tyskland har overvejet at forlade landet. Truslen mod den jødiske befolkning kommer mange steder fra. Den kommer fra højreradikale, den kommer fra muslimer, og den er sågar tidligere også set komme fra venstrefløjen, hvor man har sympatiseret med og økonomisk støttet grupperinger, der mest af alt ønskede staten Israel opløst. I alt seks millioner jøder blev myrdet under Anden Verdenskrig. Langt de fleste i udryddelseslejre som Auschwitz, der lå i det sydlige Polen. Og når antisemitismen viser sit grimme ansigt igen, så er det ikke kun et problem for den jødiske befolkning. Den er vores alles problem. Den viser, at vi ikke lært en dyt af historien, at vi stadig er nødt til at minde om rædslerne fra koncentrationslejrene, og hvad galoperende vanvid kan føre til. 75-året for befrielsen af Auschwitz og enden på Holocaust er en glimrende lejlighed til at genfortælle historien - og minde hinanden om, at den bedste vaccination mod gentagelse af fortidens dumheder og den stigende antisemitisme er at huske fortiden.

Annonce