Nr. Felding: Der er nedgravet 4893 tons mink i det militære område vest for Nr. Felding. Det har miljøminister Lea Wermelin (S) oplyst i svar på to spørgsmål fra Thomas Danielsen (V), hvor han spørger om mængden af mink, kvælstof fra minkene og risikoen for påvirkning af især grundvand og Boutrup Sø.
De knap 4900 tons mink svarer til 147 tons kvælstof i området ved Boutrup Sø, skriver ministeriet med henvisning til tal fra Aarhus Universitet, hvor et tons mink indeholder cirka 30 kilo kvælstof.
Selv om nedgravningen af mink nu er afsluttet er det ikke den samlede mængde, som ministeren har oplyst - men kun mink kørt til stedet frem til 19. november.
Påvirkning af Boutrup Sø kan ske via det øvre grundvand. For at minimere risikoen vil Miljøstyrelsen have en ekstraordinær overvågning af Boutrup Sø og vandløb tæt på området, for at holde øje med, om der sker en udsivning af kvælstof, fosfor og iltforbrugende stoffer. Og vurdere behovet for dræn og andre afværgeforanstaltninger.
Nedgravet for tæt på søen
Ministeren skriver også, at Miljøstyrelsens fastsatte et afstandskrav til søen på 300 meter, men nogle alligevel er nogle mink er nedgravet under 200 meter fra søen.
Thomas Danielsen (V), folketingsmedlemDet er hovedrystende, at man har har lavet en potentiel stor generationsforurening ved at nedgrave mink. I stedet for at lytte til vores forslag om at opbevare minkene i tomme gylletanke, til der om en måned eller to er plads på Daka
Thomas Danielsen er dog ikke beroliget efter ministerens svar.
- Det er hovedrystende, at man har har lavet en potentiel stor generationsforurening ved at nedgrave mink. I stedet for at lytte til vores forslag om at opbevare minkene i tomme gylletanke, til der om en måned eller to er plads på Daka (destruktionsanstalt, red), siger Thomas Danielsen, som allerede 9. november foreslog at opbevare minkene i gylletanke.
- De 5000 tons mink kan sagtens være i to store gylletanke, og dem vil jeg kunne finde i løbet af få minutter, siger Thomas Danielsen.
10. november spurgte avisen Miljøstyrelsen om risikoen for vandmiljøet, når minkene var nedgravet blot 150 meter fra Bovtrup Sø - og 300 meter fra tilløb til Gryde Å og dermed Storåen. Men har endnu ikke fået svar.
Tvivlsom nedgravning
Mængden af kvælstof i minkene svarer præcist til de tal, som Holstebro-Struer Landboforening har brugt i sin kritik af nedgravningen - nemlig at en million mink - svarende til 3000 tons - ville afgive 90 tons kvælstof under forrådnelsen. Landbruget har frygtet, at de vil give yderligere begrænsninger for jordbrug, hvis minkgravene fører til en forurening af Nissum Fjord.
Professor i miljøret ved Københavns Universitet, Peter Pagh, påpegede onsdag, at nedgravningen er i strid med flere miljøregler: kommunen er ikke blevet spurgt før valg af gravsted - og i øvrigt må døde dyr ifølge en EU-forordning kun nedgraves på steder, der på forhånd er udpeget til formålet.
Avisen har i øvrigt 26. nov. spurgt Fødevarestyrelsen om den samlede mængde mink, som er nedgravet i området.