Annonce
Navne

Mindet om organist Knud Vad: Bliver husket for utallige skønne koncerter

Organist Knud Vad er død, 82 år gammel. Privatfoto

Sorø: Hans Krarup skriver nekrolog om organist Knud Vad, Sorø, der var født i Holstebro og opvokset i Vinding, Herning og Holstebro.

Det er vemodigt at høre, at organist Knud Vad, Sorø klosterkirkes tidligere organist, efter længere tids sygdom, døde d. 7. september. Han blev 82 år gammel.

Han blev uddannet ved det Kgl. Danske Musikkonservatorium. I 1960 og 64 studerede han desuden hos den navnkundige Anton Heiller.

I 1964 blev han udnævnte til organist ved Sorø klosterkirke, hvor han opbyggede det storartede musikliv, der eksisterer den dag i dag. I 1967 startede han Chorus Soranus, som nu skal videreføres af Kirsten og Knud Vads datter Kristine. For få uger siden gav Jakob Vad, Kirsten og Knuds søn en fornem sangaften i Sorø Akademis festsal, som Knud nåede at overvære.

Knud startede Sorø Internationale orgelfestival i 1969, samt serien ”Bachs kantater i Sorø kirke” i 1975. Kort forinden have han påbegyndt en serie orgelkoncerter, hvor han på 12 aftener spillede samtlige Bachs orgelværker. Denne maraton præstation gennemførte han flere gange med 5 års mellemrum, til sidst kronet med indspilningen af alle værkerne på i alt 9 CD´er. Han nåede at få projektet gennemført, inden eftervirkningerne af en hjerteoperation satte en stopper for hans koncertvirksomhed. Men Knud var ikke til at stoppe. Han fortsatte i flere år som organistvikar til gudstjenester rundt om i mange af omegnens kirker.

I international sammenhæng havde Knud et godt navn. Fra 1978- 95 var han docent ved musikhøjskolen i Lübeck. Han var på koncertrejser som orgelspiller i det tidligere Sovjetunionen, i USA, Sydamerika og Japan, Letland, og sidst men ikke mindst i Polen, som han havde tæt forbindelse til, - også på det familiemæssige område. I mange år rejste han også udenlands som dirigent for Chorus Soranus.

På hjemmebane i Sorø klosterkirke husker vi ham for utallige skønne koncerter, når han som dirigent for Chorus Soranus og et orkester af ”håndplukkede” musikere ved afslutningskoncerterne på de årlige festivalkoncerter stod i spidsen for opførelsen af de store kirkemusikalske værker som Bachs h mol messe, Verdis ”Requiem,” og mange flere. Altid med store sangere fra ind-og udland som solister.

Som dirigent i et repertoire, der ellers måtte forekomme fremmed for kirkemusikere, fik han mulighed for at dokumentere sine evner, da han takket være en lokal donation fik lejlighed til at dirigere DR symfoniorkestret i samtlige Beethovens 9 symfonier. Ja, endog som operettedirigent foldede han sig ud, da han drog på turné landet rundt med Strauss operetten ”Flagermusen” og Léhars ”Grevinde Maritza.”

40 års ansættelse ved Sorø klosterkirke modtog han Dronningens fortjenstmedalje, og ved sin afgang som organist blev han hædret med Ridderkorset af Dannebrog. Da han fyldte 79, modtog han i den polske ambassade med glæde og stolthed den fornemme polske pris: GLORIA ARTIS i sølv, for sit mangeårige arbejde for polsk-dansk kultursamarbejde.

Ved sin død efterlader Knud Vad sig, foruden sin hustru Kirsten, fem børn og ni børnebørn.

Bisættelsen finder sted fredag d. 13. september kl. 13.30 fra Sorø klosterkirke.

Hans Krarup

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det er til glæde vendt

Da amerikanske FMC overtog Cheminova i 2014, fulgte nogle år, hvor medarbejder-antallet blev reduceret kraftigt. Amerikanerne lavede nyt hovedsæde for sine europæiske aktiviteter på Sjælland. Udmærket for Danmark, men rigtig skidt for Lemvigegnen, som i årene efter overtagelsen måtte konstatere, at det meget store og for kommunen vigtige antal såkaldte videnarbejdspladser på Cheminova forsvandt. Anlægget blev et produktionsanlæg uden forskningsafdeling med meget mere, og derudover har man også set antallet af medarbejdere i produktionen skrumpe. Vi skal ikke lang tid tilbage, før der på Lemvigegnen begyndte at brede sig en tvivl, om amerikanerne på sigt også ville satse på afdelingen på Rønland, eller man ville flytte produktionen og dermed lukke egnens største private arbejdsplads ned med de følgevirkninger, det ville have. Nu får melodien tilsyneladende en helt anden positiv melodi. Vi kan i dag afsløre, at FMC har planer om at etablere et anlæg, der omregnet til danske kroner ligger på omkring en halv milliard kroner at bygge. Og 300 skal arbejde på at etablere produktionsanlægget. Nu skal det selvfølgelig siges, at på Rønland vil man ikke bekræfte, at det er korrekt. Man vil ikke udtale sig om noget, der ikke er besluttet endeligt. Men vi observatører kan jo så også bemærke, at det ikke bliver kontant afvist. Rygterne kører, og der tages ikke til genmæle. Meget tyder på, der er noget reelt om snakken. Det er beviset på, at FMC ikke blot har en fremtidig plan med Cheminova, hvilket man jo også i dag bekræfter, man har. Det slukker også tidligere tiders pessimisme om, at man kunne risikere, at der lukkes ned. Det er en meget velkommen nyhed, som har stor betydning for Vestjylland og for beskæftigelsen i fremtiden. Det fremgår ikke noget om antal arbejdspladser i forbindelse med et nyt anlæg. Men under alle omstændigheder vil det skabe aktivitet og beskæftigelse både på virksomheden og hos underleverandører til gavn for hele egnen.

112

Spritbilist: I får aldrig mine nøgler

Annonce