Navne

Mindet om organist Knud Vad: Bliver husket for utallige skønne koncerter

Organist Knud Vad er død, 82 år gammel. Privatfoto

Sorø: Hans Krarup skriver nekrolog om organist Knud Vad, Sorø, der var født i Holstebro og opvokset i Vinding, Herning og Holstebro.

Det er vemodigt at høre, at organist Knud Vad, Sorø klosterkirkes tidligere organist, efter længere tids sygdom, døde d. 7. september. Han blev 82 år gammel.

Han blev uddannet ved det Kgl. Danske Musikkonservatorium. I 1960 og 64 studerede han desuden hos den navnkundige Anton Heiller.

I 1964 blev han udnævnte til organist ved Sorø klosterkirke, hvor han opbyggede det storartede musikliv, der eksisterer den dag i dag. I 1967 startede han Chorus Soranus, som nu skal videreføres af Kirsten og Knud Vads datter Kristine. For få uger siden gav Jakob Vad, Kirsten og Knuds søn en fornem sangaften i Sorø Akademis festsal, som Knud nåede at overvære.

Knud startede Sorø Internationale orgelfestival i 1969, samt serien ”Bachs kantater i Sorø kirke” i 1975. Kort forinden have han påbegyndt en serie orgelkoncerter, hvor han på 12 aftener spillede samtlige Bachs orgelværker. Denne maraton præstation gennemførte han flere gange med 5 års mellemrum, til sidst kronet med indspilningen af alle værkerne på i alt 9 CD´er. Han nåede at få projektet gennemført, inden eftervirkningerne af en hjerteoperation satte en stopper for hans koncertvirksomhed. Men Knud var ikke til at stoppe. Han fortsatte i flere år som organistvikar til gudstjenester rundt om i mange af omegnens kirker.

I international sammenhæng havde Knud et godt navn. Fra 1978- 95 var han docent ved musikhøjskolen i Lübeck. Han var på koncertrejser som orgelspiller i det tidligere Sovjetunionen, i USA, Sydamerika og Japan, Letland, og sidst men ikke mindst i Polen, som han havde tæt forbindelse til, - også på det familiemæssige område. I mange år rejste han også udenlands som dirigent for Chorus Soranus.

På hjemmebane i Sorø klosterkirke husker vi ham for utallige skønne koncerter, når han som dirigent for Chorus Soranus og et orkester af ”håndplukkede” musikere ved afslutningskoncerterne på de årlige festivalkoncerter stod i spidsen for opførelsen af de store kirkemusikalske værker som Bachs h mol messe, Verdis ”Requiem,” og mange flere. Altid med store sangere fra ind-og udland som solister.

Som dirigent i et repertoire, der ellers måtte forekomme fremmed for kirkemusikere, fik han mulighed for at dokumentere sine evner, da han takket være en lokal donation fik lejlighed til at dirigere DR symfoniorkestret i samtlige Beethovens 9 symfonier. Ja, endog som operettedirigent foldede han sig ud, da han drog på turné landet rundt med Strauss operetten ”Flagermusen” og Léhars ”Grevinde Maritza.”

40 års ansættelse ved Sorø klosterkirke modtog han Dronningens fortjenstmedalje, og ved sin afgang som organist blev han hædret med Ridderkorset af Dannebrog. Da han fyldte 79, modtog han i den polske ambassade med glæde og stolthed den fornemme polske pris: GLORIA ARTIS i sølv, for sit mangeårige arbejde for polsk-dansk kultursamarbejde.

Ved sin død efterlader Knud Vad sig, foruden sin hustru Kirsten, fem børn og ni børnebørn.

Bisættelsen finder sted fredag d. 13. september kl. 13.30 fra Sorø klosterkirke.

Hans Krarup

Annonce
Forsiden netop nu
112

Se billederne: Humlum Kro ødelagt af brand

Sport

Vitus vandt DM-guld på sit skateboard

Leder For abonnenter

Grøn alliance mellem regeringen og Dansk Industri giver håb

På torsdag fremlægger bestyrelsen i foreningen, som arbejder på at få rejst en folkeskov på et lidt over otte hektar stort areal umiddelbart syd for bygrænsen i Struer, et konkret forslag for medlemmerne, når der under en generalforsamling også skal vælges ny formand. Efter cirka halvandet års dødvande, er foreningen med opbakning fra et snævert flertal i byrådet klar til at få realiseret planerne, som blev lanceret af Alternativet i forbindelse med valgkampen op til kommunalvalget i 2017. Struer kommer dermed med på kortet, hvor man kan se, hvordan de danske folkeskove tager form, og under en landsindsamling, som var arrangeret i et samarbejde med TV2 blev der i lørdags samlet penge nok ind til næsten en million træer, som vil blive plantet på dansk jord inden for den nærmeste fremtid. En symbolsk handling, når regnskovene i både Brasilien og Indonesien står i flammer, og de tyske skove sygner hen under klimapres med både stigende temperaturer og lange perioder med tørke. Men en vigtig handling, som da også vækker opsigt på den internationale scene. Nu skal de store tandhjul så også bare falde i hak, og med de seneste udmeldinger fra både regereringen og Dansk Industri er der håb om, at vi endelig ser handling bare de mange ord om at ville gøre en indsats for at reducere CO2-udslippet og sende Danmark i front, når det gælder klimavenlige løsninger og bæredygtig teknologi. DI er således klar med en 2030-plan og godt 150 konkrete forslag, som kan bringe Danmark i front på den grønne omstilling - samtidig med, at der bliver skabt 120.000 nye job og dansk velstand bliver øget med mindst 110 milliarder kroner. Nu skal landbruget bare med, og politikerne skal finde løsninger i en transportsektor, hvor vi stadigvæk savner konkrete forslag fra en regeringen, som fortjener ros for de høje ambitioner og den seneste udmelding om at ville afsætte en milliard ekstra til forskning i klimavenlig teknologi i 2020. Samtidig giver det håb om at kunne samle et bredt flertal omkring klimaindsatsen i Folketinget, når selv Dansk Folkeparti meldte sig klar med en klimapolitik under weekendens landsmøde.

Annonce