x
Annonce
Mindeord

Mindeord: Hans Vangsgaard Hansen

Hans Vangsgaard Hansen. Arkivfoto: Johan Gadegaard

Jørgen Vangsgaard, Aarhus, har skrevet følgende mindeord i anledning af Hans Vangsgaard Hansens død: 19. marts tabte min bror, tidligere rektor Hans Vangsgaard Hansen, Holstebro, tidl. Aarhus, kampen til kræften. Han blev 68 år og sov stille ind i sit hjem omgivet af sin hustru og deres børn.

Trods kirurgi, kemo og anden behandling konstaterede lægerne i januar i år, at der ikke var mere at gøre.

Fra begyndelsen af sygeforløbet har Hans været analytisk, usentimental og - ubegribeligt og imponerende - optimistisk, med et fantastisk gåpåmod, men også realistisk. Det har hjulpet ham og os omkring ham, hans familie og en stor vennekreds igennem den svære tid.

Hans var cand.mag. i samfundsfag og geografi. Han var født, opvokset, har gået i skole og er uddannet i Aarhus, hvor han også fik sin første ansættelse i gymnasieskolen på Viby Amtsgymnasium. Gymnasiet dannede siden rammerne for hans senere virke. Det var først i Grenaa, dernæst som rektor i Aasiaat (Egedesminde) og siden cirka 25 år som rektor i Holstebro.

Fritiden har blandt andet været brugt på familien, de fire børn og ikke mindst de ni børnebørn, der var hans ét og alt. Han læste meget, gerne om politik, samt nød sommerhuset i Rødhus og rejserne med hustruen, Jytte Mielcke.

Vi er mange, der ved Hans' alt for tidlige død har mistet noget dyrebart. Jeg kunne ikke selv have ønsket mig nogen bedre lillebror og vil savne samværet og drøftelserne med ham, hans store vid og glimt i øjet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi må bede om godt vejr

Man må håbe, at det bliver godt vejr efter påske. Det vil i hvert tilfælde gøre opgaven lidt lettere for de kommunalt ansatte samt ledere på skoler og daginstitutioner, når de hen over påsken skal løse en på papiret stort set umulig opgave. De skal skaffe plads til børn i skoler og daginstitutioner, så der dels kan skabes plads nok mellem børnene, og så skal hygiejne-forholdene også være i top. Det vil være en udfordring på rigtig mange skoler og i rigtig mange dagtilbud at skaffe den fornødne plads til det, samtidigt med at det også skal fungere. Skoleklassen kan ikke være i ét klasselokale, og hvis alle forældre vælger at sige ja tak til at få børnene i daginstitution, så er her heller ikke kvadratmeter nok. Opfordringen fra statsministeren lød, at børnene skulle være så meget ude som muligt, og det må man da også håbe, det bliver vejr til i mange dage, da det vil gøre opgaven noget lettere for et presset personale at holde børnene på en rimelig afstand. Ingen ved i skrivende øjeblik hvor mange skoler og dagtilbud, der bliver klar onsdag. Der er meget, der skal på plads. Det vides heller ikke, om forældrene tager imod tilbudet. Ja, børnene skal jo i skole, men hvor mange børn bliver hjemme fra daginstitutionen, fordi forældrene er utrygge ved smittefaren? Mange forældre trænger til, at børnene kommer af sted, og mange børn vil også glæde sig. Men usikkerheden er der jo, om det er en klog beslutning eller ej at sende børnene hjemmefra. Ingen ved det. Det må tiden vise. Vi er på ukendt grund. Regeringen tør ikke længere holde samfundet i et jerngreb på grund af de økonomiske konsekvenser. Eksperterne siger, det her er den klogeste måde at åbne op på. Vi andre må bede til, de har ret. I det her ligger en kalkuleret risiko, da man gerne ser, at en hel del flere faktisk bliver smittet - men i et tempo, hvor sundhedsvæsnet kan følge med. Lukker vi fortsat helt ned, vil det trække epidemien rigtigt langt ud, og mange vil være i fare igen, når bølge to forventes at komme til efteråret. Nej, det er ikke let at træffe en klog beslutning, og en forkert kan give os et nyt Italien eller Spanien. Beslutninger skal tages nu. Næste år ved vi, om det var klogt eller ej.

Annonce