Annonce
Holstebro

- Min chef sagde, jeg skulle lade det være, og revisoren slettede dokumentationen

- Jeg er spændt på at se, hvad de er (Rigsrevisionen red.) kommet frem til. Men jeg er også lettet over, at jeg ikke skal gå med det selv længere. Der er ikke mange, der har kendt til det her før nu, fortæller Karsten Hamborg Ravnsgaard. Arkivfoto: Scanpix.
Karsten Hamborg Ravnsgaard fra Mejrup er skyld i, at Rigsrevisionen har kulegravet Forsvarets Ejendomsstyrelses indkøb, og fem personer er blevet politianmeldt.

Holstebro: I dag arbejder han som truckfører.

Jobbet matcher ikke hans uddannelse, men den 32-årige revisoruddannede Karsten Hamborg Ravnsgaard havde efter en kort ansættelse som økonomiansvarlig i et installationsfirma i Holstebro brug for noget helt andet at lave:

- Det var opslidende og stressende, fortæller han om den korte periode, som han var ansat i firmaet.

Det er nu lidt over et år siden, at han for alvor begyndte at mistænke, at noget var helt galt med installationsfirmaets aftale med Forsvaret Ejendomsstyrelse.

Ordrerne strømmede ind op mod jul.

Forsvarets konto hos firmaet bare voksede, og nogle af de ting, der blev købt for pengene, var PH-lamper, håndstøvsugere, køkkener og vingaver.

- Jeg sagde til min chef, at han skulle få det stoppet. Første gang sagde han, at han ville få det ordnet. Men der skete ikke noget. Senere fik jeg at vide, at jeg bare skulle lade det være, fortæller Karsten Hamborg Ravnsgaard.

Da han ikke følte, at han kunne få sin chef til at reagere, gik han til virksomhedens revisor.

- Jeg sendte ham dokumentationen elektronisk. Men han ville heller ikke vide af det, og han slettede dokumentationen, fortæller Karsten Hamborg Ravnsgaard.

Annonce

Sagen kort

Fredag offentliggør Rigsrevisionen en rapport, der - ifølge flere medier - kommer med en sønderlemmende kritik af Forsvaret. Efter en undersøgelse afslører Rigsrevisionen blandt andet, at medarbejdere i Forsvaret kunne gennemføre fiktive indkøb på vegne af Forsvarets Ejendomsstyrelse. Styrelsen er med et budget på knap to milliarder kroner ansvarlig for alle Forsvarets bygge- og anlægsprojekter og driften af alle bygninger.

Rigsrevisionen har efter en henvendelse fra Karsten Hamborg Ravnsgaard undersøgt en lang række indkøb foretaget af medarbejdere i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Her er der fundet brud på almindelige regnskabsregler i 75 procent af indkøbene.

Det er blandt andet på baggrund af Rigsrevisionens undersøgelse, at de to ansatte er blevet politianmeldt for svindel.

Midt- og Vestjyllands Politi oplyser til TV 2, at det har modtaget en anmeldelse af virksomheden, og at der er en efterforskning i gang.

Et råd fra en advokat

Her kunne sagen så være stoppet.

Karsten Hamborg Ravnsgaard havde pligtopfyldende informeret både sin chef og revisoren - men han frygtede alligevel, at han kunne blive involveret i snyd med offentlige midler.

Og efter råd fra en advokat-bekendt valgte Karsten Hamborg Ravnsgaard først at forlade jobbet, og efterfølgende ringede han til Rigsrevisionen og fortalte dem om oplevelserne i firmaet:

- Kort efter sad jeg hos dem og fortalte om, hvad jeg havde oplevet, fortæller Karsten Hamborg Ravnsgaard.

Et par måneder efter valgte han også at indgive en politianmeldelse - både mod det firma, som han havde været ansat i, og mod flere navngivne personer i Forsvaret.

Dagbladet har mandag formiddag forgæves forsøgt at få en kommentar fra det pågældende installationsfirma.

Revisoren, der har revideret selskabets regnskab, ønsker ikke at kommentere sagen:

- Jeg udtaler mig ikke om kundeforhold, siger Peter Møller fra revisionsfirmaet BDO i Brønderslev.

Fredag udkommer Rigsrevisionens rapport om sagen, der blev startet med en henvendelse fra Karsten Hamborg Ravnsgaard.

- Jeg er spændt på at se, hvad de (Rigsrevisionen red.) er kommet frem til. Men jeg er også lettet over, at jeg ikke skal gå med det selv længere. Der er ikke mange, der har kendt til det her før nu, fortæller Karsten Hamborg Ravnsgaard.

En god kunde

Hvad skulle være din tidligere arbejdsgivers motivation for at deltage i noget, der ikke var lovligt?

- Forsvaret var en meget god kunde. Avancen på opgaverne hos dem var rigtig gode. Så man ville måske gerne beholde dem som kunde, siger Karsten Hamborg Ravnsgaard.

Hvordan kan du vide, at de indkøbte ting ikke er gået til Forvaret?

- Det er en del af tingene helt sikkert også. Men der er bare også ting og indkøb, der forekommer mistænkelige. Derfor gik jeg først til min chef, siden revisoren og så videre til Rigsrevisionen, siger Karsten Hamborg Ravnsgaard.

Selv om han er glad for, at der er blevet taget affære, så er han stadig fortørnet over, at der er en styrelse, som slet ikke har styr på, hvad borgernes skattekroner går til.

- Der er noget, som tilsyneladende overhovedet ikke fungerer, og det krænker det mig som samfundsborger, at der ikke er bedre styr på de skattekroner, vi betaler. Og jeg tror desværre, at det har stået på i længere tid end den periode, som jeg var ansat. Min forgænger fortalte mig, at der var noget specielt med en kunde, da jeg blev ansat. Men at det ikke var noget, som man skulle gøre noget ved, fortæller Karsten Hamborg Ravnsgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Åbenhed er eneste middel mod svindel

Struer Kommunes tidligere kommunaldirektør er sigtet for mandatsvig - altså tyveri. Det kunne vi endelig fortælle i fredagsavisen efter længere tids ihærdige forsøg på at få sandheden om hans pludselige afgang fra jobbet i august 2019 frem i lyset. Hvor informationer holdes skjult, tager rygter og halve sandheder som regel over, og lige siden direktørens fratrædelse er vi på avisen stødt på begge dele. Ikke noget konkret nok til, at vi kunne fortælle det til de borgere i kommunen, som ifølge anklageskriftet er blevet snydt for deres skattekroner. Men nok til, at vi har gravet i sagen. Struer Kommune har holdt det hele hemmeligt for offentligheden, og først nu hvor anklageskriftet er tilgængeligt, har borgerne udsigt til at få svar på nogle af de mange spørgsmål, der melder sig i kølvandet på sådan en sag. Hvis anklageren har ret i, at direktøren gennem godt to år har stoppet mere end 120.000 kroner i egen lomme, efterlader det en række spørgsmål til kommunen. Hvordan kunne det finde sted så længe, uden at blive bemærket i den interne revision? Ethvert træk på kreditkortet skal følges af et bilag for udgiften, så lavpraktisk tyveri på denne måde burde være umuligt at gennemføre over længere tid. Er der styr på revisionen nu? Og hvorfor gik der mere end en måned fra direktørens afgang til en politianmeldelse? Sagen er endnu en alvorlig ridse i lakken på den engang så flotte danske tillid til håndteringen af vores fælles pengekasse. Engang var tyveri og underslæb i det offentlige nærmest utænkeligt, men sagen her er blot en af flere - og langt mere omfattende - sager om embedsmænd, der har stoppet offentlige penge i egne lommer. Svindel med vores fælles midler er gift for samfundet, men det må og skal frem i lyset. Fuld offentlighed er yderst vigtigt, hvis vi skal have tilliden tilbage. Her på avisen stiller vi spørgsmål og kræver svar, fordi ingen kan være tjent med, at kontrollen med vores skattekroner sejler. Der vil altid være uærlige personer, og de mange sager har vist, at kontrolapparatet er nødvendigt. Og hemmelighedskræmmeri når kontrollen svigter hører ingen steder hjemme.

Struer

Kommunaldirektør sagde op på grund af sygdom: Nu er han sigtet for kreditkortsvindel

Annonce