Annonce
Holstebro

Står nederst på listen til kommunalvalget: - Min chance for at blive valgt? Den er lig nul

Jan Jensen Bech har været medlem af Kristendemokraterne siden sine helt unge dage. Til dem, der ikke mener, at politik og religion bør blandes sammen, har han følgende svar: - Det kan ikke lade sig gøre at skille de to ting ad. Kristendemokraternes politik bygger ikke på Bibelen, men er inspireret af den kristne tankegang, og vi slår ikke op i Bibelen for at finde svarene. Foto: Morten Stricker
Tidligere efterskoleforstander står nederst på Kristendemokraternes liste til byrådsvalget i Holstebro, og han stiller op for at bakke op om sine partifæller længere oppe på listen.

Holstebro: - Ja, jeg er bare listefyld, men jeg vil gøre alt for at bakke op om og få kørt de andre på listen - og især Leif Hornshøj, som er vores spidskandidat - i stilling til at blive valgt ind. Hvad min chance er for at blive valgt? Den er lig nul.

Sådan lyder det fra 61-årige Jan Jensen Bech, der står som nummer fem og dermed som sidste mand på Kristendemokraternes opstillingsliste.

Det er tredje gang, den tidligere forstander på Rydhave Efterskole stiller op til byrådsvalget i Holstebro. Ved det seneste valg - i 2017 - stod han øverst på listen.

Annonce

Det er endnu ikke lykkedes for Jan Jensen Bech, der i dag er formand for den lokale partiforening, at opnå valg - sidste gang Kristendemokraterne havde en mand i byrådet var fra 2006 til 2010, da Arne Nielsen sad på en af stolene i byrådssalen.

Men denne gang vejrer manden nederst på listen morgenluft og tror på, at det lykkedes at få en kristendemokrat valgt ind.

- Derfor er det vigtigt at markere, at det er Leif Hornshøj, vi peger på som spidskandidat, og på vores unge mand - han er godt nok 40 år - Steffen Markussen som nummer to og dermed køre ham i stilling som den næste arvtager. Arvefølgen skal være i orden, siger Jan, der har sat de sorte træsko uden hælkappe ude i gangen og har inviteret på en kop kaffe inde i stuen i  hjemmet på Griegsvej.

Mere om abort-spørgsmålet

Kristendemokraternes holdning til fri abort har gennem årene fyldt meget.

Jan Jensen Bechs egen holdning er, at det er en tom demonstration at arbejde på at få den frie abort afskaffet - for det vil aldrig blive gennemført, mener han.

- Man skal være varsom med at være alt for kategorisk og firkantet, tilføjer han.

- Men jeg mener, at vi skal begrænse antallet af aborter mest muligt. Det er en god idé at indføre en ret til rådgivning for kvinder, der overvejer abort.

Abort bør ikke bruges som prævention, mener kandidaten for Kristendemokraterne i Holstebro.

Ét ben ude af partiet

Jan Jensen Bech var en ganske ung mand, da han dengang i 1976-77 meldte sig ind i Kristendemokraternes Ungdom.

- Og så har jeg været medlem siden, konstaterer han, men indrømmer, at han undervejs har overvejet, om der var andre partier, der kunne bruges.

- Dengang Bodil Kornbek ikke blev genvalgt som formand, stod jeg med det ene ben ude af partiet, fortæller han, men han valgte altså at blive og kæmpe for de værdier, han tror på.

Jan er vokset op i Viborg som den ældste af fire søskende. Hans far var ansat som plejer på statshospitalet, og hans mor passede hele sit arbejdsliv børn dels i en privat børnehave og som dagplejer.

Hjemmet vil han beskrive som kristent.

- Hvilke værdier jeg har taget med mig fra barndomshjemmet? Det har jeg egentligt aldrig tænkt over, men det må være det med, at jeg blev vant til at gå i kirke hver søndag. Og det hang fast. Og så det med at man skal være noget for andre, siger han.

På spørgsmålet om han aldrig har gjort oprør mod livsindstillingen, svarer han:

- Jeg er ikke typen, der gør oprør.

Jeg er ikke typen, der gør oprør.

Jan Jensen Bech, byrådskandidat for Kristendemokrater
Annonce

En tilfældighed

Unge Jan gik efter HF i gang med jura-studiet, men efter første år dumpede han til eksamen, og han fik job som vikar på den skole, han selv havde gået på.

- På den måde var det lidt tilfældigt, at jeg søgte ind på seminariet, fortæller Jan, der i sin karriere blandt andet har været forstander på efterskolen i Rydhave fra 1983 til1987 og  skoleleder i Hvide Sande - dengang han og hans kone boede i Hvide Sande var han også folketingskandidat for Kristendemokraterne.

I dag arbejder han på Birn - i laboratoriet, hvor han tager prøver af jernet. I forbindelse med coronakrisen mistede han nemlig sit lærer-job og valgte at tage hul på sin pension. Han fortæller, at da han senere blev tilbudt et lærerjob, kunne fagforeningen ikke gå med til, at han sagde ja til jobbet, og derfor vendte han i sommer tilbage til Birn.

- Man skal da have et arbejde, mener han.

Sammen med sin kone, Annette Hvidberg, der også er uddannet lærer og nu er på efterløn, har han boet i komponistkvarteret siden 1987. Svaret på, hvorfor det lige netop var det hvide rækkehus, parret faldt for, lyder sådan:

- Det var det sted, vi havde råd til - og den størrelse, der passede til os.

Parret mødtes i sin tid i Viborg gennem hans søster. Der er ingen børn i ægteskabet.

- Det var sådan, det blev, og det, at vi ingen børn har fået, er ikke noget, vi er gået i spåner over, siger Jan, der nyder at passe søsterens hund, som han kalder for deres delehund.

Når Jan Jensen Bech mener, at hans parti har en chance for at få valgt en repræsentant ind ved det forestående byrådsvalg, hænger det sammen med, at han i modsætning til tidligere anser valget for mere åbent, end når det har handlet om, det skulle være en rød eller en blå borgmester.

- Socialdemokraterne står stærkt, og det skaber en åbning til at være mere forskellig på den blå side, mener kandidaten, hvis parti vil pege på en borgerlig borgmesterkandidat.

- Men det handler jo ikke om, hvem der er borgmester, men mere om, hvilken politik der føres, siger Jan Jensen Bech, der den 16. november også selv skal ind i valgboksen og sætte sit kryds. For som han siger:

- Jeg har altid stemt ved valg - det gør man bare.

Nederst på listen

Op til kommunalvalget den 16. november stiller ugeavisen skarpt på nogle af de mindre kendte kandidater til byrådet.

Ikke spidskandidaterne, eller dem, som allerede er velkendte ansigter i bybilledet, men dem, der står nederst på listen.

I denne uge kan du læse om Jan Jensen Bech, der stiller op for Kristendemokraterne.

- Det siddende byråd har ingen visioner, mener Jan Jensen Bech, der tror på, at man som kommune skal vælge at sige, at man vil have det bedste skolevæsen og den bedste ældreomsorg. - Og jeg er ikke sikker på, at det altid har noget med penge at gøre, men mere om den måde, man organiserer det hele på, tilføjer han. Foto: Morten Stricker
Annonce
Holstebro

Ejer melder sig klar til at genopbygge kro - og kommer med appel til nysgerrige sjæle

Danmark

Onsdagens coronatal: Rekord i smittetal - for første gang over 5.000 smittede på ét døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Voldsomt snevejr lammer trafikken: - Skal du ikke noget meget vigtigt, så bliv hjemme

Erhverv For abonnenter

50 procent af medarbejderne blev fyret: Halvandet år efter er det ualmindeligt svært at få nye folk

Holstebro

Det meste af det, du skal bruge til juledekorationen, finder du i haven og i naturen

Erhverv

Dykkerfamilie henter overskud på 58 millioner: På havets bund finder de 200 kilo dybvandsbombe

Forsvaret har fundet PFAS-giftstoffer på størstedelen af sine  brandøvelsespladser: Få det fulde overblik her

Leder For abonnenter

Men hvem skal passe farmor?

Vestjylland

Regionsrådet klar med plan, der skal få sygehuse og andre sundhedstilbud godt gennem vinteren

Erhverv

'KUMO-Henrik' har solgt KUMO: - Det er en kæmpe beslutning

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Kultur

Forslag til lokalplan klar: Frivillige håber på at begynde nybyggeri i efteråret 2022 - to år senere end planlagt

Erhverv For abonnenter

Tre brud på tre år: - Jeg tror, det er vigtigt, at man nyder at leve livet, når man er her. Det lyder så fint, men jeg mener det faktisk alvorligt

Holstebro

For seks år siden blev planerne om ny helårsbane sat i gang, men først har coronasmitte, og nu sneen udskudt indvielsen: - Det er lidt ligesom at blive slået hjem i ludo

Annonce