Annonce
Holstebro

Millionhandel: Jysk Energi satser stort på udbygning af fibernet til både erhverv og private

Jysk Energi ejer nu hele Fiber Backbone, efter fire andre elselskaber er købt ud. Det er et led i en stor udbygning af fibernettet de kommende år, som skal komme både erhvervskunder og private til gode, oplyser direktør Lars Naur. Arkivfoto: Søren Palmelund.
Jysk Energi er blevet eneejer af Fiber Backbone - som ejer en stor del fibernettet i hele Midt- og Vestjylland - og selskabet forventer stor vækst i især erhvervskunder i de kommende år.

Nordvestjylland: Jysk Energi satser nu ekstra på markedet for data og fibernet, og det er sker ved, at selskabet nu bliver eneejer af Fiber Backbone, som står bag en udbygning af fibernettet i en stor del af Midt- og Vestjylland.

Private vil især kende selskabet fra udrulning af fiber, når de har fået tv og internet via Alt-i-box.

Her er det Fiber Backbone, som har været rygraden og ejet det overordnede fibernet, mens elselskaber har ejet det lokale fibernet. Fiber Backbone har de senere år satset stort på udrulning af fiber til erhverv og kommuner, så de kan håndtere store mængder data. Blandt kunderne i dag er Holstebro, Lemvig og Ringkøbing-Skjern kommuner og en lang række private selskaber samt statsaftaler.

- Men jeg forventer, at vi i løbet af et par år vil være de største i området i levering af dataforbindelser til erhvervskunder. Prismæssigt kan vi være med, og ingen andre kan i Vestjylland levere en service indenfor tre timer hele døgnet, siger Ole Bjerre, der er teknisk chef i Fiber Backbone.

Hidtil har Jysk Energi ejet cirka 18 procent af Fiber Backbone, og nu har selskabet købt de fire elselskaber ud, som har ejet de resterende 82 procent, nemlig Thy-Mors Energi, Energi Ikast, GEV i Grindsted og MES i Brande.

Annonce

Led i stor udbygning

Overtagelsen hænger også sammen med, at Jysk Energi satser mange millioner på yderligere udbygning af fibernet i de kommende år.

- Vi er i forvejen det elselskab, der har brugt Fiber Backbone mest, og vi vil gerne selv have denne viden, når vi skal i gang med en stor udrulning, siger Lars Naur, direktør i Jysk Energi.

Jysk Energi (tidligere NOE) forventer at investere op mod 60 millioner kroner i udbygningen af fibernettet i 2020 - især i Lemvig og Holstebro kommuner.

Fiber Backbone er resterne af det gamle Midtvest Bredbånd, som gik konkurs, men i dag er det en "fornuftig" forretning.

- Vi tjener penge både på private kunder og på erhvervskunder. Når vi udbygger lokalt er det også for, at det skal komme vores andelshavere til gode, siger Lars Naur.

Uden for dette område satser selskabet især på erhvervkunder.

- Når vi udbygger uden for vores område, er det fordi, vi har et stærkt fibernet, og fordi det er en god forretning, siger Lars Naur.

Køber en del tilbage

De øvrige fire elskaber køber en del af det lokale fibernet tilbage fra Fiber Backbone, så for eksempel Thy Mors energi vil eje hele nettet nord for Limfjorden.

Men Fiberbackbone beholder altså et fibernet, der strækker sig langt ind i både Skive, Ringkøbing-Skjern, Herning, Ikast-Brande og Billund kommuner.

Fiberbackbone har 13 ansatte, og de har i forvejen hjemsted i Jysk Energis bygning på Skivevej.

Handelen er med virkning tilbage fra 1. oktober. Direktøren for Jysk Energi vil ikke oplyse prisen for købet.

Af regnskabet for 2018 fremgår dog, at Fiber Backbone har en egenkapital på 59,5 millioner kroner, hvilket er langt mindre, end Midtvest Bredbånd investerede i udrulning af fibernet i landsdelen.

Efter overtagelsen vil Fiber Backbones fortsat stå for en del service og overvågning af driften af fibernettet i hele området, og selskabet kan fortsat udføre projektering og udbygning af fibernet for de andre elselskaber.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Uden købere ingen bagmænd

Om det er ny taktik eller bare en tilfældighed, skal være usagt. Men da lokalpolitiet i Holstebro tirsdag fortalte, at det sigtede 31 personer for at have købt euforiserede stoffer hos en lokal hashpusher, kom det kort efter, at politiet begyndte at præsentere 275 borgere i Skive-området for sigtelser for at have købt kokain hos det, der er blevet døbt Porsche-banden. I begge sager er det data fra narkohandlernes telefoner, der har ført frem til de mange købere af narkotika. Sagen fra Skive er naturligvis markant større end den i Holstebro. Men det ændrer sådan set ikke på, at det er en helt igennem fornuftig taktik også at gå synligt og målrettet efter køberne af narko. Selvfølgelig er bagmændene interessante og skal stoppes. Men uden købere var der ingen bagmænd. Uden købere var der ikke et marked for bander og lignende til at tjene styrtende summer på at forsyne unge og gamle med hash, kokain og andre euforiserende stoffer, der plager mange byer og som ødelægger alt for mange liv. Der er simpelthen ingen grund til at frede nogen i den sammenhæng. At det ikke er vanskeligt at skaffe de euforiserende stoffer, vidner de to sager tydeligt om. Stofferne er bare en sms væk. At de benyttes af mange, behøver man blot at slå op i avisen for at sande. I sidste uge blev en blot 16-årig dreng fra Holstebro sigtet for at sælge kokain og onsdag blev fire personer alene i Holstebro anholdt og sigtet for at køre bil under påvirkning af euforiserende stoffer. Narkopåvirkede bilister har for længst overhalet spritbilisterne i statistikkerne - og det er ikke kun unge mænd, der bliver standset med narko i blodet. Det er folk i næsten alle aldersgrupper. Det er ganske alvorligt, og forhåbentligt er de seneste to store aktioner fra Midt- og Vestjyllands Politi med til at sende et klart signal om, at det bestemt ikke er risikofrit at eksperimentere med stoffer, og det kan give både bøder og pletter på straffeattesten. Samtidig må man håbe, at de to aktioner også har givet anledning til en snak om mange spiseborde om brugen af stoffer.

Annonce