Annonce
Struer

Miljøstyrelsen melder pas: Op til dig selv at stoppe udledning af giftig kemi

Thomas Sørensen fra Struer Forsyning blev overrasket over, hvor nemt det var at finde produkter med LAS i alle de store forretninger med vaske- og rengøringsmidler på hylderne. Foto: Morten Stricker
Miljøstyrelsen understreger, at det aldrig blev ulovligt at bruge LAS i vaske- og rengøringsmidler i Danmark. Et stof, som igen volder store problemer på rensningsanlægget i Struer.
Annonce

Struer: Elisabeth Paludan, som er funktionsleder i Miljøstyrelsen, har ikke umiddelbart en forklaring på, hvordan det kan være, at rensningsanlægget i Struer i 2020 fik alvorlige problemer med et for højt indhold af LAS i spildevandet.

- De seneste data, jeg kunne finde på udledninger af LAS, var fra 2002, og dengang kunne vi se, at forbruget var stærkt på retur, fortæller hun.

Det skete efter en kampagne, som blev indledt af Miljøstyrelsen i 1990erne.

Miljøstyrelsen gik aktivt ind og anbefalede forbrugerne at bruge miljømærkede vaske- og rengøringsmidler.

Opfordringen var at se efter Svanemærket, når man gik til hylderne med rengøringsmidler i det lokale supermarked.

En forbrugerorganisation som "Aktive Forbrugere" gjorde det desuden til en folkesag at få forbrugerne til at fravælge produkter med LAS.

- Det blev ikke forbudt at bruge LAS i vaske- og rengøringsmidler. Men der måtte ikke være LAS i produkterne, hvis de skulle godkendes som miljøvenlige og have mulighed for at få Svanemærket på emballagen, forklarer Elisabeth Paludan.

Annonce

Misforståelse

Hun korrigerer dermed en misforståelse i beskrivelsen af problemerne på rensningsanlægget i Struer.

Thomas Sørensen, som er projektchef for Struer Spildevand ved Struer Energi mente, at det blev forbudt at bruge LAS-forbindelserne i en produktion af vaske- og rengøringsmidler i Danmark, og at de udelukkende måtte være i importerede produkter.


Det blev ikke forbudt at bruge LAS i vaske- og rengøringsmidler. Men der måtte ikke være LAS i produkterne, hvis de skulle godkendes som miljøvenlige og have mulighed for at få Svanemærket på emballagen.

Elisabeth Paludan, funktionsleder/kemikalier, Miljøstyrelsen.


- Dette var så ikke tilfældet, forklarer Elisabeth Paludan, og Thomas Sørensen er også selv blevet klogere på problematikken siden sidst.

- Den korrekte formulering må være, at det ikke er tilladt at producere LAS herhjemme, men det må godt importeres og anvendes i produkter herhjemme. Som fx vaskepulver. Det er i hvert fald, hvad vi er blevet bekendt med hos Struer Energi Spildevand, forklarer han.

Men forbud eller ej: Kampagnen mod brug af vaskemidler med et indhold af LAS virkede i løbet af 1990erne efter hensigten.

- Udledningen begyndte at styrtdykke, og tendensen fortsatte i 2002, forklarer Elisabeth Paludan fra Miljøstyrelsen.

Nu må Struer Forsyning så konstatere, at der i løbet af 2020 har været alt for meget LAS i spildevandet fra kloaksystemerne i Struer Kommune.

Annonce

Grøn energi

Normalt bliver de store mængder slam fra rensningsanlægget kørt til Maabjerg, hvor det bliver brugt i en produktion af grøn energi og biogas.

Men med en overskridelse af grænseværdierne for, hvor meget LAS der må være i slammet, var dette ikke længere en mulighed.

Restprodukterne fra rensningsanlægget bliver i stedet kørt til forbrænding.

- En god mulighed for genanvendelse går tabt, konstaterer Thomas Sørensen, og Elisabeth Paludan fra Miljøstyrelsen er enig.

- Vi ser helst, at man udnytter ressourcerne på den bedst mulige måde ved at få biogas ud af slammet i stedet for at brænde det af. Så mit bedste bud vil stadigvæk være en opfordring til at gå efter Svanemærket og de miljøgodkendte produkter, siger hun.

Forslag om et forbud eller andre lovmæssige begrænsninger i brugen af LAS ønsker hun ikke at forholde sig til.

Radio4 Morgen satte fokus på sagen og snakkede i den forbindelse med Thomas Sørensen, projektchef for Struer Energi Spildevand, om hvilke konsekvenser indholdet af LAS i rengøringsmidler har for rensningsanlægget og vores miljø. Lyt med her.

En række partier fra begge fløje vil nu have vaskemiddel med LAS udfaset. I indslaget nedenunder kan du høre de forskellige argumenter og løsningsmodeller fra miljøordførerne Torsten Geil (AL), Rene Christensen (DF), Eigil Hulgaard (K) Rasmus Vestergaard Madsen (EL).Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Højst 20 kilometer til en test og særlige planer for skolerne: Her er den omfattende testplan for genåbning

Danmark

Politikere er ikke i særlig kategori: Middelfarts 46-årige borgmester lod sig covid-19-vaccinere på samme tid som plejehjemsbeboere

Annonce