Annonce
Holstebro

Miljøfare: Kommunen har fået tip om synder, der har hældt syre i kloakken

To gange omkring årsskiftet er der ledt syre ud, som har slået rensningen i stykker på Holstebro Renseanlæg. Efter et tip leder kommunen nu efter yderligere dokumentation for, hvem der har stået bag. Pressefoto: Vestforsyning
Holstebro Kommune undersøger nu nærmere tip med informationer om, hvem der stod bag den udledning af syre, som ramte renseanlægget to gange omkring årsskiftet.
Annonce

HOLSTEBRO: Det slog rensningen på Holstebro Renseanlæg i stykker, da der 30. december og igen omkring 8. januar blev hældt syre i et kloakrør - og videre ind i renseanlægget.

I første omgang kunne Vestforsyning ikke finde synderen - men nu kan man være nærmere på en opklaring.

- Vi har fået nogle konkrete oplysninger, og vi har overdraget sagen til Holstebro Kommune, siger Jette Fleng, der er spildevandschef i Vestforsyning.

Ifølge Dagbladets oplysninger skulle en syreholdig væske være afhentet hos en bestemt virksomhed og tømt i i kloakken.

I kommunen bekræfter miljøchef Torben Mølgaard, at kommunen nu er ved at undersøge sagen som miljømyndighed, og man har fået tip om, hvad der er foregået.

- Vi har fået nogle oplysninger, som vi er ved at undersøge nærmere, siger Torben Mølgaard.

Lige nu leder man efter dokumentation for, hvad der er foregået, og hvem der står bag.

- Vi leder efter foreksempel videomateriale, som kan afdække forløbet. Vi har ikke noget konkret endnu, men vi fortsætter med at støve nye oplysninger op, siger Torben Mølgaard.

På nuværende tidspunkt søger kommunen altså efter flere beviser.

- Vi vil jagte sagen så langt, som vi overhovedet kan. Affald af denne slags skal ikke i kloakken, siger Torben Mølgaard.

- Nogle har gjort noget, som de ikke skal, og som er skadelig for både kloakrørene og for processen på renseanlægget, tilføjer han.

Annonce

En større mængde

Vestforsyning har ikke taget prøve, som viser, hvilken type syre, der er udledt. Men det kan være en mængde på op til 100 tons.

- Vi fik ikke taget en prøve, men det udledte er også fortyndet, inden det når renseanlægget, siger Jette Fleng fra Vestforsyng.

Oftest anvendes fortyndet syre i en virksomhed - og det gør det svært at beregne mængden.

- Vi har haft en del udgifter i forbindelse med sagen, og vi vil sende en regning, hvis synderen bliver fundet, siger Jette Fleng.

Syre bliver brugt i mange brancher. Både til rengøring indenfor fødevarer men også til for eksempel rensning i jern- og metalindustrien.

Ifølge Dagbladets oplysninger er syren afhentet hos et firma i Holstebro Kommune, mens transporten er foregået af et firma, som ikke har hjemsted i kommunen.

Det sidste bekræfter Torben Mølgaard.

- Hvis vi kan føre beviser, kan sagen ultimativt ende med en politianmeldelse, siger Torben Mølgaard.

Annonce

Forarget over forløb

Finn Knudsen, der ejer Måbjerg Maskinstation med adskillige slamsugere, håber sagen bliver opklaret.

- Vi får mange spørgsmål fra borgere, om det skulle være os. Alle kommer under mistanke, når der sker sådan noget svineri, siger Finn Knudsen, som understreger, at firmaet arbejder med slam og spildevand men ikke med syre.

- En opgave med miljøfarligt affald hører hjemme ved et specialfirma, og det skal køres til destruktion hos kommunekemi - eller til videre forarbejdning. Hvis man hælder noget sådant i kloakken, tilsidesætter man alle normer og love for håndtering af spildevand og for hensyn til naturen, siger Finn Knudsen.

Firmaet har arbejdet i mange år for både Vestforsyning og kommunen, og han er glad for, at kommunen bekræfter, at ingen transport- og kloakfirmaer i Holstebro Kommune er under mistanke.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce