Annonce
Struer

Miljøaktivist på hesteryg: Ny forening vil værne om skoven

Tina Jensen fortsætter sin kamp for at værne skoven mod påvirkning fra landbruget. Nu som formand for foreningen "Klosterhedens Venner". Foto: Morten Stricker.
Foreningens formand, Tina Jensen, finder både magi og mening i tilværelsen, når hun krydser Klosterheden på sine mange hesteridt gennem skoven.

Struer/Lemvig: Det startede med en protest mod en svinefarm på Klosterhedevej.

Naboerne dannede fælles front mod planerne om at etablere en større svineproduktion på en ejendom lige op til skoven.

4. juli 2020 gik de sammen om at oprette miljø-og naturforeningen Bevarelse af Fabjerg Hedeslette med det primære formål at få myndighederne til at ændre kurs og blokere for den miljøgodkendelse, som landmanden havde fået fra Lemvig Kommune.

Annonce

Taktisk viste det sig at være et vildskud.

Miljø- og Fødevareklagenævnet afviste foreningens klage over Lemvig Kommune og den planlagte svinefarm.

Klagenævnet mente ikke, at foreningen var berettiget til at klage. Men Tina Jensen, som var med til at etablere den nye forening, ville gerne fortsætte sin indsats for Klosterhedens ve og vel.

Tina Jensen bor selv et par kilometer fra Fabjerg Hedeslette.

Fra Silkeborg til Kjærgårdsmølle

I 2009 fik både Tina Jensen og hendes mand, Morten, nyt job på VUC i Holstebro.

De kom fra Silkeborg, og Tina Jensen havde hest.


Jeg er afsted mindst tre eller fire gange om ugen. Det giver livsglæde at komme ud i skoven. Det er ren magi. Det giver mening.

Tina Jensen, formand, Klosterhedens Venner


Så de søgte uden for bygrænsen i Holstebro, da de skulle finde et sted at bo og endte med at finde de perfekte omgivelser ved Kjærgårdsmølle.

Her bor de til leje i stuehuset på en gård, hvor de har udsigt ud over Kilen. De to heste, hun har i dag, er opstaldet hos en landmand på Skovlundvej ved Gudumlund, hvorfra hun har perfekte muligheder for at udforske stort set hele Klosterheden på hesteryg gennem skoven.

- Jeg er afsted mindst tre eller fire gange om ugen. Det giver livsglæde at komme ud i skoven. Det er ren magi. Det giver mening, forklarer hun.

- Men skoven er under pres, mener hun.

- Landbruget presser den til de sidste millimeter op mod skovlinjen. Nitratbelastningen er voldsom. Forureningen fra landbruget blæser ind over skoven, og der sker nedsivning til drikkevandet. Alle grænseværdier er måske overholdt, men det kan ikke undgå at påvirke både biodiversiteten i skoven og drikkevandet, som både Struer Kommune og Lemvig Kommune henter op fra undergrunden inde under Klosterheden, mener hun.

Så hvad kunne hun gøre?

- Vi bliver jo nødt til at gøre noget for både natur, miljø og klima. Det er den vigtigste opgave vi overhovedet har som mennesker lige her og nu, og som enkeltindivider måtte vi gå ind i sagen lokalt. Det er her, vi kan gøre noget og holde lokalpolitikerne op på de hensigtserklæringer, de kommer med, mente hun.

Det er også blevet det overordnede mål med at danne en ny forening, efter at miljø- og naturforeningen Bevarelse af Fabjerg Hedeslette nu står til at blive opløst og ændre navn til "Klosterhedens Venner".

- Men vi vil også arrangere ture i skoven og foredrag, så vi kan blive klogere på, hvordan tilstanden reelt er i skoven, og hvordan miljøpåvirkningen er fra landbruget, forklarer Tina Jensen.

Så Tina Jensen fortsætter.

- Vi indkalder til stiftende generalforsamling til august, fortæller hun med et nuværende medlemstal på cirka 20, som har givet tilsagn om at ville være med til at fortsætte indsatsen i den nye forening.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Bevægende hilsner til Christian Eriksen - den tyske EM-trup i samlet opstilling foran tv-billede af Eriksen

Struer For abonnenter

Ensomhed dræber, men hvad gør man, når ægtefællen dør, og huset er alt for stort og tomt: 89-årige Kristian viser en vej

Annonce