Annonce
Læserbrev

Miljø. EU skal i den grønne førertrøje den 26. maj

Niels Fuglsang og H.C. Østerby. Pressefoto/screenshot

Debat: Den 26. maj skal vi stemme til Europa-Parlamentet. Det er vigtigt, at vi bruger valget til at sætte fokus på klima og miljø. En af de kampe der skal kæmpes de kommende år, handler om den plastikforurening, som skader vores natur og sundhed.

Plastikforurening er en stor udfordring for vores samfund. Alt for ofte hører vi om fugle, fisk og hvaler, der bliver kvalt i plastikken. I Danmark har DTU Aqua sågar påvist, at en femtedel af de danske fisk svømmer rundt med små stykker plastik i sig.

Det er i EU, at vi kan finde fælles løsninger på de her problemer. Vi må øge ambitionerne, så vi får højere krav til genanvendelse af plastik. EU vedtog i efteråret sit Plastikdirektiv. Det betyder, at engangsplastik som sugerør og bestik forbydes fra 2021. Det er godt, for mange af de produkter flyder rundt på vores strande og i verdenshavene, hvor fisk og andre dyr får dem i munden.

I Holstebro er vi også klar til at føre an i indsatsen mod plastikforurening. Affaldssorteringsanlægget Nomi4s i Holstebro har nemlig specialiseret sig i at sortere affald, så plastik kan genvandes og ikke havner i naturen. Vi har her ekspertise på internationalt niveau, og indsatsen er ikke blot god for miljøet. Det er også en god forretning og skaber lokale arbejdspladser. Hos Nomi4s har man kort sagt gjort affald til en god forretning. Det er en bunden opgave, at vi ikke ødelægger vores natur og miljø for fremtidige generationer. Grøn teknologi er en vindersag, der kan skabe arbejdspladser i hobetal. Europa-Parlamentsvalget skal sætte miljøet på dagsordenen. Vi må ikke gøre økonomien og miljøet til hinandens modsætninger. De skal være hinandens forudsætninger.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tak for havefesten

18 år blev det til. 18 år med guitarsoloer, fadøl og festglade mennesker. År med solskin og overskud, men til sidst også for mange år med regnvejr og underskud, og nu er det slut med Rock i Holstebro. Det kan man begræde herfra og til al evighed. I sidste ende var det dog publikum som svigtede, og kombinationen af flere år med dårligere regnskaber var mere end en-dags-festivalen kunne klare. Det er altid trist, når noget, der engang var stort, må lukke og slukke. Mange har erindringer og oplevelser bundet op i arrangementet – ja nogle har måske endda mødt deres udkårne på festivalpladsen, til tonerne af nogle landets mest populære kunstnere. For andre har det været en årlig tilbagevendende begivenhed, hvor man mødte alle de mennesker, man ikke lige fik set nok til i en travl hverdag. Det var ikke uden grund, at det blev kaldt Nordvestjyllands største havefest, der dog de sidste år blev mindre og mindre, mens arrangørerne kæmpede en hård kamp for at skabe et økonomisk bæredygtigt projekt, hvor der var en sammenhæng mellem det musikalske ambitionsniveau og publikums interesse. De kommende dage vil det sikkert være mismodet, der fylder mest - og skuffelse over, at det i sidste ende ikke lykkedes at finde en aftale med kreditorerne, så festivalen fik lige en chance mere til for at bevise sin levedygtighed. Men det ændrer ikke på, at Rock i Holstebro i mange år lavede Nordvestjyllands største fest. Der var år, hvor tilskuertallet nåede op over 10.000, og hvor ikke bare gæsterne fik en fed fest; der var også penge at tjene for de frivillige foreninger, der bidrog til, at festivalen kunne afholdes. Det ville naturligvis være lettere, hvis der ikke var konkurrence, og Rock i Holstebro kunne have koncertmarkedet næsten for sig selv. Men der er i dag kommet et langt større udbud af koncerter og arrangementer året rundt, hvilket kun er positivt for det musikelskende publikum. Tilbage er bare at sige tak for festen og kampen. Og hvem ved, måske der af asken fra Rock i Holstebro vokser nye initiativer frem.

Annonce