Læserbrev

Miljø. Aktivstoffet i roundup skal forbydes

Foto: Scanpix/REUTERS/Regis Duvignau

Debat: Kære Fødevareminister (Landbrugsminister) Mogens Jensen, Miljøminister Lea Wermelin og Klimaminister Dan Jørgensen og pressen:

Socialdemokratiets søsterparti i Østrig har netop fået vedtaget i det østrigske parlament, at brugen af glyfosat (aktivstoffet i roundup) skal forbydes i Østrig. I ministre og den nye regering opfordres til at gøre det samme i Danmark. Vi kan passende starte med de danske småøer - inklusive Bornholm. "Bright Green Island" - nu med økologisk logo. Sikke et brand!

WHO anser glyfosat for at være kræftfremkaldende. Ganske vist anser både EFSA og ECHA (EU) og det amerikanske miljøbeskyttelsesagentur EPA glyfosat (roundup) for at være ganske uskadeligt, men ikke desto mindre har flere amerikanske borgere vundet retssager mod den nuværende ejer af roundup BAYER, da domstole har ment det bevist, at glyfosat E R kræftfremkaldende. Det menes, at blåstemplingen af glyfosat er foretaget af Monsanto og eventuelt BAYER. Flere tusinde lignende retssager om det forkætrede pesticid er efter sigende undervejs i USA.

Også arbejdstilsynet i Danmark anser glyfosat for at være sygdomsskabende/kræftfremkaldende.

Så vi ser frem til, at I tager initiativ til at forbyde al brug af glyfosat (roundup) i Danmark. Ikke kun i kornafgrøder før høst (konsum og foderkorn), men til ALLE afgrøder i landbruget. Og naturligvis også totalt forbud mod brugen af roundup i danske haver, langs veje og fortov, jernbaner og så videre. Den alvorlige sag må ikke ende i syltekrukken.

Miljøminister Lea Wermelin skulle have haft kontakt til østrigske kolleger, og eksemplet fra Østrig danner præcedens. Et dansk forbud mod roundup vil ikke stride mod EU-regler for landbrugsdrift i Danmark.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

GALLERI: Storåløbet

Mærkedage

Grøntmand gennem 40 år: Min afdeling er i gode hænder hos Janni, Birgitte, Finn og Benjamin

Danmark For abonnenter

Thorbjørn har skabt millionforretning på influencere: Branchens omsætning kan tredobles i år

Kultur For abonnenter

Løbere tog godt imod nyt Storåløb

Leder For abonnenter

Kommunens budget må ikke blive hastværk

I disse dage plejer landets kommuner - ikke mindst de administrative regnedrenge og folkevalgte kommunalpolitikere - at have travlt med næste års budgetter. Sådan er det ikke i år. Som vi tidligere har skrevet, er kommunerne tvunget til at udsætte årets budgetseminar og forhandlingerne, fordi de lige nu ikke kender indtægterne for 2020. Det er en konsekvens af folketingsvalget, som betød, at de politiske forhandlinger mellem regeringen og kommunerne, der normalt er afsluttet før ferien, endnu ikke har fundet sted. Og når forhandlingerne mellem regeringen og Kommunernes Landsforening er udsat, er de enkelte byråd tvunget til at vente. Socialdemokraterne gik til valg på blandt andet flere penge til pasningsområdet, men det er nok meget fornuftigt, at man lokalt ikke disponerer med flere midler på hverken det eller andre områder, før en aftale er på plads. Det er jo før sket, at et valgtema - eller måske ligefrem løfte - ikke har været muligt at føre ud i livet efter valget. Det er noget rod, at kommunerne på den måde bliver presset rent tidsmæssigt i forhold til næste års økonomi, men valgdatoen taget i betragtning er det svært at undgå. Og årets rodede budgetlægning bliver muligvis blot en forsmag på, hvad der venter lige om hjørnet. Kommunernes økonomi var nemlig allerede før valget en brandvarm politisk kartoffel. En ny udligningsreform, der omfordeler penge mellem kommunerne, blev skrinlagt før valget, fordi politikerne på Christiansborg ikke kunne nå til enighed. Det skal de i 2020, hvor muligheden sikkert også er større. Der er stadig lang tid til et kommunalvalg og formentlig også til det næste folketingsvalg. Dermed er den politiske berøringsangst på et minimum, og der er rent faktisk mulighed for at nå frem til en aftale. De fleste kommuner håber - eller måske rettere forventer - en forbedret økonomi med en ny reform, og alene derfor vil den helt sikkert skuffe nogle steder. Derfor er det vigtigste måske også, at der kommer en aftale - og at den bliver gennemskuelig, så kommunerne kan komme til at planlægge økonomien på længere sigt.

Holstebro For abonnenter

Advokaten vælger kærligheden, så: Farvel lille, skønne hus

TTH Herrer

Der var mange strenge at spille på, da TTH orkestrerede sig videre i pokalen

112

Ung mand fanget i parkeringshus: Sad fast i elevator 

Annonce