Annonce
Læserbrev

Miljø. Aktivstoffet i roundup skal forbydes

Foto: Scanpix/REUTERS/Regis Duvignau

Debat: Kære Fødevareminister (Landbrugsminister) Mogens Jensen, Miljøminister Lea Wermelin og Klimaminister Dan Jørgensen og pressen:

Socialdemokratiets søsterparti i Østrig har netop fået vedtaget i det østrigske parlament, at brugen af glyfosat (aktivstoffet i roundup) skal forbydes i Østrig. I ministre og den nye regering opfordres til at gøre det samme i Danmark. Vi kan passende starte med de danske småøer - inklusive Bornholm. "Bright Green Island" - nu med økologisk logo. Sikke et brand!

WHO anser glyfosat for at være kræftfremkaldende. Ganske vist anser både EFSA og ECHA (EU) og det amerikanske miljøbeskyttelsesagentur EPA glyfosat (roundup) for at være ganske uskadeligt, men ikke desto mindre har flere amerikanske borgere vundet retssager mod den nuværende ejer af roundup BAYER, da domstole har ment det bevist, at glyfosat E R kræftfremkaldende. Det menes, at blåstemplingen af glyfosat er foretaget af Monsanto og eventuelt BAYER. Flere tusinde lignende retssager om det forkætrede pesticid er efter sigende undervejs i USA.

Også arbejdstilsynet i Danmark anser glyfosat for at være sygdomsskabende/kræftfremkaldende.

Så vi ser frem til, at I tager initiativ til at forbyde al brug af glyfosat (roundup) i Danmark. Ikke kun i kornafgrøder før høst (konsum og foderkorn), men til ALLE afgrøder i landbruget. Og naturligvis også totalt forbud mod brugen af roundup i danske haver, langs veje og fortov, jernbaner og så videre. Den alvorlige sag må ikke ende i syltekrukken.

Miljøminister Lea Wermelin skulle have haft kontakt til østrigske kolleger, og eksemplet fra Østrig danner præcedens. Et dansk forbud mod roundup vil ikke stride mod EU-regler for landbrugsdrift i Danmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

'Datainformeret' er måske nok et DJØF-ord - men det er godt

I gårsdagens avis kunne man læse ordet "datainformeret". Det har om noget en klang af DJØF og offentlig forvaltning over sig. Det stod da også at læse i et citat fra en offentligt ansat leder. Skoleleder Ole Priess brugte ordet, da han skulle forholde sig til en rapport om skolernes evne til at løfte eleverne på det faglige område. Men selv om ordet måske ikke er det mest sexede i forrådet, var det både velvalgt og relevant i sammenhængen. Tænketanken CEPOS har netop offentliggjort den årlige rangliste over skolernes effekt. Den siger noget om, hvor gode skolerne er til at få karaktermæssige resultater ud af børnene ved afgangsprøven i forhold til de forventninger, man kunne have til børnene ud fra deres baggrund. Og i den opgørelse er Ole Priess' skole, Rolf Krake Skolen i Holstebro, endt langt nede på listen. Som kommunens dårligste og på en plads som nummer 1145 ud af 1415 skoler på landsplan. Det er et alvorligt tegn på, at der er udfordringer på skolen. Og det er her, det fine ord kommer ind i billedet. Skolelederen kan ikke ignorere undersøgelsen, men han kan heller ikke stille sig op offentligt og give den ret i, at hans skole er elendig til at få stoppet viden ind i hovedet på børnene. Derfor svarer han, som han gør: " … i stedet for at været datastyret og have som mit mål, at skolen skal have den højeste undervisningseffekt, så handler det for om mig om at være datainformeret, forstået på den måde, at undervisningseffekten er ét blandt flere parametre, vi skal være opmærksomme på," siger han. Og det rammer hovedet på sømmet. Skolen bliver målt og vejet på mange måder. Der er nationale test, CEPOS-undersøgelsen, trivselsundersøgelser og karaktergennemsnit. Alt sammen noget, man kan stirre sig blind på og miste helheden, hvis man målrettet jagter et resultat. Men de er alle indikatorer, som ikke må ignoreres. Man skal ikke se en elendig placering i denne undersøgelse som et facit, men som et tegn på, at noget langt fra er optimalt. Og så handle derefter. Hvis resultatet kan (bort) forklares, kan man også gøre noget for at forbedre det.

Danmark For abonnenter

Johns kæbe var blød som bølgepap efter strålebehandlinger: - Den ville smuldre væk uden tandbehandlinger

112

Videoovervågning skal fælde tøjtyve

Annonce