Annonce
Udland

Militæret i Venezuela støtter ikke selvudnævnt præsident

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) bakker op om Venezuelas oppositionsleder i et tweet onsdag aften dansk tid. (Arkivfoto).

Danmark støtter op om venezuelansk oppositionsleder, der har erklæret sig som præsident, siger minister.

Militæret i Venezuela afviser støtte til oppositionsleder og selvudnævnt præsident, Juan Guaidó.

Det skriver Venezuelas forsvarsminister, Vladimir Padrino, på Twitter ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Det sker til trods for flere støtter som USA's præsident, Donald Trump, samt Canada og en række lande i Sydamerika.

Militæret reagerer få timer efter, at oppositionslederen foran en større menneskemængde i hovedstaden Caracas udråbte sig selv til præsident.

Han får støtte fra flere sider, hvor også den danske regering melder sig på banen. Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) beretter således om et "nyt håb i Venezuela".

- Danmark støtter de legitime demokratisk valgte institutioner - ikke mindst den lovgivende forsamling og dermed Juan Guaidós. Presser på for at EU melder samlet ud, skriver udenrigsministeren på Twitter.

EU-præsident Donald Tusk siger onsdag, at han "håber, at hele Europa vil stå sammen og støtte demokratiske kræfter i Venezuela".

Han skriver på Twitter, at modsat Maduro så har "den parlamentariske forsamling inklusive Juan Guaidó et demokratisk mandat fra Venezuelas borgere".

Juan Guaidós udmelding om posten som præsident sker på en dag, hvor situationen i landet er højspændt.

I løbet af dagen har der været store demonstrationer både for og imod den siddende præsident, Nicolas Maduro. Mindst fire personer har mistet livet i urolighederne op til onsdagens demonstrationer.

Tidligt mandag morgen lokal tid forsøgte soldater fra Nationalgarden at kuppe Maduro. Det mislykkedes dog, og 27 soldater blev anholdt.

Et fremtrædende medlem af Maduros socialistiske parti har bebudet, at landets parlament, som Guaidó er formand for, skal undersøges for sin rolle i kuppet.

Maduros regering har længe været under international kritik blandt andet fra USA, der har kaldt den for illegitim.

Da Juan Guaidó udråbte sig selv til leder af Venezuela, sagde han, at han ville udskrive et valg i landet, hvis militæret ville støtte ham.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Gymnasium og Klimatorium

Byggeriet af Klimatorium i Lemvig foregår fortsat mest under jordhøjde. Men mens byggeriet vil rejse sig i løbet af de kommende måneder og blive et synligt tegn på, at Lemvig Kommune satser på, at klimaudfordringerne skal blive til et vækstpotentiale frem for et problem, så arbejdes der på tiltag, som skal samarbejde med Klimatorium. I lørdags kunne vi fortælle om det nyeste initiativ, som får forbindelse til Klimatorium. Lemvig Gymnasium vil lave en klima-linje, hvor Klimatorium er en samarbejdspartner. Det er det første gymnasium i landet, der sætter ord og handling bag, at klimaet er en vigtig del af den nære fremtids udfordringer. Det er et eksempel på det, Klimatorium gerne skal udvikle, nemlig ideer og projekter, som skal sætte Vestjylland på dagsordenen. Klimatorium har allerede givet omtale andre steder på kloden. På New Zealand vil man lave noget tilsvarende efter et besøg i Lemvig. Og vi har for eksempel her i bladet kunnet fortælle om en amerikansk klummeskriver, der opfordrede præsident Trump til at kigge mod Lemvig for netop at lave sådan et tiltag for at sætte gang i, at man også i USA får lavet problemerne med klimaet om til noget positivt. En betingelse for, at Klimatorium bliver en succes, er, at man skaffer sig samarbejdspartnere, som netop vil bruge bygningen i Lemvig som det sted, hvor man sammen med andre vil udvikle idéer - og det skulle gerne være til gavn for det lokale erhvervsliv, som kan være medspillere. Lakmusprøven er, om det lykkes at skaffe de partnere, der skal til, for at etape 2 kan bygges af private investorer, efter det er Lemvig Kommune og Lemvig Vand & Spildevand, der står for den første etape. At Lemvig Gymnasium har set muligheden for, at det er vestjyske studenter, der skal gå forrest med en studenterhue med klimabånd, er med til at styrke omtalen og interessen for Klimatorium, allerede inden byggeriet står klar. Efter sommerferien skulle 1. etape af det markante byggeri så være klar til at blive indviet, og så er det, vi med spænding venter på, om folkene bag kan melde ud, at nu er interessen så stor, at en privat investor kan lade håndværkerne fortsætte med at få hele projektet gjort færdigt.

Annonce