Annonce
Udland

Migrantarbejdere bliver stadig udnyttet af VM-vært Qatar

Marwan Naamani/Ritzau Scanpix
I en rapport fra Amnesty bliver Qatar kritiseret for ikke at have gjort nok for migrantarbejdere i landet.

Migrantarbejdere bliver stadig udnyttet i det kommende værtsland for verdensmesterskabet i fodbold, Qatar.

Det viser en ny rapport med navnet "All work, no pay" - fra menneskerettighedsorganisationen Amnesty International.

Rapporten konkluderer, at Qatar ikke lever op til alle sine løfter om at forbedre forholdene for de migranter, der arbejder med forberedelserne til det kommende verdensmesterskab i fodbold, der skal afholdes i landet i 2022.

- Migrantarbejdere kommer ofte til Qatar i håbet om at give deres familier et bedre liv.

- I stedet bliver mange sendt hjem uden penge efter at brugt måneder på at jagte lønninger med meget lidt hjælp fra det system, der burde beskytte dem, siger Amnesty Internationals vicedirektør for internationale anliggender, Stephen Cockburn, i rapporten.

Rapporten kommer forud for et møde i Paris torsdag mellem Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, og Qatars emir, Sheikh Tamim bin Hamad Al-Thani.

Efter at have fået massiv kritik for dårlig behandling af migrantarbejdere indgik Qatar en aftale med Den Internationale Arbejdsorganisation i 2017 om at indføre arbejdsreformer og etablere kommissioner, der skulle tage sig af arbejdskonflikter.

I rapporten har Amnesty undersøgt flere hundrede migrantarbejdere, der ikke fik løn i tre måneder fra tre forskellige rengørings- og byggefirmaer.

Organisationen konkluderer, at de er i nød.

Amnesty skriver, at nogle af migrantarbejderne hos de tre firmaer - Hamton International, Hamad bin Khaled bin Hamad og United Cleaning - fik noget af deres løn efter at have klaget gennem en af de etablerede kommissioner på betingelse af, at de droppede klagesagen.

Men de fleste måtte gå hjem uden noget udbytte, skriver Amnesty i rapporten.

- Vi opfordrer myndighederne i Qatar til at levere, hvad de har lovet, og afslutte denne skammelige udnyttelse af arbejdskraft, siger Stephen Cockburn.

/ritzau/

Annonce
Pressemeddelelse om ny Amnesty-rapport om migrantarbejdere
Annonce
Forsiden netop nu
HB

HB hentede tredje udesejr i træk

Leder For abonnenter

Lad nu bare forældrene være forældre på deres måde

Ingen ferieuge uden historier i medierne, som til hverdag næppe havde fået stor opmærksomhed. Nogle kalder det lidt nedladende agurketids-historier, men ofte kaster den slags ret interessante ting af sig. Og ofte giver ferie hos politikere og embedsmænd mulighed for at fortælle noget om helt almindelige mennesker. Det er som udgangspunkt positivt. Denne efterårsferies store historie uden stor relevans er historien om forældre, der ønsker at få deres børns skolefoto manipuleret. Ikke mindst harmen over disse forældre og den massive afstandtagen til redigering af virkeligheden har fyldt meget. Meningsdannere og politikere - og mange andre - har med glæde delt deres egne gulnede skolefotos på sociale medier. Ledsaget af mere eller mindre harmdirrende kommentarer om nutidens forældres forkvaklede syn på udseendet. Det er en automatredaktion, og den er ærligt talt kedelig. Det er også helt ligetil at lange ud efter forældregenerationen og dennes tilgang til børn og opdragelse. For den er unægtelig anderledes end den forriges. For slet ikke at tale om forskellen, hvis vi går to generationer tilbage. Vi kan hurtigt blive enige om, at børn skal have lov at være børn, og at vi skal passe på med, hvor store krav om perfektion, vi flasker dem op med. Men udviklingen giver altså nye muligheder, som de unge ser som noget helt naturligt. Til hverdag er der digitale filtre på billederne, så det hele tager sig lidt bedre ud. Og selv måske skal være en af de rigtig gode dage, hvis vi i virkeligheden skal leve op til udseendet på billedet, foretrækker vi helt naturligt den pæne udgave, når vi viser os frem. Hvorfor skulle det være anderledes for børnene? Hvor langt skal man alternativt gå for at sikre autenticitet i billederne? Skal det tages om, hvis øjnene er halvt lukkede? Skolefotoet er i sig selv ret ligegyldigt for samfundet. Men historien er interessant, fordi den siger noget om os. Og det gør reaktionerne i høj grad også. Børnene skal have lov at være børn, ja. Men skal forældrene ikke også have lov til at være forældre på den måde, de nu finder rigtigt?

Erhverv

Frygt for skadedyr lukker Netto

Annonce