Annonce
Holstebro

Michael elsker Dannebrog: Det er en særlig oplevelse at være en del af flagdagen

Michael Grøngård får et sug i maven, når han sammen med andre veteraner og tidligere udsendte bliver hyldet ved den officielle flagdag for veteraner. Foto: Jesper Lundsgaard
Det er ikke kun veteraner, der skal hyldes på den officielle flagdag. Også de pårørende gør en stor indsats og skal hyldes, siger tidligere udsendt.

Holstebro: Det giver et sug i maven, når Michael Grøngård enten står foran Christiansborg eller deltager i markeringen af flagdagen for veteraner andre steder i landet.

Gennem en 30 år lang karriere i forsvaret har han været udsendt i alt ni gange til missioner i Kroatien, Bosnien, Kosovo, Irak og Afghanistan. Og derfor er den officielle flagdag for veteraner, der afholdes 5. september, en særlig dag for både ham, men også for andre veteraner samt pårørende.

- Jeg elsker Dannebrog, og det er en dag, der betyder meget for mig, især fordi jeg har været udsendt flere gange. Flagdagen er ikke kun for veteraner og andre udsendte, men det er også en dag for de pårørende, hvor de kan blive hyldet, siger Michael Grøngård, der siden 1994 har været tilknyttet Jydske Dragonregiment i Holstebro.

Annonce

Familien er også en del

Han er sammen med sin hustru involveret i flere projekter for veteraner og andre udsendte i blandt andet Holstebro. Blandt andet gennem veterancafe og forskellige netværk for tidligere udsendte og pårørende.

- Familien er også en del af det at være udsendt. Det er en del af mit job at være udsendt, men jeg kan ikke tage afsted på en mission, hvis mit bagland ikke er med på det. Jeg kan ikke løse mine opgaver på missionen, hvis jeg hele tiden skal have i baghovedet, hvordan det går derhjemme. Derfor er dagen også en hyldest til de pårørende, der også oplever afsavn i forbindelse med udsendelserne, siger han og samtidig slår et slag for at benytte de tilbud, der findes for veteranerne og deres pårørende.

Flagdag for veteraner

5. september er dagen, hvor Danmarks udsendte anerkendes for den indsats, de har ydet, og hvor de faldne mindes.

Formålet med Flagdagen er at anerkende og hædre de personer, der er eller har været udsendt på en mission af Danmark på baggrund af en beslutning truffet af Folketinget, regeringen eller en minister. Dagen omfatter alle, der er eller har været sendt ud fra Forsvaret, Redningsberedskabet, Politiet, Udenrigsministeriet og Sundhedsvæsenet.

Flagdagen er en dag, hvor Danmark viser respekt for og anerkendelse af de udsendte, som med deres indsats er med til at sikre, at danskerne kan leve i sikkerhed og tryghed. Flagdagen er både en dag, hvor de faldne mindes og en dag, hvor de udsendte fejres.

Flagdagen er også en anerkendelse af og tak til de pårørende til de udsendte, som også bærer en del af byrden ved Danmarks internationale engagement.

I Holstebro bliver dagen i år markeret med et Åbent Hus-arrangement hos Jydske Dragonregiment i Holstebro.

I både Lemvig og Struer vil kommunen være vært for et arrangement på rådhuset, hvor inviterede veteraner er til stede.

Og det er noget særligt at være udsendt for Danmark. Det har Michael Grøngård oplevet på flere af de missioner, han har været udsendt på. Men det er også en særlig oplevelse menneskeligt at være sendt afsted i flere måneder.

- Det er en del af jobbet at være udsendt. Men uanset om vi er 30 eller 1000 afsted på en mission, så kommer vi uhyre tæt på hinanden. Man er sammen 24 timer i døgnet, syv dage om ugen, og i den periode arbejder man sammen, bor sammen, spiser sammen og nærmest også går på toilet sammen. På den måde udvikler man et kammeratskab med dem, man er afsted sammen med, og man rykker også meget tættere sammen, end hvad man ellers kan gøre på en normal arbejdsplads. Man lærer ganske enkelt hinanden at kende på en helt anden måde, og man lærer også sig selv at kende på en anden måde, siger Michael Grøngård.

Annonce

Svær jul

Men der har også været svære tider, når han har været udsendt. Og de svære tider bliver også mindet på flagdagen.

- Den værste periode, jeg har haft som udsendt, var med Hold 6 i Afghanistan, hvor vi mistede i alt fem mand i perioden op mod jul. Stemningen var trykket i lejren, da vi holdt juleaften, og vi kan også bruge flagdagen til at mindes dem, som faldt, siger Michael Grøngård.

Man er sammen 24 timer i døgnet, syv dage om ugen, og i den periode arbejder man sammen, bor sammen, spiser sammen og nærmest også går på toilet sammen

Michael Grøngaard, tidligere udsendt

Selv om han har været med på to missioner til Afghanistan, vil han ikke forholde sig til, at Taleban for nylig har overtaget magten i landet, efter den vestlige koalition med USA i spidsen har forladt landet.

Men han mener, at både han og de øvrige danske soldater, der har været i landet, har gjort en forskel med deres mission.

- Jeg vil ikke skyde skylden på nogle for, at situationen er, som den er i dag. Men som soldat på jorden har jeg været med til at mærke, at der skete en udvikling i landet, og selv om vi ikke ved det endnu, så kan det være, at Taleban også har taget ved lære af den udvikling, vi har været med til at sætte i gang. I mine øjne kan man sige, at vi vandt kampen, men ikke slutspillet i Afghanistan, siger Michael Grøngård.

Annonce

Sket udvikling

Han peger på, at det er gået fremad i andre lande, som Danmark har haft tropper udsendt til.

- I dag kan vi rejse på ferie i både Kroatien og Bosnien, og jeg kan se, at der er en stor forskel på forholdene i Kosovo fra 2004, hvor jeg var udsendt til landet første gang og til 2019, hvor jeg senest var dernede, siger han.

Michael Grøngård har været med til markeringen af flere af flagdagene. Første gang var i 2009, hvor han netop var vendt hjem fra en mission i Afghanistan. Det var samtidig første år, at flagdagen for veteraner var en officiel flagdag og blev markeret med arrangementer over hele landet.

- Dengang var det noget helt nyt og spændende, og vi vidste ikke helt, hvordan sådan en dag skulle håndteres. Men det var en stor oplevelse at se flagene og være en del af en parade i København, hvor man kunne mærke respekten for vores indsats, siger han.

Siden har han flere gange været med ved markeringen af flagdagen i København, men i år er han i Holstebro, hvor Jydske Dragonregiment søndag slår dørene op til et Åbent Hus-arrangement i forbindelse med flagdagen.

Selv om han allerede har været sendt afsted ni gange, er det ikke slut med at blive sendt ud på missioner.

- Jeg skal afsted igen, men jeg ved endnu ikke hvorhen og hvornår, siger Michael Grøngård.

Annonce
Holstebro

Spisested har været 'forladt' i over fire måneder: Gæster undrer sig

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: Nu er 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Restaurant åbner igen, men udfordringen er ikke løst endnu

Holstebro For abonnenter

De ældre skal have de fleste penge, men minimumsnormeringer kan splitte byrådet

Struer

Kommuner: Lad os bare få en Naturnationalpark i Klosterheden

Sport For abonnenter

Karakterbogen: Et ansvar, som de unge ikke har fortjent at stå med, men skal have ros for at løse efter bedste evne

Holstebro

Den gamle beredskabsbygning undersøges for giftstof-forurening: Nabo tør ikke spise frugt fra haven

Sport For abonnenter

Trods halvstort TTH-nederlag i Lissabon: - Vi har stadigt en chance i returkampen

Kultur

Livet fejres med musik og sang i kirke

Navne

Han er blevet sin egen chef som fjerde generation i det gamle familiehus

Struer

Tagsten kan blæse ned og træer kan vælte: DMI advarer mod voldsomt vejr torsdag

Erhverv

Ville du kunne klare dig gennem en dag på lidt olivenolie, et par græskarkerner og måske et par bær? For Josep er det hverdag, og diæten giver ham masser af energi som både musiker og ingeniør

Erhverv For abonnenter

Har besejret det svære skifte: Virksomheden har overlevet tre generationer

Holstebro

Gågadebutik flytter ind i 'Det Gule Hus'

Annonce