Annonce
Erhverv

Mette Kirstine slår et slag for de små landsbyer med sine plakater

MKay Art har "kontor" hjemme hos Mette Kirstine Hansen og hendes kæreste - halvt i stuen og halvt i soveværelset. Foto: Morten Stricker
Mette Kirstine Hansen fra Struer springer i næste måned ud som selvstændig med sit firma MKay Art, der laver byplakater for de helt små landsbyer, og der er rift om dem
Annonce

Struer: I mange hjem rundt om i Danmark kan man på væggene hos danskerne finde en såkaldt byplakat. "København", "Odense", "Aarhus" eller "Aalborg" kan der stå, med en lille illustration, der viser noget, der symboliserer byen på plakaten. Det kan også blive lidt mere nært med "Nørrebro", eller lidt længere væk med "Fyn". Men der var ikke nogen, der havde zoomet endnu længere ind på det helt nære såsom Hjerm, Humlum eller Vejrum.

Derfor snakkede Mette Kirstine Hansen og hendes kæreste en dag, de var i Aarhus, om, hvorvidt der måske kunne være et marked for de endnu mere bynære plakater. Mette Kirstine Hansen stammer fra Hodsager og hendes kæreste fra Fousing, og de havde ikke kunnet finde nogen, der lavede byplakater fra små byer i den størrelse.

- Og så var det egentlig bare at gå i gang, forklarer Mette Kirstine Hansen.

Og det gjorde hun. I februar sidste år oprettede hun firmaet MKay Art, og i næste måned forlader hun sit deltidsjob som rejsekonsulent for at lave byplakater på fuld tid.

Jeg tror, det er et bevis på, at borgere i mindre byer ofte har en stærkere tilknytning til deres område.

Mette Kirstine Hansen, MKay Art

Annonce

Det helt bynære

"Struer" står der på plakaten i entréen i Mette Kirstine Hansen og hendes kærestes lejlighed i Struer. Der har kunstneren bag MKay Art boet i et par år, efter en afstikker til Aarhus. For selvom 24-årige Mette Kirstine Hansen altid var den, der i folkeskolen og på efterskolen var god til at tegne, så vidste hun dengang ikke, at det var den vej, hun skulle gå.

- Jeg havde holdt tre sabbatår og følte, at jeg skulle i gang med et eller andet. Man skal jo have en uddannelse, det er det, man altid har fået at vide, siger Mette Kirstine Hansen.

Valget faldt på kunsthistorie på universitetet i Aarhus. Men uddannelsen var mere teoretisk end praktisk, og de kreative fag, som nok var dem, der interesserede Mette Kirstine Hansen mest, fyldte meget lidt, og efter et semester droppede hun ud og flyttede hjem igen. Den første plakat, hun lavede, var passende nok fra Hodsager. Med et mix af kort fra Krak og Google Maps tegnede hun byens område på sin iPad, gjorde designet til sit eget. "Byen ved Storåen" kom der til at stå. Så sendte hun den ud på den lokale Hodsager-Facebookgruppe, og derfra tog det fart.

Pludselig blev hun kontaktet af andre mindre byer, eksempelvis Mejrup, Hjerm, Humlum og Feldborg, der også gerne ville have en plakat. Senere begyndte de små landsbyer fra kommuner længere væk, som Viborg, at kontakte hende. Til sidst var der en hel venteliste af mindre landsbyer, der gerne ville have deres egen byplakat at kunne købe og have hængende. Mette Kirstine Hansen tegnede, printede, pakkede og sendte byplakater i hundredvis, og der blev ved med at komme bestillinger. Hun endte med at gå på deltid på sit job som rejsekonsulent, og fra næste måned går hun helt selvstændig med sit firma.

- Jeg tror, det er et bevis på, at borgere i mindre byer ofte har en stærkere tilknytning til deres område. Jeg oplever, at der er store sammenhold og mange ildsjæle, og de er stolte af at bo, hvor de gør, og det er som om, det bliver en del af deres identitet, siger Mette Kirstine Hansen.

Hun forstår dem også godt. Selvom hun ikke længere bor i Hodsager, så havde hun der en god og tryg opvækst, og hun kan godt føle, at hun skal forsvare sin barndomsby, hvis udefrakommende stiller spørgsmålstegn ved, hvorfor man dog har lyst til at bo der.

- Man tager det næsten lidt personligt, griner hun.

- Det er som om, at de små byer gerne vil bevise sit værd, og derfor betyder det noget for dem, at der er en plakat specifikt til dem. Jeg tror, at folk i mindre landsbyer prioriterer deres by mere. De går mere op i, at der er de ting, de skal bruge, og at de har det godt alle sammen, siger hun.

Annonce

Vin og ost

Inde i soveværelset er en stor del af pladsen optaget af en kæmpe printer. Den skal printe MKay Art-plakaterne ud i stort format til dem, der vil have designs i helt op til 70x100. Og dem er der nogle af. Det tager tid at printe en plakat i ordentlig kvalitet, og det tager endnu længere tid at tegne dem, for Mette Kirstine Hansen går op i, at kortene er helt korrekte, og at alle veje er med, så selv gårdene, der egentlig ligger udenfor bygrænsen, føler sig repræsenteret.

Hun laver også andre ting. Inde på hendes hjemmeside kan man finde plakater med grafisk kunst lavet af den kreative, nu selvstændige, 24-årige, men byplakaterne er det, der indtil videre har solgt bedst. Og bredt sig mest.

- Efter, at jeg lavede en plakat til Spjald, blev jeg kontaktet for at høre, om de måtte bruge plakaten på etiketten til den lokale ost og vin fra Spjald, siger hun.

For nogle måneder siden blev hun også kontaktet af Struer Kommune. De var i gang med at arrangere velkomstpakker, som af de lokale borgerforeningsmedlemmer skulle bringes ud til tilflyttere, og de kunne godt tænke sig en mulepose med MKay Art-designs. Så nu, når en tilflytter kommer til Struer, Hjerm, Humlum, Resen eller en af de andre byer, så får de en tilflytterpakke leveret i en mulepose med Struer-bykortet på den ene side, og den lokale by, de er flyttet til, på den anden.

- Det er lidt nervepirrende at blive selvstændig. Men det er også fedt. Jeg havde aldrig gættet på, at mit design en dag skulle kunne findes på en vareetikette i Spjald. Jeg har nogle idéer i tankerne, så nu må vi se, hvad det bliver til, siger Mette Kirstine Hansen.

Mette Kirstine Hansen laver også plakater med andre former for grafisk tryk, som hun selv har designet og tegnet. Foto: Morten Stricker
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Stødte sammen i rundkørsel

Annonce