Annonce
Navne

Mette er stor tilhænger af den svenske model

Mette Tang Staghøj, som her ses med mand og børn, synes bestemt også, der har været positive ting ved livet under corona-pandemien: - Mindre stress, mere tid, hjemmearbejde, lettere hverdag, mulighed for at hente børnene tidligere, uplanlagte weekender og masser af tid udendørs. Og ikke mindst meget mere tid sammen med min mand. Vi har haft tid til frokostgåtur dagligt og til at snakke med hinanden – det er ren luksus når man har tre små børn, siger hun. Privatfoto
Mette Tang Staghøj fra Holstebro har boet i Sverige i 17 år. Hun synes, de svenske myndigheder har valgt den rette strategi, og mener, at landets høje corona-dødstal skyldes en kæmpe fejlvurdering med hensyn til værnemidler i kommunerne.
Annonce

En af de ting, som har optaget mange danskere under corona-pandemien, er den helt anderledes strategi, som vores naboland, Sverige, har valgt at følge.

- Jeg synes, det er ret grotesk, at svenske dødstal har så stor nyhedsværdi i Danmark. Det giver nærmest fornemmelsen af, at det er en konkurrence, vi er i gang med, og det er det mig bekendt ikke, siger 37-årige Mette Tang Staghøj.

Hun stammer fra Holstebro, men flyttede i 2003 - et år efter sin studentereksamen - til Sverige, hvor hun har boet lige siden.  Mette er gift med Henrik, og parret har tre børn; Asta på ti år, Axel på syv år og Ofelia på fire år.

- Vi bor i et rækkehus lige uden for Stockholm i området med det ikke så flatterende navn Pungpinan. Det tager cirka 15 minutter at cykle ind til byen, og vi har naturreservat med skov og skønne badesøer fem minutters gang hjemmefra, fortæller hun.

Annonce

Kontroversiel model

Mette Tang Staghøj har i den senere tid ofte diskuteret "den svenske model" med danske venner og med sin danske familie.

- Den svenske håndtering anses for at være kontroversiel, men den er altså typisk svensk og bygger på, at man vil lave restriktioner, som man ved, at man kan leve med og overholde længe - og det, synes jeg, er klogt. Det, man har gjort i Sverige, er at holde diskussionen på myndighedsniveau og ikke på polistisk niveau i modsætning til de fleste andre lande. Man har ikke i Sverige politisk ret til for eksempel at lave hastelovgivninger som i Danmark, men det handler også meget om kultur. I Sverige har man stor tiltro til myndighederne, og der er en stor vilje til samfundssind. Så i virkeligheden er min oplevelse, at man har gjort meget af det samme i Sverige som i Danmark, som for eksempel at arbejde hjemme, at mindske social kontakt, at holde afstand og så videre - men på frivillig basis, forklarer Mette Tang Staghøj.

Den store forskel mellem landene har været lukning af skoler og børneinstitutioner.

- Jeg kan bare sige, at jeg er så dybt taknemmelig for, at børnene har kunnet fortsætte hverdagen med skole og venner, siger hun.

Billedet her er taget i den nys overståede weekend, hvor Mette og hendes familie fejrede midsommer i Mora i Dalarna hos svigerforældrene. Her holder man fat i traditionerne, og folkedragterne kommer på, hvis man har én. Når der ikke er corona i omløb, er det en stor ting med mange arrangementer rundt i byen, men i år byggede familien deres egen majstang i haven. Siden blev der danset omkring stangen. Privatfoto

I Danmark har der været 600 corona-relaterede dødsfald. I Sverige har der været 5041. Selv hvis man tager højde for, at der bor cirka dobbelt så mange mennesker i Sverige (10,1 million mod Danmarks 5,8), er tallet højt.

- Jeg tror, at en del af de høje dødstal i Sverige er sket på grund af en forkert strategi med hensyn til værnemidler i et tidligt stadie. Det er min amatørteori - vi ved jo alle, at de fleste er selvudnævnte coronaeksperter for tiden - men det afspejler sig dog meget godt i statistikken, som viser, at over 90 procent af de døde er over 70 år, og man ved, at mange er smittede på plejehjem, desværre. Når først man har fået smitten ind på et plejehjem, er det svært at stoppe den. Det ser man ikke mindst i kommunen, jeg arbejder i, hvor jeg har styr på de tal uge for uge, og de er ikke sjove, erkender Mette Tang Staghøj.

Annonce

Irriteret over mediedækningen

Mette er uddannet sociolog, og arbejder i Tyresø Kommune, en kommune lige uden for Stockholm, hvor hun er verksamhetsutvecklare ("udviklingsmedarbejder", red) inden for handicapområdet. Hun begyndte som medarbejder i forskellige bofællesskaber, derefter var hun chef i en del år, og de seneste år har hun så arbejdet med udvikling inden for forskellige bo-tilbud og forskellige former for beskyttet beskæftigelse.

- Jeg synes selvfølgelig, at det er meget tragisk med de høje corona-dødstal, men faktum er, at det var det, myndighederne gik ud og estimerede meget tidligt, så det er faktisk noget, man har kalkuleret med, hvor kynisk det end må lyde, siger Mette Tang Staghøj, der synes, at den danske presse har været ude med riven efter Sverige.

- Jeg kan godt blive irriteret over den mediedækning, de store danske medier har haft om den svenske håndtering. Den er blevet en smule mere nuanceret nu, men jeg synes, den har været ret ensidig med for eksempel reportager fra myldrende fyldte restauranter i Stockholm, hvor folk lod stå til og var ligeglade. Det kan jeg overhovedet ikke kan genkende fra min egen omgangskreds. Det har næsten føltes som om, man gerne ville have, at det skulle gå skidt i Sverige, for hvis det gjorde det, så ville der ikke blive stillet spørgsmålstegn ved den stramme danske håndtering, siger Mette Tang Staghøj.

Annonce

Mangel på værnemidler

Der er dog ting, som Mette Tang Staghøj mener, at Sverige har tacklet dårligt. Nemlig hele området med værnemidler.

- Vi havde store problemer med at få fat i værnemidler i starten, fortæller hun og fortsætter:

- Vi havde absurde diskussioner i vores ledelse om, hvordan vi kunne skaffe forskelligt udstyr. For eksempel ringede en kollega rundt til samtlige byggevarehuse for at lede efter sådan nogle visirer, man bruger, når man for eksempel skal fælde træer. Vi bestilte også regntøj hjem som erstatning for beskyttelsesforklæder, vi satte et kommunalt dagtilbud i gang med at sy mundbind, og jeg sad hjemme om aftenen med børnene og producerede 250 visirer af skumgummi og gammelt overheadplastic.

Aksel på syv år i gang med at lave visirer for sin mor. Privatfoto

- Selvom jeg er stor tilhænger af den svenske strategi, er håndteringen af værnemidler en mega falliterklæring i mine øjne. Staten fik godt nok store partier af forskellige værnemidler til Sverige ret hurtigt, men så tog socialstyrelsen en beslutning om, at alt udstyr skulle gå til sygehusvæsenet. Det er en af de største fejl, man har begået, for det medførte, at man i stor stil manglede værnemidler i kommunerne. Jeg tror desværre, det er en stor del af forklaring til at smitten i så stor stil kom ind på plejehjemmene, mener Mette Tang Staghøj.

Annonce

Mangel på personale

Et andet problem var at rekruttere nok personale i takt med, at folk blev syge. Sygefraværet blev dog aldrig blevet tilnærmelsesvist så højt, som prognoserne havde forudsagt, men Tyresø Kommune har haft enkelte steder, der var hårdt ramt.

- For eksempel havde vi et bofælleskab, som blev ramt af covid-19 med flere smittede beboere. Der havde vi et fravær på 80 procent, da det var værst, hvilket var frygteligt for dem, der var friske og skulle arbejde i døgndrift med hjælp af nye vikarer og desuden tage vare på syge beboere, fortæller Mette Tang Staghøj.

Sverige

I Sverige er der, ifølge tal fra den 19. juni, registreret 56.043 tilfælde af coronasmittede.

Der har været 5053 coronarelaterede dødsfald.

Der bor knap 10,1 millioner mennesker i Sverige.

Kilde: WHO (World Health Organization).

- Den sidste måned til halvanden har vi haft en mærkelig new-normal- situation, hvor vi mere og mere er vendt tilbage til de sædvanlige arbejdsopgaver omend i en ny kontekst, siger Mette Tang Staghøj, der faktisk havde det udmærket med at arbejde hjemme en del af tiden.

- Generelt synes jeg, at jeg får meget mere lavet hjemme. Jeg koncentrerer mig bedre og bliver ikke så ofte forstyrret, siger hun.

Annonce

Corona-hverdag uden stress

Hvordan har I haft det som familie under corona?

- Vi har jo haft meget mindre social omgang med andre, specielt i marts og april. Børnene havde ingen legeaftaler, vi sås bare med naboerne, der var ingen børnefødselsdage og mange af børnenes træninger var aflyst. Jeg synes, det var en befrielse, ler Mette Tang Staghøj og uddyber:

- Det var så skønt at komme ud af hamsterhjulet for en stund og bare være sammen med familien uden stress. Det har også været skønt for børnene, oplever jeg, og jeg tror, at vi kommer til at tage det med os fremover, at skrue lidt ned for tempoet. Hjemmearbejdet har også hjulpet til på den front med en meget lettere hverdagslogistik. Men jeg er selvfølgelig ikke blind for, at det for mange har været en meget mere stressende tid, hvis man for eksempel ikke har haft mulighed for hjemmearbejde eller arbejder i job, hvor man er mere udsat for smitte.

- Der har jo været god ro og meget familietid. Vi har været meget ude og været på ture i vores nærområde, fortæller Mette Tang Staghøj. Privatfoto

Børnene har været i førskola (børnehave, red.) og skole hele tiden stort set som normalt. Mettes mand, Henrik, er hjemsendt og dermed gået ned i løn.  Han arbejder med indkøb for  lastbilfirmaet Scania, hvor der varsles opsigelse af 1000 tjenestemænd - der er 16.000 tjenestemænd på hovedkontoret. Men Henrik er dog ikke urolig for sig eget arbejde, og det er Mette heller ikke for sit.

- Det, som jeg kan være mere bekymret for, er mulighederne for at rejse fremover - og frem for alt at rejse til Danmark. Dette forår har vi måtte aflyse tre planlagte rejser, to til Spanien og en til Danmark, men nu satser vi stærkt på en tur til Holstebro senere på sommeren. Det er noget, jeg tænker en del over; altså hvis det her trækker langt ud, og der kommer flere coronabølger, så vil det påvirke muligheden for at se min familie i Danmark. Det er hårdt, siger hun.

Annonce

Positive forandringer

Tiden under corona er blevet brugt til at sætte skub i en masse projekter i hjemmet. Da Henrik har været delvist hjemsendt siden begyndelsen af april, har parret fået renoveret alle børnenes værelser.

Er du bekymret for Sverige og landets fremtid?

- En smule. Corona er jeg ikke så bekymret for på lang sigt, og Sverige har holdt fint gang i det hele, men vi er selvfølgelig del af et meget større økonomisk maskineri og bliver i høj grad påvirkede af, hvad der sker i andre lande. Så det er mest økonomien, jeg kan være bekymret for, siger Mette Tang Staghøj, men tilføjer:

- En positiv forandring, som jeg tror, varer ved, er, at digitaliseringen virkelig er blevet sparket i gang med fuld fart og med positive effekter. Jeg tror for eksempel, at man vil se, at møder på distance fungerer helt fint, at hjemmearbejde fungerer, og at det forhåbentligt kan lede til mindre stress, færre unødvendige rejser, mindre belastning på kollektiv trafik og så videre. Det er sådan noget, der er meget i fokus, når man bor i en stor by, siger hun.

Stockholm med forstæder er med 1,6 millioner indbyggere en anelse større end Københavns 1,3 millioner indbyggere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Sparekassen støtter hurtige Mikkel

Annonce