Annonce
Vinderup

Mere grøn profil til kyllingfestival: Gammelt porcelæn i stedet for engangstallerkener

Der uddeles omkring 10.000 smagsprøver under Kylling Festival i Vinderup. Nu er planen at servere de fleste af dem på genbrugstallerkener, så festivalen får en grønnere profil. Arkivfoto: Søren Palmelund

Vinderup: - Tag dine gamle porcelænstallerkener og bestik med til Open ny night.

Sådan lyder opfordringen fra kyllingfestivaludvalget før fredagens handels-arrangement.

Udvalget ønsker at være med til at give festivalen i august en mere grøn profil. Derfor er planen, at deltagerne skal gå rundt med genbrugstallerkener og bestik i stedet for at bruge pap og plastic.

- Hvert år uddeler festivalen mere end 10.000 smagsprøver og bruger derfor meget plastic. Dette forsøger vi nu med dette tiltag at ændre på, så festivalen vil i 2020 have en mere grøn profil, siger Klaus Flæng fra festivaludvalget.

Udvalget har under fredagens Open by night en stand på torvet mellem SuperBrugsen og Vinderup Bolighus, hvor man kan aflevere brugt porcelæn og bestik, som man ikke længere har brug for.

- Vi vil senere tage kontakt til eventuelle samarbejdspartnere for at få indsamlet mest muligt service i håbet om at fjerne en masse plastic fra festivalen, siger Klaus Flæng.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Gavekort mod misbrug

Det kan godt være, at det virker. Men moralsk er det en glidebane, når man vil til at forære unge misbrugere gavekort for at følge deres misbrugsbehandling. Det er de tre nordvestjyske kommuner, der nu gerne vil have lov til at bruge metoden, hvor man belønner misbrugerne med et gavekort på 200 kroner, efter hver anden ambulante samtale, når de følger behandlingen. Metoden er brugt i andre kommuner, hvor erfaringerne viser, at cirka halvdelen slipper helt ud af misbruget, og det er mere effektivt end andre metoder til afrusning. Det er muligvis rigtigt. Men at samfundet skal til at belønne mennesker økonomisk for at deltage i en behandling, som skatteborgerne i forvejen har betalt dyrt for, og som er til misbrugernes eget bedste, er vanskeligt at forstå. Tænk på hvilket ramaskrig det ville give, hvis landets folkeskoler belønnede eleverne økonomisk for at motivere dem til bedre karakterer? Eller hvis man gav kriminelle penge for at stoppe med at være kriminelle? Også selv om det virkede. Ifølge Center for Rusmiddel og Forebyggelse i Holstebro, som også dækker Struer og Lemvig Kommuner, er der 105 unge misbrugere mellem 15 og 25 år i de tre kommuner. Halvdelen vil kunne have gavn af at deltage i forløbet, vurderer Center for Rusmiddel og Forebyggelse. Det er naturligvis 105 misbrugere for meget, og mange af de 105 har helt sikkert brug for en hjælpende hånd til at droppe misbruget, hvad de heldigvis også kan få. Men man må holde fast i, at der ikke er nogen, der har tvunget de unge mennesker ud i deres misbrug, hvor ulykkeligt og ødelæggende det nu engang er. Læg dertil, at det er grundlæggende forkert at belønne folk for at have dårlige vaner med andre folks skattekroner. Hvad bliver det næste? Skal vi som samfund belønne folk økonomisk for at tabe sig og drikke mindre? Det må på alle parametre være belønning i sig selv, at man kan få et liv uden et misbrug af stoffer, alkohol, spil eller rygning for den sags skyld. Det skal man ikke have betaling for.

Annonce